Αλέξης Τσίπρας: Άλμα

Του Γ. Λακόπουλου

Η ομιλία του ήταν στοχευμένη και οι απαντήσεις του στη συνέντευξη Τύπου διαυγείς και υποδειγματικές.

Δεν είναι χωρίς σημασία ότι στην σύγκριση του με τον Μητσοτάκη, που προηγήθηκε, ο Τσίπρας κέρδισε το έπαθλο της ανωτερότητας.

Η παρουσία του, ο λόγος , η πολιτική κουλτούρα του, οι ιδέες του, είχαν ποιότητα ουσίας, ύφους και ήθους.

Καμία σχέση με τον ρηχή ρητορία παραπλάνησης του Πρωθυπουργού.

Σε πρώτο χρόνο αυτά δρουν ανακουφιστικά.

Ως τώρα το ενδεχόμενο επιστροφής του στην διακυβέρνηση, σκίαζε η , ενίοτε θορυβώδης, παρουσία στο προσκήνιο προσώπων με αρνητικό φορτίο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ.

Ήταν – όχι μόνο σκηνοθετικά, αλλά και πολιτικά – ευφυές να δείχνει η τηλεοπτική κάμερα τις πλάτες των στελεχών του κόμματος του στην αίθουσα.

Η ουσία του νέου εγχειρήματος θα κριθεί σε δεύτερο χρόνο.

Όταν οι τροχιοδεικτικές βολές του Τσίπρα από τη ΔΕΘ, θα επιδράσουν καθοδηγητικά στην κοινωνία -ώστε να καταστήσουν κυβερνώσα δύναμη την Δημοκρατική παράταξη

Ως μέγεθος ευθύτερο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ασφαλώς του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ -που εξαερώθηκε στον αστερισμό παρουσίασης της πολιτικής πρότασης του πρωην Πρωθυπουργού.

Οι αερολογίες για “πρώτη φορά Αριστερά” – που για ορισμένους θα γίνει και τιμωρητικά δεύτερη-, τελείωσαν στη σκιά του Λευκού Πύργου.

Ως φυσικός επικεφαλής του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου, ο πρώην Πρωθυπουργός περιέγραψε ευκρινώς τη μέλλουσα κυβέρνησή του

Θα είναι ευρύχωρος μηχανισμός που θα αναδειχθεί από την κοινωνία και όχι από τις φράξιες της Κουμουνδούρου.

Ωστόσο για να εμπεδωθεί η κυβερνητική του πρόταση, θα χρειαστεί στην επόμενη περίοδο να τεκμηριωθεί. Με τα σωστά πρόσωπα επί σκηνής.

Σε κάθε περίπτωση ο Τσίπρας έδειξε ότι η ήττα του συστήματος Μητσοτάκη και των ισχυρών του χρήματος και των ΜΜΕ με τους οποίους συγκυβερνά, είναι εφικτή και σχετικά απλή.

Απαιτούνται απλώς ευκρινείς στόχοι για τη χώρα, πολιτική για τους πολλούς, μέτρα αναδιανομής του εθνικού εισοδήματος και ενίσχυση των δομών στήριξης του πληθυσμού .

Ο συνδυασμός της ανάπτυξης με την επιστροφή στο δόγμα «δωρεάν παιδεία -δωρεάν υγειά- πρόνοια» είναι η μαρκίζα για μια προοδευτική κυβέρνηση.

Χρειάζεται να συνδεθεί διανομή του πλούτου με την παραγωγή του και η παραγωγή του με τη διαφάνεια.

Επενδύσεις με καθαρές σχέσεις με τους κεφαλαιούχους και διασπορά της ανάπτυξης στην κοινωνία- κυρίως στον τομέα της απασχόλησης

Ο Τσίπρας έκανε στη Θεσσαλονίκη άλμα προς το μέλλον.

Προσπέρασε ιδεοληψίες, βαρίδια και παράγοντες οπισθοδρόμησης.

Ζήτησε από τους πολίτες να τον ακολουθήσουν στην προοπτική προοδευτικής κυβέρνησης, εθνικής ανασύνταξης.

Πρωτίστως ανέδειξε ότι η επιστροφή του κόμματος του στην κυβέρνηση δεν είναι αυτοσκοπός.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR