Ο μοναχικός δρόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Του Μελέτη Ρεντούμη

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές στο ελληνική πολιτική σκηνή, μετά την παραίτηση του Πάνου Καμμένου και την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την συγκυβέρνηση, μία αποχώρηση που απλά παραμένει στα χαρτιά, εφόσον όπως όλα δείχνουν, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ δεν ελέγχει το κόμμα του.

Η συνάντηση της προηγούμενης Κυριακής, που έθεσε τα θέματα επί τάπητος και τελικά αποφασίστηκε οριστικά το διαζύγιο, είχε να κάνει με την συμφωνία των Πρεσπών και με την εμμονή του Πάνου Καμμένου ότι θα αποχωρούσε από την κυβέρνηση αν ερχόταν η συμφωνία στην Βουλή.

Αυτό το σκέλος της προδιαγεγραμμένης αποχώρησης επετεύχθη, όμως τελικά φεύγει ουσιαστικά μόνος του από το Υπουργείο, έχοντας άλλους δύο βουλευτές που τον ακολουθούν, καθώς όλοι οι υπόλοιποι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, επιθυμούν να στηρίξουν την κυβέρνηση, διατηρώντας μάλιστα τους αντίστοιχους υπουργικού θώκους.

Η προσπάθεια του αρχηγού των ΑΝΕΛ να πείσει τον πρωθυπουργό να αποπέμψει τους υπουργούς που ο ίδιος είχε προτείνει και εισηγηθεί, έπεσε στο κενό, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τους έχει ανάγκη για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Το νέο δεδομένο στην πολιτική αντιπαράθεση, είναι ότι ο πρωθυπουργός νιώθοντας να μην έχει πολλές επιλογές, για να μην πέσει η κυβέρνησή του, ζητά εσπευσμένα ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή, πριν την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Με αυτή την πολιτική κίνηση, αφενός επιδιώκει να περάσει ένα μήνυμα στην αντιπολίτευση ότι ελέγχει ακόμα το παιχνίδι της εξουσίας και αφετέρου, να δώσει το κίνητρο σε βουλευτές άλλων κομμάτων να ψηφίσουν την Συμφωνία, εξαναγκαζόμενοι ουσιαστικά να δώσουν πρώτα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, κάτι που δεν θα έκαναν αν αυτή η απόφαση ερχόταν μεταγενέστερα της κύρωσης της συμφωνίας.

Πλέον η πολιτική κατάσταση είναι ιδιαίτερα ρευστή και η προεκλογική περίοδος έχει ήδη μετατραπεί σε μία δύσκολη εξίσωση πολιτικής αβεβαιότητα, με τον κίνδυνο της ακυβερνησίας την επόμενη περίοδο.

Όπως έχουν διαμορφωθεί τα γεγονότα, ο πρωθυπουργός εκτός απροόπτου εξασφαλίζει τους 151 βουλευτές τόσο για την ψήφο εμπιστοσύνης όσο και για την συμφωνία των Πρεσπών, με στήριξη βουλευτών από τους ΑΝΕΛ αλλά και από το Ποτάμι.

Επίσης οι ΑΝΕΛ διατηρούν την κοινοβουλευτική τους ομάδα, ώστε να μην φανεί ότι εξαφανίζεται πολιτικά ο Πάνος Καμμένος, καθώς δεν θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας για συγκεκριμένους βουλευτές που αναζητά η κυβερνητική πλειοψηφία.

Η αντιπολίτευση ήδη έχει αντιδράσει στην όλη εξέλιξη ζητώντας άμεσα εκλογές, καθώς θεωρεί κυρίως η ΝΔ ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να συνεχίσει την θητεία της.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός οφείλει ναι μεν να κινηθεί συνταγματικά, αλλά να κατανοήσει ότι η χώρα δεν μπορεί να σέρνεται μία ολόκληρη χρονιά, με νέους πρόθυμους υπουργούς μέσα από έναν ανασχηματισμό, μόνο και μόνο για να φανεί ότι στηρίζουν, όταν δεν θα μπορούν να υλοποιήσουν κανένα έργο στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που έχει η χώρα τόσο για την ολοκλήρωση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, όσο και για την έξοδο στις αγορές.

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές και θα κρίνουν εν πολλοίς τον χρόνο των εκλογών, ώστε να υπάρξει μία κυβέρνηση κομματικής πλειοψηφίας και όχι μειοψηφίας και ανοχής μέσα από υπόγεια παρασκηνιακά παιχνίδια που δεν τιμούν την δημοκρατία και τους θεσμούς.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός