Ένα σπουδαίο βιβλίο για την πτώση του ΠΑΣΟΚ και δυο πρόσωπα που τη συνοδεύουν

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

O Γ. Λακόπουλος γράφει για το βιβλίο του Παντελή Καψή για το ΠΑΣΟΚ «Η Πτώση: 2011, το έτος μηδέν της Κεντροαριστεράς» – εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ο δημοσιογράφος Παντελής Καψής – πρώην διευθυντής των εφημερίδων του ΔΟΛ και για ένα διάστημα υπουργός- έγραψε ένα σπουδαίο βιβλίο για το ΠΑΣΟΚ με τίτλο «Η Πτώση: 2011, το έτος μηδέν της Κεντροαριστεράς»- εκδόσεις Μεταίχμιο.

Συνδυάζοντας την εξέλιξη της ελληνικής -μνημονιακής- κρίσης και την φθίνουσα πορεία του ΠΑΣΟΚ από την ώρα που πέρασε στα χέρια του Γ. Παπανδρέου αξιοποιεί, με υψηλού επιπέδου επαγγελματισμό, όλες τις διαθέσιμες πηγές.

Αξιοποιώντας και την προσωπική του γνώση και αίσθηση των πραγμάτων, παραδίδει την πληρέστερη και πιο αξιόπιστη ως τώρα αφήγηση για τη δεκαετία του2010 και την απονομιμοποίηση του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία.

Το βιβλίο φέρνει ανάγλυφα στο προσκήνιο τις συνθήκες υπό τις οποίες το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου -και κράτησε ως πρωταγωνιστή στο πολιτικό προσκήνιο -ο Κ. Σημίτης, αποδιαρθρώθηκε ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου και τον Βαγγέλη Βενιζέλο.

Στις σελίδες του ο πρώτος κονιορτοποιείται ως ανίκανος για το ρόλο που του ανέθεσε το κόμμα του και ο ελληνικός λαός και ο δεύτερος προκύπτει ως συμπλήρωμα του συστήματος διαπλοκής που είχε ήδη αλώσει το ΠΑΣΟΚ.

Συμπερασματικά, η παρακμή του ΠΑΣΟΚ φωτίσθηκε παράλληλα με την κυκλοφορία του βιβλίου. Από δυο πρόσωπα που βρέθηκαν το προσκήνιο για διαφορετικούς λόγους το καθένα. Ο Λουκάς Παπαδήμος και η Άννα Διαμαντοπούλου- σε ανυποληψία αμφότεροι, πλέον.

Ο Παπαδήμος, δημιούργημα της «εκσυγχρονιστικής» πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ, διορίσθηκε κεντρικός τραπεζίτης από τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά ήταν άνθρωπος του Σημίτη, που προώθησε και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- για να γίνει μνημονιακός Πρωθυπουργός αργότερα. Η συγκροτημένη, σοβαρή και αξιοπρεπής παρουσία του έπαιξε ρόλο στην αναγόρευσή του σε ακαδημαϊκό.

Αυτό το προφίλ -που εξ ορισμού συνδέθηκε με το ΠΑΣΟΚ – καταρρακώθηκε προ ημερών όταν βρέθηκε στην πρώτη σειρά μιας προεκλογικής εκδήλωσης που οργάνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

παντελης καψης, βιβλιο πασοκ, Η Πτώση: 2011, το έτος μηδέν της Κεντροαριστεράς

«Ο γραμματέας μαζί με τον αλήτη κι η παρθένα με τον Σατανά», θα τραγουδούσε ο Σαββόπουλος- τον παλιό καλό καιρό. Ο ευπρεπής με τον ασύδοτο. Με αυτή την αντίθεση που δεν θα μπορούσε κανείς να φαντασθεί αν δεν την έβλεπε, ο Παπαδήμος πέρασε την πόρτα του αυτοεξευτελισμού του.

Εντάχθηκε στον ίδιο κύκλο αμοραλισμού με τους λοιπούς «Σημιτικούς» του ΠΑΣΟΚ που κατέφυγαν στην αυλή του Κυριάκου, και αμαύρωσαν το «σοσιαλιστικό» παρελθόν τους.

Από τους κορυφαίους του χορού η Άννα Διαμαντοπούλου που αξιοποίησε το ρόλο της παρουσιάστριας στο βιβλίο του Καψή για να αποδώσει στον εαυτό της ρόλους που δεν είχε.

Παρότι εκ των πραγμάτων ανήκει στην κατηγορία των αναξιόπιστων προσώπων- δεδομένου ότι ενώ ευνοήθηκε από τρεις πρωθυπουργούς του ΠΑΣΟΚ, με αξιώματα για τα οποία δεν είχε προσόντα, κατέληξε να γυροφέρνει τον Μητσοτάκη- προσπάθησε να θολώσει την εικόνα για πρόσωπα της περιόδου στην οποία αναφέρεται το βιβλίο.

Επιβεβαίωσε πάντως τον .. εαυτό της για όσα είχε πει στον συγγραφέα για δήθεν απειλές που δέχθηκε από – άγνωστο- στέλεχος του ΔΟΛ για να μην είναι υποψήφια διάδοχος του Γ. Παπανδρέου το 2007. Από πουθενά δεν προκύπτει: το 2007 ανήκε στους «κηπουρούς» του Γ. Παπανδρέου και κατάρτισε για λογαριασμό του το πρόγραμμα που αποδοκιμάσθηκε.

Με ανακρίβειες και πολλά φύλλα συκής μπροστά της, έριξε πάλι νερό στο μύλο του Νεομητσοτακισμού, χρεώνοντας στο κόμμα που έκανε καριέρα με όλες τις καταστάσεις – μέχρι να φαντασιωθεί και την …αρχηγό του- ότι « είχε όμως βασική ευθύνη της διαμορφωθείσας κουλτούρας πως μπορούμε να καταναλώνουμε περισσότερο απ’ ό,τι παράγουμε χωρίς επιπτώσεις». Παραβλέποντας ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν οι άνθρωποί του και αυτοί το έβλαψαν.

Για τον μέσο πολίτη, στον παρακμιακό χώρο που έχουν διολισθήσει ο Παπαδήμος, η Διαμαντοπούλου και άλλοι πρώην του ΠΑΣΟΚ, εκτός από τη μνήμη χάθηκε και η αιδώς: όσοι πούλησαν την ψυχή τους στο διάβολο, προσπαθούν να βγουν λάδι …αγκαλιάζοντας τον Άδωνι.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR