Αλέξης Τσίπρας: «Δεν έχω δικαίωμα να λιποτακτήσω – Πάμε για ανατροπή των συσχετισμών”

«Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο για να ανατρέψουμε αυτόν τον συσχετισμό» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη που παρταχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star και τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα.

«Δεν λιποτακτώ, ούτε χθες, ούτε αύριο. Όταν το καράβι βρίσκεται σε τρικυμία ο καπετάνιος έχει την υποχρέωση να μην βουτήξει στη θάλασσα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και υπογράμμισε ότι «το πιο κρίσιμο είναι αν θα συνεχιστούν πολιτικές που θα διευρύνουν την ανισότητες, τις αδικίες».

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, όταν ρωτήθηκε για τα συναισθήματά του μετά το αρνητικό αποτέλεσμα, είπε:

«Ήταν σοκ, συναισθήματα θλίψης και απογοήτευσής. Δεν το περιμέναμε,. Προέχει για εμάς να ξεπεράσουμε το σοκ, να ανασυγκροτηθούμε και να διορθώσουμε τα λάθη μας. Δεν ψάχνουμε να βρουν τα αιτία στον λαό ή στους αντιπάλους μας. Τα ψάχνουμε σε εμάς, στην εικόνα μας. Στον στρατηγικό μας εγκλωβισμό στο όραμα της απλής αναλογικής που το πολιτικό σύστημα δεν ήταν έτοιμο να το αποδεχτεί».

Όπως είπε, «δεν μετανιώνουμε, ήταν όραμα της Αριστεράς. Να έχουμε ένα πολιτικό σύστημα χωρίς τοξικότητα, με συγκλίσεις. Την ανωριμότητα αυτού του πολιτικού συστήματος ακολούθησε και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού που φάνηκε ότι επιθυμεί αυτοδύναμες κυβερνήσεις και όχι συνεργασίας. Καταθέσαμε δημόσια τις προτάσεις μας και είδαμε ότι η στάση των άλλων προοδευτικών κομμάτων ήταν εχθρική απέναντι στην προοπτική της συνεργασίας».

«Κατάφεραν να επιβάλλουν την ατζέντα του φόβου»

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι «η βασικότερη αιτία αυτού του αποτελέσματος που δεν περίμενε κανείς, είχε να κάνει με το τσουνάμι των τελευταίων ημερών καθώς ο αντίπαλος κατάφερε να επιβάλλει την ατζέντα του φόβου του πολύ μακρινού 2015 και όχι όσα συνέβησαν τα τελευταία 4 χρόνια». Τόνισε πως ήταν παραπληροφόρηση ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τις εισφορές, την ώρα που στον δημόσιο διάλογο δεν ειπώθηκε ότι η ΝΔ έχει αφήσει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είπε επίσης ότι «το βασικό ζήτημα είναι ότι και εγώ δεν κατάφερα να κατευθύνω την πολιτική συζήτηση στα μεγάλα διακυβεύματα της επόμενης μέρας όπως η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης».

«Δεν έχω δικαίωμα να λιποτακτήσω»

Ερωτηθείς εκ νέου για τα συναισθήματα μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, ανέφερε: «Δεν θα κρυφτώ, συμμετέχω στην πολιτική, δεν είμαι μηχανή, είμαι άνθρωπος. Το πρώτο συναίσθημα ήταν η παραίτηση που με βασάνισε αρκετές ώρες και μέρες. Όταν ξεπέρασα το σοκ συνειδητοποίησα ότι μόνο που δεν έχω δικαίωμα να κάνω, είναι να λιποτακτήσω. Υπερίσχυσε το να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να δώσουμε μία νέα μάχη».

Όπως είπε, «δεν είναι ο επαναληπτικός αγώνας αλλά η δεύτερη προσπάθεια ενός άλτη που έβαλε ψηλά τον πήχη, πέρασε από κάτω και τώρα προσπαθεί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Με το βλέμμα και την καρδιά στους ανθρώπους που έχουν στήριγμα τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Τι ατζέντα έχουν με τη συνταγματική αναθέωρηση;»

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αν επαναληφθούν αυτοί οι συσχετισμοί, «θα έχουμε μία ανεξέλεγκτη κυβέρνηση. Μίλησε ο κ. Γεωργιάδης για 180 βουλευτές για να κάνουν μόνοι τους συνταγματική αναθεώρηση. Τι ατζέντα έχουν; Θέλουν την ιδιωτικοποίηση του νερού; Πρέπει να ανοίξει η ατζέντα για τι προτάσεις έχουν για τη συνταγματική αναθεώρηση».

«Η κοινωνία θέλει από εμάς σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συγκρότηση. Είναι μεγάλο λάθος ιδίως από προοδευτικούς ανθρώπους, όταν δεν μας αρέσει η λαϊκή βούληση, να κατηγορούμε τον λαό. Να βρούμε τις αιτίες της ήττας σε εμάς και όχι στον λαό» υπογράμμισε με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

«Ένας ανεξέλεγκτος Μητσοτάκης που παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα τι άλλο θα κάνει σε σχέση με τις παρακολουθήσεις ή τη συνταγματική αναθεώρηση; » διερωτήθηκε σε άλλο σημείο και υπογράμμισε ότι τα προβλήματα είναι εδώ:

  • «Το ψηφιακό φιάσκο με τις ενδοσχολικές εξετάσεις. Μίλαγαν για ένα μεγάλο ψηφιακό επίτευγμα και βλέπουμε ότι δεν μπορούν ούτε εξετάσεις να γίνονται.
  • Το έλλειμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.
  • Το δυστύχημα στο Πέραμα. Η ειρωνεία της τύχης την ώρα που ο κύριος Μητσοτάκης έλεγε ότι πήρε 38% στο Πέραμα, έγινε μπλε. Το γεγονός ότι έχει καταργηθεί το ΣΕΠΕ, είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Ότι δεν υπάρχουν εντατικοί έλεγχοι».
«Δεν είμαστε συμπλήρωμα της δεξιάς»

Ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τα όσα είπε ο Άκης Σκέρτσος, τόνισε ότι πρέπει «να μιλήσουμε για την ουσία της πολιτικής και να μην πετάμε την μπάλα στην εξέδρα. Πώς θα κυβερνηθεί και ποιο πρόγραμμα ο τόπος την επόμενη ημέρα».

«Μιλήσαμε για ανατροπή των συσχετισμών. Δεν πετάμε στα σύννεφα. Δεν παραγνωρίζουμε ότι είναι απολύτως δυσμενές αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου. Δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας, δεν είμαστε συμπλήρωμα της δεξιάς. Να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα ανάσα για την κοινωνία. Να μην σβήσει η ελπίδα για δικαιοσύνη στον τόπο».

«Δεν με απασχολεί τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ»

Όταν ρωτήθηκε για το ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «είχε μία ευκαιρία όταν απλώναμε το χέρι της συνεργασίας. Έκανε μονομέτωπο απέναντι στον ΣΥΡΖΑ. Δεν με απασχολεί τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ αλλά η δεξιά του κυρίου Μητσοτάκη. Από τα 5 κόμματα της Βουλής, η μόνη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά τα δύο σχέδια θα αναμετρηθούν στις εκλογές. Η αναμέτρηση που θα δώσει την αυριανή κυβέρνηση».

Την ίδια ώρα εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις τελευταίες του δηλώσεις, σημειώνοντας ότι είναι «αλαζονικό και δείχνει μία έπαρση να βγαίνει στα μπαλκόνια ο Μητσοτάκης και να λέει ότι ένα κόμμα κατέρχεται στις εκλογές. Πρέπει να σεβαστεί τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Ναι, μας νίκησε, ήμουν ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που τον συνεχάρη. Δεν είναι καθόλου δημοκρατικό να θεωρεί δεδομένα την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, να αρνείται το debate και να θεωρεί δεδομένο ότι τρέχει μόνος του».

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε παράλληλα το μήνυμα ότι «θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο για να ανατρέψουμε αυτόν τον συσχετισμό. «Δεν λιποτακτώ, ούτε χθες, ούτε αύριο. Όταν το καράβι βρίσκεται σε τρικυμία ο καπετάνιος έχει την υποχρέωση να μην βουτήξει στη θάλασσα. Δεν κάνω σκέψεις για το μετά, αν δεν διαμορφωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Έχουμε τέσσερις εβδομάδες μέχρι τις 25 Ιουνίου. Να μην προδικάζουμε ότι δεν θα ανατραπεί ο συσχετισμός».

«Κοστολογημένο άρθρο προς άρθρο το πρόγραμμά μας»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τόνισε ότι είναι «κοστολογημένο άρθρο προς άρθρο το πρόγραμμά μας. Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και ρυθμίσαμε το χρέος. Ξέρουμε τι είναι η δημοσιονομική ισορροπία».

Όπως εξήγησε, 1,3 δισ. είναι η μείωση του ΦΠΑ και 1,5 δισ. η μείωση του ΕΦΚ. «Αντέχει ο προϋπολογισμός για αυτά τα μέτρα. Η αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων δεν θα δώσει μεγάλα έσοδα στο Ταμείο. Η έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών θα δώσει μεγάλα έσοδα. Χρειαζόμαστε μεγάλες ρυθμιστικές παρεμβάσεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε τέλος ότι «αντί να γυρνάει ο κ. Μητσοτάκης όλη την Ελλάδα και να λέει ότι είναι ο νικητής, να υπάρξει μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση για το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος».