Αλ. Τσίπρας: Δημιουργία προοδευτικού μετώπου κατά της ανόδου της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές

Ένα πλατύ κάλεσμα θα απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, κόμματα, συλλογικότητες, αλλά και πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο, με στόχο τη δημιουργία ενός ευρύτατου μετώπου, ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών, για την αποτροπή της επέλασης της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και την αντιμετώπιση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και επιλογών, όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε σήμερα ομόφωνα να εισηγηθεί στην ΚΕ που θα συνεδριάσει την προσεχή Κυριακή την απεύθυνση ενός πλατιού καλέσματος για τη δημιουργία ενός ευρύτατου μετώπου, μιας ευρύτατης συμπαράταξης, σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, κόμματα, συλλογικότητες, αλλά και πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται στον χώρο τον προοδευτικό». «Προκειμένου», όπως υπογράμμισε, «να αποτραπεί ενόψει των κρίσιμων ευρωπαϊκών εκλογών σε τρεις μήνες από σήμερα, η άνοδος, η επέλαση στην Ευρώπη της ακροδεξιάς με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στις κοινωνίες μας, στη δημοκρατία μας, στην ίδια την Ευρώπη αλλά και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κυρίαρχες σήμερα νεοφιλελεύθερες επιλογές στην οικονομία και οι επιπτώσεις τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «πρόκειται για μια πλατιά απεύθυνση που αφορά όλες τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται στον χώρο της προόδου και αντιλαμβάνονται τη μεγάλη ανάγκη σήμερα στις εξελίξεις που ζούμε στην Ευρώπη να αντιμετωπιστούν αυτοί οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι».

Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι η Φ. Γεννηματά θα μπορέσει να ανταποκριθεί αυτή τη φορά σε αυτό το κάλεσμα, καθώς και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η πρόταση είναι ειλικρινής, απευθύνεται σε όλους όσοι αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο και αναγνωρίζουν ως μέγιστο διακύβευμα της εποχής την αναχαίτιση της ανόδου της ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και την αντιμετώπιση των νεοφιλελεύθερων επιλογών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών».

«Εθνικές εκλογές τον Μάιο;», ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός, για να απαντήσει: «Έχουμε ευρωπαϊκές εκλογές 26 Μαΐου και αυτοδιοικητικές εκλογές την ίδια μέρα».

Σύμφωνα με κομματικές πηγές στη σημερινή συνεδρίαση προετοιμάστηκε το σχέδιο πολιτικής απόφασης που θα εισηγηθεί η ΠΓ στην ΚΕ την ερχόμενη Κυριακή.