Η Ομιλία στη ΔΕΘ: Η τέχνη -του Μητσοτάκη- να μη βγάζει λαγούς από το καπέλο, αλλά να ισχυρίζεται -αυτοδοξαζόμενος- ότι τους έβγαλε

Του Νίκου Λακόπουλου

Από την πρώτη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε να διεκδικεί την πρωθυπουργία με υποσχέσεις για ανάπτυξη -4%- και καλές δουλειές για όλους με βασικό επιχείρημα πως είναι ο “καλύτερος” –χωρίς κάποιο σοβαρό πρόγραμμα- κάτι δεν πήγαινε καλά στην εικόνα.

΄’Ηταν ένας θαυματοποιός που παρουσιάστηκε το 2019 ως νέος πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για να υποσχεθεί μια Φωτεινή Ελλάδα με καλύτερη υγεία και παιδεία και φυσικά πλούτο με τις καλές δουλειές για όλους.

Μεσο΄λάβησε η πανδημία και ό,τι σήμαινε αυτή με τριάντα χιλιάδες άφαντους νεκρούς, ύφεση, κρίση και ακρίβεια με αύξηση της φτώχειας, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τρία χρόνια μετά εμφανίσθηκε χθες στη ΔΕΘ για να πει πως τα… κατάφερε.

«Χαμηλότεροι φόροι και μεγαλύτερη ανάπτυξη για όλους, περισσότερες δουλειές, Υγεία και Παιδεία και αποτελεσματικότερο κράτος δίπλα στον πολίτη» είπε. “Η ανάπτυξη για το τρέχον έτος θα ξεπεράσει το 5%”, αλλά από πότε αρ΄χίζει να μετράει χωρίς να αφαιρέσει την ύφεση και πώς κάνει τον λογαριασμό;

Πώς μειώθηκαν οι φόροι όταν μόνο φέτος αυξ΄ήθηκαν -σ΄ύμφωνα με το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ- έξι δισ. το πρώτο επτάμηνο του 2022;

Πώς αυξάνεται μία σ΄υνταξη όταν ένας συνταξιούχος παίρνει έξι ευρώ και χάνει από τον πληθωρισμό 12;

Τι είδους ανάπτυξη είναι αυτή όταν το 71% των εργαζομένων, δηλώνει ότι η άνοδος των τιμών τους έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής;

Για τον Μητσοτάκη ωστόσο οι πολίτες του ευημερούν “αναπνέοντας τον αέρα μιας δημοκρατίας που τους προστατεύει και τους παρέχει ευκαιρίες να δημιουργούν γι’ αυτούς και τις οικογένειες τους”.

«Το Μετρό από ανέκδοτο της Θεσσαλονίκης γίνεται πραγματικότητα» είπε αυτάρεσκα στην Θεσσαλονίκη παρουσιάζοντας -όπως κάνει συχνά- σαν έργο του έργα των προηγούμενων και των επόμενων κυβερν΄ησεων, αφού το μετρό δεν θα τελειώσει πριν το 2024.

Φυσικά δίστασε να παρουσιάσει την ΄έξοδο από τα μνημόνια σαν δικό του έργο ή να εγκαινιάσει… δεκατρία χιλιόμετρα δρόμου που δεν έχει τελειώσει ή να πανηγυρίσει παλιότερα για αυξήσεις με τις οποίες οι “ωφελούμενοι” μπορούν να αγοράσουν ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης.

Για να μην ξεχ΄άσουμε τα “εκατόν πεντητάρια” στους νέους- “τσιμπήστε το” είχε πει, τα σαραντάρια για βενζίνη και τώρα τα εικοσάρικα ή πενηντάρικα- που θα πάρουν οι συνταξιούχοι.

Πώς η Ελλάδα έγινε… εργοτάξιο

Το μεγάλο επίτευγμα είναι βέβαια η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με έναν πραγματικά αξιοθαύμαστο τρόπο ΄όπου οι τιμές αυξάνονται στο ρεύμα, οι εταιρείες έχουν υπερκέρδη και το κράτος επιστρέφει στους καταναλωτές ένα μέρος από τα -δικά τους- χρήματα ως επίδομα.

Το μεγαλύτερο θαύμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η μείωση της ανεργίας με την εξαφάνιση ανέργων που βλέπει ο ΟΑΕΔ, αλλά όχι η ΕΛΣΤΑΤ με ένα μαγικό τρόπο: ο αριθμός των ανέργων που έπαψαν να υπάρχουν είναι πολλοί μεγαλύτερος από τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν.

“Όταν οι νέοι σου μηχανικοί, γεωπόνοι, χημικοί είναι πιτσαδόροι, η “μαγική εικόνα” μείωσης της ανεργίας με “άφαντες επενδύσεις” δεν πείθει. Προσέξτε το…” θα σχολι΄άσει ο Γ. Κράλογλου στο Capital. gr.

O Κυριάκος Μητσοτάκης αυτοθαυμαζόμενος βλέπει μια Ελλάδα που ευημερεί -ένα απέραντο εργοτάξιο, με επενδύσεις και ανάπτυξη κι αντί για ένα πρόγραμμα με στρατηγική παρουσίασε μια λίστα δώρων στοχευμένη με ψηφοθηρικό τρόπο για μια ν΄έα τετραετία με τον ίδιο “κυβερνήτη”.

Η Ελλάδα, η Δημοκρατία και ο… Κυβερνήτης

Η “επισύνδεση” στο κινητό του κ. Ανδρουλάκη ήταν τώρα “ένα επιχειρησιακό λάθος” -για το οποίο “η κυβέρνηση ανέλαβε αμέσως την πολιτική ευθύνη και κατέθεσε συγκεκριμένες αλλαγές” για να λειτουργήσει καλύτερα η ΕΥΠ -χωρίς κανένα έλεγχο από την Βουλή.

“Το θέμα είναι στα χέρια της δικαιοσύνης και της Βουλής. Η ΕΥΠ είναι και θα είναι ακόμα πολύτιμη στην εποχή που έρχεται. Η δράση της πρέπει να βελτιωθεί, όχι να βαλτώσει και έχω εθνικό καθήκον να μην το επιτρέψω αυτό” είπε.

Προφανώς μια τόσο πετυχημένη κυβέρνηση δεν μπορεί να πέσει για ένα “επιχειρησιακό λάθος” -που σημαίνει ότι η επιχείρηση πρέπει να γίνεται, αλλά χωρίς λάθη: η ΕΥΠ μπορεί να παρακολουθεί πολιτικά πρόσωπα και δημοσιογράφους, αλλά να μην αποκαλύπτεται και η δράση της πρέπει να βελτιωθεί.

Όλα τα άλλα είναι ενέργειες του Πούτιν και του Ερντογάν που θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση, αλλά “όταν έρχεται καταιγίδα, χρειάζεται σταθερό τιμόνι και ικανός καπετάνιος χωρίς παράλληλες κουβέντες και παζάρια”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλαδή δεν σκοπεύει να παραιτηθεί ή έστω να απολογηθεί. Αντίθετα ζητά περισσότερες εξουσίες αφού “στις εκλογές δεν θα εκλέξουμε μόνο κυβέρνηση αλλά και κυβερνήτη του τόπου».

Ο Καπετάνιος δεν σηκώνει κουβέντες και παζάρια

Ήταν ήδη φανερό ότι η δημοκρατία τον στενεύει -κι εμποδίζει και την ανάπτυξη. Τώρα είπε καθαρά πως ο “ικανός καπετάνιος” δεν σηκώνει “παράλληλες κουβέντες” και “παζάρια”.

Οι εκλογές που αποτελούν απειλή για την σταθερότητα που εκφράζει ο ίδιος προσωπικά δεν μπορούν να ματαιωθούν. Μπορεί όμως να επιβάλλει το πότε θα γίνουν και πώς θα γίνουν.

Πιθανόν με ένα εκλογικό σύστημα -αν ξεπεραστεί το εμπόδιο της απλής αναλογικής- όπου ό,τι κι αν ψηφίζεις θα βγαίνει ο Μητσοτάκης.

Υπάρχει η παράδοση όπου παίρνει τις περισσότερες έδρες το δεύτερο κόμμα, αλλά και η πρόσφατη ιστορία στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας: ο Μητσοτάκης ήταν τρίτος, αλλά χάλασαν τα μηχανήματα, οι εκλογές αναβλήθηκαν και βγήκε πρώτος.

Όποιος κι αν είναι ο σημερινός πρωθυπουργός, που χαρακτηρίζεται επικίνδυνος για την δημοκρατία, ικανός ή ανίκανος, ευφυής ή όχι, το μόνο βέβαιο είναι πως δεν θα ξεμπλέξουμε εύκολα. Άλλωστε τα λεφτά είναι πολλά και είναι κρίμα να καταστραφούμε, αν κάνουμε το λάθος και δεν τον ψηφίσουμε.

Αν συνοψίσουμε όσα είπε στην Θεσσαλονίκη συμπυκνώνονται σε λίγες ΄λέξεις: “Εγώ είμαι το Φως το αληθινό. Δοξάστε με”.  «Εγώ είμαι η θύρα. Όποιος εισέλθει δι’ εμού, θα σωθεί. Θα εισέρχεται και θα εξέρχεται και θα βρίσκει τροφή».  ΄Ή έστω μια “επιταγή ακρίβειας”…

YΓ: “Η αλήθεια είναι ότι έχω δεχθεί εισηγήσεις“, αλλά “δεν είμαι κωλοτούμπας” είπε στη συνέντευξη τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. “Οι κανόνες είναι σταθεροί και το έχω πει. Θα πορευτούμε στις εκλογές με το νόμο που έχουμε ψηφίσει. Θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο να τον αλλάξω”.

Το όφελος από μια τέτοια αλλαγή θα είναι μικρότερο από το σχέδιο να πάρει όσα χρειάζεται από την αφαίμαξη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που ο Κυριάκος Μητσοτάκης -σοσιαλδημοκράτης πια- πιστεύει πως το εκπροσωπεί καλύτερα από τον Ανδρουλάκη που βρίσκεται σε “δυσαρμονία” με την βάση του κόμματος. Αποστασία μυρίζει.