Αλέξης Τσίπρας: “Έγιναν λάθη κι από τις δύο πλευρές”

«Στην αρχή της θητείας σας χάσαμε πολύτιμο χρόνο, χάθηκαν 100 δισ. λόγω του Βαρουφάκη», είπε στον πρωθυπουργό ο Εστέβαν Γκονθάλεθ Πονς, αντιπροέδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Σας βλέπω πολύ αλλαγμένο. Ελπίζω να ξέρετε να επιλέξετε τον σωστό δρόμο. Ο λαϊκισμός δεν είναι ούτε δεξιός ούτε αριστερός, είναι απλά λαϊκισμός».

Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν ενδιαφέρουσα: «Δεν ξέρω αν είναι κακό που άλλαξα, κακό είναι κάποιοι να μένουν αδιόρθωτοι. Μιλήσατε για νεποτισμό και λαϊκισμό αν θέλετε να μιλήσετε για νεποτισμό στην Ελλάδα δείτε απλά πως μια παράταξη στην Ελλάδα που έχει προσφέρει τόσα, όπως η συντηρητική παράταξη, σε αυτήν γίνονται συνήθως αρχηγοί τα τέκνα κάποιων προηγούμενων πρωθυπουργών”.

Όσο για το κόστος της διαπραγμάτευσης η απάντησή του έχει επίσης ενδιαφέρον: “Το δύσκολο εκείνο εξάμηνο κι έγιναν λάθη κι από τις δύο πλευρές αν όντως ήταν αυτό το κόστος θα είχε αυξηθεί και το δημόσιο χρέος. Πρόκειται για στοχευμένες ανακρίβειες όπως ότι η Ελλάδα σπατάλησε 40 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών 45 δισ. ήταν το συνολικό κόστος και των τριών ανακεφαλαιοποιήσεων αλλά η ανακεφαλαιοποίηση που έγινε στα δικά μας χρόνια κόστισε 6 δισ. από τα 24 που ήταν διαθέσιμα από το τρίτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής”.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε στον αντιπρόεδρο του ΕΛΚ ότι ανέλαβε τα ηνία της Ελλάδας, όταν αυτή περνούσε μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, με 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους ανασφάλιστους, κι ότι πέτυχε εκεί που άλλοι απέτυχαν. Αλλά «όχι δεν θέλω εδώ να πω ενώπιον σας ότι πρόκειται για success story».