Ήταν μια συζήτηση για τις Πρέσπες ή μήπως η ίδρυση της Προοδευτικής Συμμαχίας;

Η εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής ήταν προγραμματισμένη, αλλά συνέπεσε με την αποχώρηση των ΑΝΕΛΛ και το προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα για ένα δημοκρατικό προοδευτικό μέτωπο.  Ο Κώστας Παπαϊωάννου, τέως πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα δικαιώματα του Ανθρώπου, χαρακτήρισε το Μακεδονικό ως «μια σειρά λαθών επί τριάντα χρόνια. Μια διολίσθηση στο λάθος»- για την οποία “μεγάλη ευθύνη έχει ο Σαμαράς, ο οποίος περιφέρεται σαν τιμητής στα ερείπια το Μακεδονικού”.

Πρόβλημα και η σιωπή πρώην πρωθυπουργών. Δεν εισφέρουν στον δημόσιο διάλογο. Η φυγή από την αναμέτρηση με την ευθύνη θα καταγραφεί αυστηρά από τον ιστορικό του μέλλοντος. Το Μακεδονικό έφτιαξε καριέρες. Κατέστησε την Εκκλησία συνδιαμορφωτή της εξωτερικής πολιτικής. Εξέθρεψε μια trash αισθητική με Μεγαλέξανδρους και Βουκεφάλες. Μετακίνησε τον άξονα της πολιτικής ζωής προς τα δεξιά. Υπήρξε μια τοτεμοποίηση των εθνικών θεμάτων και η ακροδεξιά συσσωρεύει πολιτικό κεφάλαιο» . “Θλιβερό-είπε-  ότι η συμφωνία έφτασε να εξαρτάται από τον κ. Καμμένο. Η συμφωνία μπορεί να αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό”.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και καθηγητής του ΕΚΠΑ, Μιχάλης Σταθόπουλος είπε  πως”ξεκίνησε από ένα λάθος που διαπράξαμε εμείς σαν Ελλάδα. Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία. Η άποψη ότι “η Μακεδονία είμαστε μόνο εμείς” είναι λάθος. Το μεγαλύτερο κέρδος είναι ότι η Ελλάδα έδειξε διεθνώς ότι μπορεί να τηρεί μια λογική στάση και ότι διαθέτει ετοιμότητα συμβιβασμού. Ανέβηκε το κύρος της”.

Ο Γιάννης Ραγκούσης  πως “είναι εθνικά επωφελής και εξουδετερώνει τον αλυτρωτισμό”. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης πως  η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να δεχτεί την παραίτηση Καμμένου και να προχωρήσει σε ψήφο εμπιστοσύνης είναι απόφαση θεσμικής και πατριωτικής ευθύνης. Είναι αδιανόητη η σιωπή πρώην πρωθυπουργών. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Θοδωρής Μαραντζίδης έκανε λόγο για «μέτωπο ευθύνης από τη μία και από την άλλη πολιτική της ανευθυνότητας, του φόβου και της ανασφάλειας».

Κι ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης: ” Έχουμε μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα και την αναβάθμιση της θέσης της. Η Ν.Δ οδήγησε τη χώρα σε απομόνωση και άφησε την Τουρκία να αναπτύσσει το δικό της τόξο στα Βαλκάνια. Το ΠΑΣΟΚ συναίνεσε σ’ αυτό που ήταν λανθασμένη πολιτική. Ο λαός μας φάνηκε μη ενημερωμένος και η ηγεσία του κατώτερη της στιγμής. Δεν πρέπει να κυριαρχήσει αίσθημα ήττας του έθνους. Με τον μαξιμαλισμό της δεκαετίας του 1990 πετύχαμε μόνο να αναγνωριστεί η γειτονική χώρα με το όνομα Μακεδονία σκέτο».

Ο χαιρετισμός του Αλέξη Τσίπρας έκανε την εκδήλωση να μοιάζει με την ίδρυση δημοκρατικού μετώπου όταν είπε πως “ο πολιτικός χώρος του οποίου έχω τη τιμή να ηγούμαι δε συγκροτήθηκε χθες. Έχει μεγάλη παράδοση και διαδρομή αγώνων αλλά και ανεκτίμητης συνεισφοράς σε πολιτικά ρεύματα σκέψης που χαρακτήρισαν τον ευρύτερο προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο από τη μεταπολίτευση και μετά.

Πάντοτε, ακόμη και όταν τα εκλογικά ποσοστά ήταν μικρά, αναπτύχθηκε, οικοδομώντας την ενότητα και ταυτόχρονα σεβόμενος τη διαφορετικότητα των ιστορικών και ιδεολογικών καταβολών, των πολιτικών προσεγγίσεων, των πρότερων κομματικών προελεύσεων”.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ