Αλέξης, ο Ώριμος, ο Εραστής του Λαού, ο Τενίστας: Ο νέος ηγέτης της …Δεξιάς

Του Νίκου Γαλάτη

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Αλέξη Παπαχελά- και μάλλον όχι τυχαία- στον ΣΚΑΪ έβγαλε πολλές ειδήσεις. Η κυβέρνηση συζητά την μείωση του ορίου του 3% κι ετοιμάζει νομοσχέδιο για την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας- με ενισχυμένες αρμοδιότητες- από τον λαό.

Η νέα στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα- που εμφανίστηκε περισσότερο ως εκπρόσωπος της “παράταξης” -κι όχι του κόμματος, είναι με την απλή αναλογική να αποκλείσει την Νέα Δημοκρατία από την κυβέρνηση. Μη βιάζεστε να υποθέσετε ότι εννοεί της “δημοκρατικής παράταξης”. Ο Αλέξης μιλά στο όνομα έθνους, της Ελλάδας, του μέλλοντος, της …εθνικής συμπαράταξης.

Η πολιτική της “πλατιάς δημοκρατικής συμπαράταξης” είχε ήδη προαγγελθεί από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή- προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, άλλωστε όπως τόνισε στην ομιλία του στην Βουλή. Πολλοί πρόσεξαν ότι χωρίς να ερωτηθεί ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε τρεις φορές στον Κώστα Καραμανλή- που άνοιξε το …μονοπάτι για την Κίνα. Κι άλλοι πόσες φορές τόνισε πως η Ελλάδα …ανήκει στην Δύση και το ΝΑΤΟ, πόσο τον βοήθησαν οι Αμερικάνοι- Κλίντον, Ομπάμα- και πόσο σημαντικό είναι για την χώρα που ο πρωθυπουργός της συναντά μέσα σε λίγες βδομάδες τρεις ηγέτες υπερδυνάμεων. Τι θέλει να πει ο διαδηλωτής που έγινε “τενίστας”;

Ο λαός ήξερε”

“Ο κόσμος ήξερε ότι πολλά πράγματα που λέγαμε, δεν θα μπορούσαμε να τα κάνουμε”. “Πολλά απ’ αυτά που υποσχεθήκαμε δεν θα τα φέρουμε» . «Δεν μπορείτε να μας κατηγορήσετε για ανεντιμότητα» είπε ο πρωθυπουργός που παρομοίασε τον εαυτό του με τενίστα που του έρχονται τα μπαλάκια κι αυτός τα …βαράει. Ο Αλέξης που ξέρατε δεν υπάρχει πια. Ένας ώριμος πολιτικός, πραγματιστής, προσγειωμένος ζητά την ψήφο σας. «Η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα της καρπαζιάς». Κι η Αριστερά δεν είναι αυτή που διαμαρτύρεται, αλλά αυτή που λύνει προβλήματα.

Με φαινομενική ειλικρίνεια, αλλά και έπαρση που αντιμετώπισε τόσα προβλήματα, όσο κανένας άλλος- τουλάχιστο μετά την Μεταπολίτευση ο Αλέξης Τσίπρας σε πρώτο ενικό πρόσωπο ξεκαθάρισε πως δεν θα αφήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη- της διαμαρτυρίας- να νέμεται τον χώρο της …Δεξιάς. Αν έχετε άλλον καλύτερο ηγέτη, φέρτε τον. Ή αν έχετε άλλη πιο αριστερή πολιτική. Με τον Σαμαρά δεν θα ήσασταν καλύτερα. Αχάριστοι!

Ο τενίστας κι εραστής!

Υπήρχαν σ΄αυτή την συνέντευξη στον έμπειρο και πολύ φιλικό στον άνετο και πάντα χαμογελαστό νέο ηγέτη της Δεξιάς πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που αποκαλύπτουν το νέο πρόσωπο του Αλέξη  Τσίπρα που “δεν άλλαξε αξίες και στόχους”. Το μνημόνιο που έφερε- το είπε έτσι- ήταν επώδυνο, αλλά …καλύτερο. Οι τηλεοπτικές άδειες είναι τέσσερις για να είναι βιώσιμα τα κανάλια και δεν τον ενδιαφέρει ποιος θα τα πάρει, αρκεί να πληρώνει. Δεν περίμενε να τα διεκδικήσουν …ευαγή ιδρύματα κι αν η διαφημιστική πίτα το επιτρέψει θα δώσει κι άλλες άδειες.

Υπήρχε θεωρητικά Plan B, αλλά φαίνεται πως όλα κρίθηκαν όταν ο Βαρουφάκης του μετέφερε μήνυμα του Σόιμπλε για να συζητήσουν την έξοδο της  Ελλάδας από την Ευρώπη. Τότε κατάλαβε πως η αριστερή πτέρυγα είχε το ίδιο σχέδιο με τον Σόιμπλε! Ο “τενίστας” εμφανίστηκε ικανοποιημένος που έχασε, αλλά με μάχη. Δεν το παρουσιάζει σαν επιτυχία, αλλά εσείς έχετε κάποιον καλύτερο;

Y.Γ. “Δεν έχουμε πια την ερωτική σχέση με τον λαό, όπως τα χρόνια της αντιπολίτευσης” είπε ο τενίστας. “Αλλά δεν χωρίσαμε”. Με άλλα λόγια: ο Αλέξης, ο άμυαλος ρομαντικός, έφυγε. Ο Τσίπρας, ο πραγματιστής, των τριών ηπείρων και των πέντε θαλασσών ήρθε. Κι έτσι ο Μικρός Αλέξης, έγινε ο Αλέξης, ο Ώριμος, ο Μέγας.