Ένα έγγραφο σώζεται από τον φάκελο Ανδρουλάκη!

Ένα απόρρητο έγγραφο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών προς την εταιρεία Wind, τηλεπικοινωνιακό πάροχο του Νίκου Ανδρουλάκη, είναι το μόνο που φέρεται να διασώθηκε από τον υπηρεσιακό φάκελο για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Το συγκεκριμένο δε έγγραφο –την ύπαρξη του οποίου αποκαλύπτει η «Καθημερινή»– ρίχνει χαραμάδα φωτός στην απολύτως θολή υπόθεση παρακολούθησης του αρχηγού του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος της χώρας.

“Στην υπόθεση Ανδρουλάκη” γράφει ο Γιάννης Σουλιώτης- “η άρση απορρήτου ξεκίνησε με την επίκληση λόγου εθνικής ασφάλειας στις 12 Σεπτεμβρίου 2021, κατόπιν διάταξης της ΕΥΠ, που φέρει την υπογραφή της εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου. Οπως προβλέπεται από τη διαδικασία, η σχετική διάταξη κοινοποιήθηκε στην εταιρεία Wind μέσω της οποίας εκτελέστηκε η απόφαση και την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή της «Κ», ένα εικοσιτετράωρο αργότερα η ΕΥΠ έστειλε νέο, συμπληρωματικό έγγραφο, αυτή τη φορά μόνο στον τηλεπικοινωνιακό πάροχο. Μ’ αυτό ζητούσε από τους υπευθύνους της εταιρείας να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν, προς αποφυγή λάθους, ότι η τηλεφωνική σύνδεση που αναφερόταν στη διάταξη άρσης απορρήτου ανήκε πράγματι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Τρεις υπογραφές

Το εν λόγω έγγραφο φέρεται να είχε τις υπογραφές του παραιτηθέντος διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος, της εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου καθώς και μιας αστυνομικού, που υπηρετούσε ως αποσπασμένη στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Η τελευταία, όπως είχε γράψει η «Κ», εν μέσω των αποκαλύψεων για την τηλεφωνική παρακολούθηση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη μετακινήθηκε πίσω στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής της ΕΛ.ΑΣ., επικαλούμενη λόγους υγείας. Μέχρι τότε υπηρετούσε ως β΄ υποδιευθύντρια στη Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (ΔΕΑ – Β), που είναι αρμόδια για θέματα αντιτρομοκρατίας, δίωξης οργανωμένου εγκλήματος και αντικατασκοπείας, εκτός της Τουρκίας.

Πάντως, δεν είναι βέβαιο ότι το εν λόγω έγγραφο φέρει και την υπογραφή της αρμόδιας εισαγγελέως.

Πρόκειται για το μοναδικό στοιχείο του «φακέλου Ανδρουλάκη» που διασώζεται καθώς από τον έκτακτο έλεγχο που διενήργησε την Τρίτη και την Τετάρτη η ΑΔΑΕ στην ΕΥΠ προέκυψε ότι δεν υπάρχει κανένα αρχείο ψηφιακό ή ακόμη και έντυπο σχετικό με τις παρακολουθήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη («Τα Νέα», 8 Σεπτεμβρίου). Οπως συγκεκριμένα έγινε γνωστό, τα στελέχη της ΕΥΠ απαντώντας στις ερωτήσεις των ελεγκτών της ανεξάρτητης αρχής προέβαλαν τον ισχυρισμό ότι την ημέρα που ο κ. Ανδρουλάκης υπέβαλε αίτημα για τον έλεγχο του τηλεφώνου του, η υπηρεσία ενεργοποίησε το νέο σύστημα «νόμιμων συνακροάσεων» με συνέπεια να χαθούν όλα τα προηγούμενα αρχεία, παρότι υπάρχει η υποχρέωση τήρησης αρχείων για διάστημα δύο ετών. Σημειώνεται ότι σε προηγούμενο χρόνο, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι το νέο σύστημα νόμιμων συνακροάσεων ήταν πλήρως λειτουργικό ήδη από τις αρχές του 2022″.