Ένα απόγευμα στο ξεχασμένο Αρχαιολογικό Μουσείο

Της Κατερίνας Καραβία

Βροχερό απόγευμα Σαββάτου. Τρέχω την Πατησίων μη και με πιάσει η βροχή μη και δεν είμαι στην ώρα μου, πάλι.

Αρχαιολογικό Μουσείο. Φτάνω πρώτη. Ψυχή. «Λες να ναι κλειστά» σκέφτομαι ενώ τραβώ την γυάλινη πόρτα. Κόσμος. Οι περισσότεροι τουρίστες με σακίδια.

Έρχεται και η φίλη μου. Εμπρός μαρς.

img_0559

20 χρόνια μου πήρε να επισκεφτώ ξανά ένα από τα σημαντικότερα Μουσεία της Ελλάδας. Τότε ήμουν 7, εκδρομή με το σχολείο. Ούτε θυμάμαι. Και να φανταστείς μ’αρέσουν τα μουσεία.

 

Νεολιθική, μυκηναϊκή, κυκλαδικός πολιτισμός, κλασική εποχή δεν ξέρω που να πρωτοκοιτάξω, χάνω την σειρά την εποχή ξαναγυρίζω. Τα ευρήματα χιλιάδες, το ίδιο σημαντικά, το ίδιο μοναδικά, το ίδιο όμορφα.

 

img_0555

img_0558

img_0557

Γύρω μερικά ζευγάρια τουριστών και κανα δυο μπαμπάδες ή μαμάδες που φέραν τα παιδιά τους για βόλτα. Οι Έλληνες ελάχιστοι. Ποιος τρέχει τώρα σε ένα από τα πιο όμορφα μουσεία του κόσμου; Κανείς. Κι ας είναι πέντε βήματα από την Ομόνοια, τέσσερα από την Βικτώρια και ένα από τα Εξάρχεια. Κι ας κάνει το εισιτήριο μόλις 10 ευρώ.

img_0554

Ακόμη και το ίδιο το Μουσείο δεν το ενδιαφέρει και πολύ ως φαίνεται να διαφημίσει τους θησαυρούς του όπως άλλα Μουσεία στο εξωτερικό.

Κοιτάω το ρολόι. 20 λεπτά πριν κλείσει το Μουσείο και εμείς είμαστε ακόμα στην Μυκηναϊκή Εποχή. «Πως πέρασε έτσι η ώρα μου» λέει η φίλη μου. «Την λίθινη μου εποχή» σκέφτομαι, μας καθυστέρησε. Ανοίγουμε το βήμα. Σχεδόν τρέχουμε.

img_0562

Οι αίθουσες δεν τελειώνουν. «Καλά δεν θα προλάβουμε». Οι γυάλινες θήκες αυξάνονται.

Κούροι από πεντελικό μάρμαρο, κοσμήματα που φορούσαν οι Μυκηναίες, αγάλματα όπως του Δία και του Ερμή, ειδώλια που βρέθηκαν στην Νάξο, αρχαίο κοκαλάκι για τα μαλλιά,  μια χτένα, ένα σανδάλι μέχρι και ένα ψωμί από την Αρχαία Αίγυπτο.

img_0567

Από τα πιο μικρά ως τα πιο μεγάλα, τα αντικείμενα του Μουσείου είναι εκπληκτικά και πάρα πολλά. Ρωμαϊκή εποχή. Μια κυρία μας γνέφει. Προλάβατε; Και ναι και όχι.

img_0547

 

Δεν είδαμε τη συλλογή με τα χάλκινα, και εκείνα τα κοσμήματα από την ελληνιστική, δεν προλάβαμε να αράξουμε πολύ στο καφέ στο υπόγειο που είναι ό,τι πιο ωραίο υπάρχει.

Δεν πειράζει. Την επόμενη.

img_0549

img_0543

img_0546

Άμα πας:

Τοποθεσία: Πατησίων 44, Αθήνα 

Ωράριο: Δευτέρα έως Κυριακή: 08:00 -20:00

Γενική είσοδος: 10 Ευρώ
Μειωμένη είσοδος:
5 Ευρώ

 

 

ΑΠΟ ΤΟ 3POINT MAGAZINE

 

karavia-125x125

Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες, άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.