Αλεξ Πατέλης: Θλίψη

Του Γ. Λακόπουλου

Στο Facebook τον έκαναν με τα κρεμμυδάκια και ζήτησαν τη παραίτησή του. Ξεχώρισε μια φράση στην ανάρτηση του γνωστού πολιτικού αναλυτή Λευτέρη Κουσούλη: «Θλίψη, αγαπητέ…».

Και σε αυτό μοιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον έτερο γόνο που έγινε Πρωθυπουργός: έχει τον δικό του Alex στο επιτελείο του.

O Γιώργος Παπανδρέου είχε τον Ρόντο- που ακόμη τραβιέται στους ανακριτές, ειρήσθω εν παρόδω. Ο Πρωθυπουργός έχει τον Πατέλη.

Με το βαρύ βιογραφικό του βρέθηκε δίπλα του το 2016 και κρατούσε χαμηλό προφίλ. Ως την ώρα που αποφάσισε να ορμήσει στο κέντρο της επικαιρότητας, κάπως παράδοξα.

Ανακοίνωσε- από την «Καθημερινή» – ότι ο Πρωθυπουργός «έχει γνωρίσει τον σύζυγό του». Σκασίλα μας.

Στην επόμενη συνέντευξη πρόβαλε ως εύσημο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ότι «έχει τρεις γκέι στις γραμμές της» και … κατονόμασε τους άλλους δύο!

Περίεργος τρόπος για να δηλώσει την παρουσία του στην δημόσια σκηνή, κάποιος που ήλθε στην Ελλάδα απλώς για να συμβουλεύει τον Μητσοτάκη στα οικονομικά.

Η συνέχεια είναι χειρότερη. Στον Πατέλη αποδίδεται-πολλοί λένε ότι το διακινεί ο ίδιος- ότι είναι ο άρχων της πολιτικής στην οικονομία, τις επενδύσεις και το ασφαλιστικό.

Άξιζε τον κόπο που εγκατέλειψε την- προσοδοφόρα- δραστηριότητα του ειδήμονος σε μακροοικονομικές αναλύσεις, για βιαστικούς επενδυτές με βαρύ πορτοφόλι.

Η προβολή ενός μετακλητού υπαλλήλου του ως αφεντικού τριών υπουργών κι ενός υφυπουργού, – συνιστά απαξιωτική αντιμετώπιση των καθηγητών Χρ. Σταικούρα και Π. Τσακλόγλου, αλλά και του Θ. Σκυλακάκη…

Το παρελθόν Πατέλη -Wall Street, Goldman Sachs, Citigroup Merrill Lynch – στην αρχή «έγραφε» σαν προσόν ενδοκυβερνητικά. Αλλά πλέον έγινε βαρίδι που τραβάει την οικονομική πολιτική μονόπατα.

Σχολιάζονται αρνητικά οι παρεμβάσεις του σε κάποια ευαίσθητα τραπεζικά θέματα- που συνδέονται με την επαγγελματική ιστορία του.

Ενοχλεί επίσης – όσους κυβερνητικούς έχουν πολιτική κρίση- ότι το μήνυμα που στέλνει στους επενδυτές είναι μάλλον ανατριχιαστικό:

– Ελάτε και ότι εμπόδιο βρείτε, θα το βγάλουμε από τη μέση. Ακόμη και αν είναι …ολόκληρη η μεσαία τάξη.

Η «επιθετική» παρουσία του 50άρη πρωθυπουργικού συμβούλου οικονομικού συμβούλου στο προσκήνιο διαβάζεται ως προετοιμασία για χαρτοφυλάκιο. Παρότι στην τελευταία ανάρτησή του εμφανίσθηκε ως «κάποιος που δεν είναι πολιτικός».

Μέχρι να επαληθευτούν αυτά, συνεχίζει τις πρωτοτυπίες.

Αυτή τη φορά τα έβαλε, αφ’ υψηλού, με τους κατόχους διδακτορικού διπλώματος. Η αυθεντία του δεν το θεωρεί απαραίτητο επαγγελματικό προσόν.

Αντίθετα το βρίσκει αρνητικό και δεν θα προσλάμβανε κάποιον με διδακτορικό . Θα του φαινόταν τεμπέλης.

Ήταν το κερασάκι στην τούρτα της καλπάζουσας κρίσης στις σχέσεις της κυβέρνησης με τη νεολαία.

Την επόμενη τον έβαλαν να το μαζέψει. Το έκανε πάλι αφ’ υψηλού, αναφέροντας το διδακτορικό του στο Princeton.

Τελικά όμως, «θαυμάζει όσους επιχειρούν να κάνουν διδακτορικό»- και ζήτησε συγνώμη για τη «διατύπωσή» του.

Κωλοτούμπα. Αλλά – η επιμονή είναι ίδιον μιας ορισμένης κατηγορίας ανθρώπων: θεωρεί πάντα το διδακτορικό απαραίτητο μόνο σε «μερικές καριέρες».

Η συγνώμη δεν τον έσωσε- η απαξίωση του μόχθου νέων ανθρώπων είναι ολίσθημα ηθικής τάξης.

Στο Facebook τον έκαναν με τα κρεμμυδάκια και ζήτησαν τη παραίτησή του.

Ξεχώρισε μια φράση στην ανάρτηση του γνωστού πολιτικού αναλυτή Λευτέρη Κουσούλη: «Θλίψη, αγαπητέ…».

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR