Ίδρυμα ή άνοιγμα Τριωδίου;

Του Ιωάννη Δαμίγου

Τον σκοπό του ιδρύματος, δεν τον γνωρίζω. όπως δεν γνωρίζω και τα οικονομικά στοιχεία του, που με αφορούν όμως στην περίπτωση που εν αγνοία μου το έχω “χρηματοδοτήσει”. Άλλως, εάν έχει στηριχθεί με ιδιωτικό χρήμα, να τα εκατοστήσει. Οι πρώτοι επίσημοι επισκέπτες του όμως με μπέρδεψαν ακόμα περισσότερο για τον σκοπό ύπαρξής του.

Αρκετοί από αυτούς είχαν παραστεί με τις … στολές τους και σκέφθηκα πως προέκυψε, γιατί μπορούν να πέρασαν νομοσχέδιο, το άνοιγμα Τριωδίου νωρίτερα  από την συνήθη ημερομηνία εορτασμού, με την πρώτη Κυριακή του “Τελώνη και Φαρισαίου”! Σύμπτωση σημαδιακή!Παρουσιάστηκαν δυο “ντυμένοι” ως πρώην πρωθυπουργοί, που διατηρούν λυκοφιλίες, με ξεχωριστά ιδιώματα. Ο εις εξ αυτών μιλά με γρίφους και χρησμούς που αναλύουν εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι, ο δεύτερος μιλά “μπατριωτικά” με ωμές ακροδεξιές κορώνες και δεν παραδίδει στον επόμενο εκλεγμένο πρωθυπουργό, ούτε τα κλειδιά του Μεγάρου. Τότε έφερνε τους Αλβανούς για να τον ψηφίσουν, τώρα οι πρόσφυγες και μετανάστες τον ενοχλούν, καθώς κινδυνεύουμε από αυτούς, είπε ο καρνάβαλος!

Ένας άλλος “ντύθηκε” στρατηγός και αρχηγός του στρατού, με τα παράσημα ανδραγαθιών να κοσμούν την στολή του, φήμες διαδίδουν πως κοιμάται με αυτή. Ενώ ένας άλλος “ντύθηκε” αρχιεπίσκοπος ο αθεόφοβος και δεχόταν χειροφιλήματα μοιράζοντας ευχές δεξιά και δεξιά, ευχόμενος ιδιαίτερα στον οικοδεσπότη του ιδρύματος “Με το ακροδεξί”! Κάποιος άλλος, που πρόσφατα είχε εκδιωχθεί από το κόμμα, παλιά “ντυνόταν” δημοσιογράφος, δεν είχε “ντυθεί” ακροδεξιός γιατί είναι ακροδεξιός εκ φύσεως, με … προβληματάκι. Αυτός που έκλεψε την παράσταση όμως , ήταν ένας που είχε “ντυθεί” κεντρικός δεξιός τραπεζίτης! Αυτός στο παρελθόν γύριζε στους οικονομικούς δρόμους “ντυμένος” … σοσιαλιστής!

Σχεδόν απαρατήρητη πέρασε η αποτυχημένη προσπάθεια ενός  περίεργου μοναχικού τύπου, να “ντυθεί” πρωθυπουργός ωτακουστής! Δεν άρεσε και ο αγενής οικοδεσπότης μίλησε προσποιούμενος αίφνης τον … δημοκράτη, πως το “απόρρητο” δεν αποτελεί δικαιολογία και κηλιδώνει την αθώα ιστορία του νεοφιλελεύθερου κόμματος. Ο ωτακουστής έκανε πως δεν … άκουσε. Δεν τους υπολογίζει καιρό τώρα, τους άλλους καρνάβαλους.

Ήντουσαν  μια ωραία ατμόσφαιρα ήντουσαν και η αγάπη του ενός για τον άλλον δεν κρυβόταν! Ξεχείλιζε από τις στολές! Τι χειραψίες, τι αγκαλιές, τι χειροκροτήματα, κοιτώντας κλεφτά τα ρολόγια τους. Οι συγκεκριμένοι μόνιμα καρναβαλιστές, έχουν δικά τους ιδρύματα, δεν ζουν έξω από αυτά, πάσχουν από δημόσια ανίατη χρηματοδότηση.

Και πέρασαν αυτοί καλά, περνούν καλά και θα περνούν καλύτερα! Ενώ εμείς στα ιδρύματα των Κιβωτών, στα γηροκομεία, στα ορφανοτροφεία οι ανήμποροι και εγκαταλειμμένοι και οι υπόλοιποι ντυμένοι μόνιμα την φτώχια, να αναθεματίζουν την τύχη τους, παραδομένη εκούσια στους λογής καρνάβαλους.