Έχουν μπει ποτέ σε λεωφορεία και ηλεκτρικό όσοι παίρνουν τις αποφάσεις; (Ή, αλλιώς, πώς η βλακεία είναι ανίκητη!)

Toυ Βασίλη Σκουρή

Όποιοι, λέει, είναι υπεράριθμοι (όριο το 65%) θα… πληρώνουν… πρόστιμο!  Αντί να συζητούν πώς δεν θα αυξήσουν και άλλο το χρόνο αναμονής και το στριμωξίδι στα μέσα μεταφοράς, γίνονται γραφικοί με αποφάσεις που λαμβάνουν! 

Καμιά φορά τρελαίνεσαι με τις αποφάσεις αρμοδίων οργανισμών, που δεν διυλίζουν απλώς τον κώνωπα καταπίνοντας την κάμηλον, αλλά και λαμβάνουν προς χάρη της επικοινωνίας γραφικές αποφάσεις, σε μια προσπάθεια να καλύψουν ένα υπαρκτό πρόβλημα, ποντάροντας και στην μη κατακραυγή από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. 

Σύμφωνα, λοιπόν, με κοινή Υπουργική Απόφαση, θα μπαίνουν πρόστιμα 150 ευρώ σε όσους επιβάτες είναι υπεράριθμοι (υπενθυμίζεται ότι το όριο είναι 65% της πληρότητας), αλλά και στον οδηγό του οχήματος, που επέτρεψε να υπάρχουν υπεράριθμοι σε αστικά λεωφορεία, μετρό, τραμ, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο κ.τ.λ.

Δηλαδή, τα σαΐνια των υπουργείων που υπογράφουν την ΚΥΑ, μας λένε:

  • Θα σταματούν το μετρό ή τον ηλεκτρικό ή τα αστικά λεωφορεία και θα μετρούν αν υπάρχουν υπεράριθμοι!
  • Μετά θα ψάχνουν τις κάμερες να βρουν ποιοι ήταν οι τελευταίοι που μπήκαν μέσα για να κόψουν πρόστιμο!
  • Ο οδηγός του μετρό ή του ηλεκτρικού θα πρέπει να ξέρει αν στο όχημα η πληρότητα σε κάθε σταθμό είναι 65%, αλλιώς θα πληρώσει 150 πρόστιμο!

Μας λένε, επίσης, ότι υπάρχουν έλεγχοι στα μέσα μεταφοράς – ένας οδηγός μας κατάγγειλε ότι μια φορά έχει γίνει έλεγχος στο όχημα που οδηγεί και μαζί ήταν και οι τηλεοπτικές κάμερες από διαφορετικά κανάλια!

Αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών που έχει και την τελική ευθύνη για τις γελοιότητες αυτές έμπαινε στον κόπο να ασχοληθεί πραγματικά με το πρόβλημα, θα έβλεπε αυτό που βλέπει ένας -και περιστασιακός ακόμα- χρήστης των μέσων μαζικής μεταφοράς στην πρωτεύουσα-φανταζόμαστε και στη συμπρωτεύουσα:

– Λόγω και των καλοκαιρινών αδειών των εργαζομένων, ο χρόνος αναμονής στις στάσεις είναι διπλάσιος από το προηγούμενο διάστημα και αναμένεται να αυξηθεί και άλλο με τις παραπάνω άδειες που θα δοθούν τον Αύγουστο. Οι Αθηναίοι, όμως, έχουν φύγει σε λιγότερο βαθμό από άλλες φορές για διακοπές -και λόγω κορονοϊού, αλλά και για λόγους… αφραγκίας και επαγγελματικής αβεβαιότητας- με αποτέλεσμα να γίνεται το αδιαχώρητο!

– Η κατάσταση στα μέσα μεταφοράς είναι τραγική λόγω ελλείψεων στο στόλο, αλλά και οδηγών και τεχνικών, χωρίς, ωστόσο, ούτε τώρα , που δεν ισχύουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί, να μην γίνονται αποφασιστικές κινήσεις προς αυτή την απόφαση.

– Παρά τις εξαγγελίες, κανένα ειδικό σώμα που να ελέγχει τα μέσα και να καθοδηγεί τους επιβάτες δεν υπάρχει, όπως και ότι έχει ατονήσει η φύλαξη από τις δυνάμεις των ΕΛ.ΑΣ.

Είναι σαφές, πάντως, πως αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις, δεν πρέπει να έχουν μπει ποτέ σε μέσα μεταφοράς και ίσως κάποιοι και να μην γνωρίζουν αν ο ηλεκτρικός έχει ράγες και όχι… ρόδες!  Περιμένουν, πχ, κάποιος που θέλει να πάει στη δουλειά του ή να γυρίσει σπίτι του, θα πρέπει να περιμένει να περάσει το πρώτο λεωφορείο, τρόλεϊ ή μετρό χωρίς κόσμο, για να μπει μέσα; Ίσως τότε αγαπητά σαΐνια, να μην πάει ποτέ, αν δεν είναι στη αρχή της διαδρομής ενός μέσου, γιατί αυτό θα περνάει στις ώρες αιχμής  πάντα γεμάτο!

Μια ματιά στις κάμερες από την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών θα την πείσει (εάν θέλει) για το μέγεθος του προβλήματος…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR