Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ: «Τίποτα πιο προσβλητικό από έναν πρωθυπουργό που λέει ψέματα»

Συνέντευξη στον Κων/νο Βενάκη

Το Documento πραγματοποίησε μία εκτενή και αποκλειστική συνέντευξη με την Ολλανδή δημοσιογράφο Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την αντίδραση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε ερώτηση της προς τον ίδιο για τις επαναπροωθήσεις που πραγματοποιούνται από το ελληνικό λιμενικό. Η ίδια βρέθηκε στο στόχαστρο των ΜΜΕ της λίστας Πέτσα χαρακτηρίστηκε ως «φιλότουρκη» ενώ έχουν υπάρξει δημοσιεύματα που λένε ότι έχει «Πακιστανούς υπηρέτες για να βγάζουν τους σκύλους της βόλτα». 

Η Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ ακούγεται σοκαρισμένη από τις αντιδράσεις και συνάμα χαρούμενη ότι έσπασε το ταμπού των επαναπροωθήσεων. Η ίδια θεωρεί ότι ο κ. Μητσοτάκης έχασε τον έλεγχο και αυτό συνιστά «σημάδι αδυναμίας», όμως είναι υποχρέωση του Τύπου να ελέγχει την εξουσία, χρεώνοντας επί της ουσίας στον εγχώριο Τύπο της επιλεκτικές προτιμήσεις υπέρ της κυβέρνησης. Ακόμη θα συζητήσει με τους δικηγόρους της εάν θα λάβει νομικά μέτρα κατά αυτών που τη συκοφαντούν και… έχει πάει στη Σάμο (από τους πρώτους μάλιστα). 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στο Documento: 

Εγώ σαν δημοσιογράφος δεν άντεξα πια μετά από δύο χρόνια που ήμουν διπλωματικά διαπιστευμένη. Να παίζουμε θέατρο και να μην λέμε τα πράγματα αλλά έχουν περάσει δύο χρόνια. Πεθαίνουν άνθρωποι, επιβάλλουμε ένα αισχρό σύστημα πόνου, ταπείνωσης και απανθρωπιάς. Πρέπει να τελειώσει αυτό. Δηλαδή τώρα που έγινε θεωρώ ότι είναι νορμάλ γιατί στη ζωή μου πάντα όταν έχω ένα θέμα και σαν pitbull δαγκώνω αυτό το θέμα γιατί έχει γίνει μια μεγάλη αδικία. Αφού οι πολιτικοί λένε ψέματα. Έσπασα ένα ταμπού. Για κάθε ταμπού η αντίδραση θα είναι επιθετική. 

– Πώς νιώσατε όταν σας απάντησε κατ’ αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός; Και γιατί σας απάντησε έτσι;

Μου έκανε έκπληξη γιατί μετά από 2 χρόνια ψέματα στην Ελλάδα υπάρχει τεράστιος μηχανισμός για να κρύβουν αυτή την αλήθεια. Η ανεργία, τα λεφτά, ο χρόνος που επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση να κρατάμε το ψέμα. Είναι απίστευτο! Εγώ περίμενα ότι η απάντηση θα ήταν ρουτίνας και αφού η όλη επιχείρηση (σ.σ. των pushback) είναι εκλεπτυσμένη. Έμεινα άναυδη όταν τα έχασε και όταν ένας πολιτικός που είναι τόσο ειδικευμένος στα ψέματα τα χάνει κατ’ αυτόν τον τρόπο σημαίνει ότι έθιξα μία ευαίσθητη χορδή. Ήταν εκπληκτικό το πως έχασε τον εαυτό του και αυτά που είπε τελείως αντιφατικά και αποτελούν σύμπτωμα του DARVO (σ.σ. άρνηση, επίθεση και αντιστροφή θύματος και δράστη πάθηση των ναρκισσιστών). Έθεσα την αλήθεια, και η αλήθεια ποτέ δεν είναι προσβολή. Δεν υπάρχει τίποτα πιο προσβλητικό από έναν πρωθυπουργό που λέει ψέματα στον λαό του, στον κόσμο, στην Ε.Ε και στους πρόσφυγες που είναι τα θύματα. Το να αναποδογυρίσεις την αλήθεια και την πραγματικότητα είναι σημάδι αδυναμίας. Δεν είχε επιχειρήματα, οπότε το μόνο που μπορούσε να κάνει είναι με έναν αυταρχικό τρόπο να με «ρίξει». Επίσης ήταν πολύ αστείο και με διασκέδασε όταν είπε ότι στην Ολλανδία υπάρχει μία κουλτούρα ευθύτητας στις ερωτήσεις και το σέβομαι, ωστόσο στην ουσία εννοούσε το αντίθετο. Συνέχισε να με θεωρεί αυτή που πρόσβαλλε. Βασικά είπε ότι έχω καταφέρει να «φιμώσω» τον ελληνικό Τύπο για δύο χρόνια, και εσύ το άτακτο κορίτσι δεν θες να φιμωθεί οπότε θα τιμωρηθείς από τον καθηγητή. Δεν είναι η δουλειά μας να φιμωνόμαστε. Είμαι δημοσιογράφος παλιάς σχολής. Για μένα ένας πραγματικός δημοσιογράφος ερευνά ασταμάτητα την αλήθεια και να ελέγχει την εξουσία. Ένας δημοσιογράφος έχει τον ίδιο ρόλο με το κοινοβούλιο. Πρέπει να ρίχνουμε φως στην κατάχρηση εξουσίας. Η φίμωση του Τύπου είναι κατάχρηση εξουσίας. Όπως ξέρετε η Ελλάδα έχει βυθιστεί σε ένα ανησυχητικό επίπεδο στις παγκόσμιες θέσεις στην ελευθεροτυπία απ’ όταν ο Μητσοτάκης ανήλθε στην εξουσία. Τώρα η ελευθεροτυπία στη χώρα είναι η χειρότερη σε όλη την Ε.Ε. 

– Υπάρχει μία τρέχουσα εκστρατεία δολοφονίας του χαρακτήρα σας στον ελληνικό Τύπο. Ακούστηκε ότι είσαστε μία φιλοτουρκική φωνή ενώ υπήρξε δημοσίευμα που έγραψε ότι έχετε δύο Πακιστανούς υπηρέτες που βγάζουν τον σκύλο σας βόλτα. Ήθελα να σας ρωτήσω επ’ αυτού εάν σκέφτεστε να λάβετε νομικά μέτρα και τι προκύπτει από όλο αυτό σε σχέση με την ποιότητα της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα; 

Δεν έχω υπηρέτες. Έχω φιλοξενήσει έναν Έλληνα άστεγο στο σπίτι μου, ένα παιδί από το Αφγανιστάν, την κόρη ενός φιλικού ελληνικού ζευγαριού που πτώχευσε κατά τη διάρκεια της κρίσης, φροντίζω σκυλιά της γειτονιάς κλπ. Δεν κάνω διακρίσεις με βάση το χρώμα ή την εθνικότητα. Απλά βοηθάω ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Και προφανώς δεν είμαι φίλη της Τουρκίας. Εάν μπει κάποιος στον κόπο και βρει τα άρθρα μου θα δει ότι όλα μου τα ρεπορτάζ εξηγούν και αναλύουν τον ρόλο της Τουρκίας. Ήμουν από τις πρώτες δημοσιογράφους το 2016 που πήγα σε μεγάλες ερευνητικές αποστολές στη Τουρκία και διαφώτισα το όλο σύστημα μεταφοράς ανθρώπων εκεί. Πολλές φορές έχω γράψει για τον Ερντογάν τον Δικτάτορα, τα χρήματα που στέλνει η Ολλανδία εκεί για να στηρίξει τις γυναίκες και έχουν καταλήξει στο Παλάτι του Ερντογάν. Δεν έχω σκεφτεί για νομικές δράσεις, αλλά θα μιλήσω με τους δικηγόρους μου. Αυτό η κατηγορία για φιλοτουρκισμό αποτελεί κομμάτι της προπαγάνδας του Μητσοτάκη. Φυσικά υπάρχει Τουρκική προπαγάνδα, κανείς δεν το αρνείται, προφανώς και η Τουρκία εκβιάζει την Ε.Ε, προφανώς η Τουρκία καταχράζεται την παρουσία των προσφύγων στις σχέσεις με την Ε.Ε και την Ελλάδα. Αυτό το ξέρουμε και μιλάμε για αυτό. Αυτό που πρέπει να συζητηθεί στην Ελλάδα είναι το ταμπού των επαναπροωθήσεων.  Η Ελληνική κυβέρνηση ψεύδεται συστηματικά για τα pushback. Αυτός είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο στην Ελλάδα, όχι στην Τουρκία. Είμαι ανταποκριτής στην Ελλάδα και όχι στην Τουρκία. Εάν βρισκόμουν στην Τουρκία και μπορούσα να πάρω συνέντευξη από τον Ερντογάν, τότε περιμένετε και θα δείτε. Αλλά δεν είμαι εκεί! Και το γεγονός ότι δεν ανέφερα τη Τουρκία δε σημαίνει ότι αυτά που είπα είναι λιγότερο πολύτιμα. 

– Είχατε μία αντιπαράθεση με τον κ. Μητσοτάκη για τη Σάμο και για το εάν πήγατε εκεί. Όμως, αποδείξατε ότι πήγατε εκεί. Είδατε όλα αυτά που παρουσιάζει ο πρωθυπουργός; 

Έγραψα για αυτό, κοιτάξτε τη δουλειά μου. Επιλέχθηκα από άτομο της ομάδας εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ήρθε για έλεγχο στη Σάμο. Ήμουν το πρώτο «εξωτερικό» άτομο που πάτησε το πόδι εκεί. Μας έδειξαν τον χώρο για δύο ώρες και μετά έκλαιγα. Αυτό που είδαμε ήταν έναν χώρο που έμοιαζε με το Άουσβιτς μέσα σε μία έρημο. Ούτε λίγο πράσινο και κανένας χώρος σκιάς. Μία σιδερένια πύλη με συρματόπλεγμα πάνω της. Ένας ωκεανός από θλιβερά κοντέινερ. Η παιδική χαρά που ο κος Μητσοτάκης μίλησε τόσο περήφανα, είναι η χειρότερη και πιο δυστοπική παιδική χώρα στον κόσμο. Αυτή είναι η απάνθρωπη λύση για τους πρόσφυγες. Αυτοί οι άνθρωποι θα αποσυντεθούν ψυχολογικά. Θα γίνουν ζόμπι. Όχι μόνο οι ενήλικοι αλλά και τα παιδιά. Μέσα στη φυλακή υπάρχει και περισσότερη ασφάλεια για τους ανθρώπους πρόκειται να απελαθούν. Είναι 20 χιλιόμετρα από τη κοντινότερη πόλη και τα λεφτά των προσφύγων δεν επαρκούν για να πάρουν το λεωφορείο. Είναι φρικτά. Και είναι αντιγραφή του αποτυχημένου αυστραλιανού μοντέλου υπεράκτιου ασύλου. Όλοι οι οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφύγων είχαν προειδοποιήσει για αυτό. 

– Για πρώτη φορά ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε εμμέσως την ύπαρξη επαναπροωθήσεων μιλώντας για «αναχαίτηση» («intercepting»). Πιστεύετε ότι η Ευρώπη θα πιέσει περισσότερο τώρα την ελληνική κυβέρνηση και την Frontex;

Μετά από την μακρόχρονη καριέρα μου να σπάω ταμπού σε διάφορα ζητήματα όπως το Ισλάμ ή το ακραίο πορνό ανηλίκων. Τώρα έχει σπάσει το ταμπού και μπορούμε να μιλήσουμε ανοιχτά για το τι συμβαίνει. Τότε άξιζε όλον αυτόν τον τρόμο και τη δολοφονία χαρακτήρα που αντιμετωπίζω τώρα.

ΑΠΟ ΤΟ DOCUMENTO