Ανάγκη ενεργητικής διπλωματίας

Του Μελέτη Ρεντούμη

Οι εθνικές προκλήσεις για την χώρα μας συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, παρά την περίοδο της πανδημίας και την προσήλωση των περισσότερων χωρών στο να αμβλυνθούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης που πλήττει συνολικά την παγκόσμια κοινότητα.

Παρόλα αυτά και παρά την σημαντική και εντατική προσπάθεια της χώρας μας να στηρίξει οικονομικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και να προλάβει την τουριστική περίοδο, έχει να αντιμετωπίσει και τον απρόβλεπτο και αστάθμητο παράγοντα στα σύνορά της που λέγεται Τουρκία.

Η γείτονα χώρα του Προέδρου Ερντογάν, έχει αναβαθμίσει εδώ και μήνες τις απειλές της σε όλα τα επίπεδα, καθώς εναλλάσσει την πίεση και τις προκλήσεις τόσο στον Έβρο, με την προσπάθειά της να ωθήσει μετανάστες παρανόμως προς το ελληνικό έδαφος, όσο και με την πρόθεση για διενέργεια γεωτρήσεων στην ΝΑ Μεσόγειο και μάλιστα σε περιοχές ανοιχτά της Ρόδου, Καρπάθου και Κρήτης εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το βασικό πρόβλημα με την Τουρκία, είναι ότι αφενός σταδιακά διπλωματικά αλλά και στρατιωτικά αναβαθμίζει το επίπεδο των απειλών της και αφετέρου τείνει να τις πραγματοποιήσει κιόλας, καθώς δεν φαίνεται να υποχωρεί στο ελάχιστο από τις αρχικές της επιδιώξεις.

Η επικύρωση του μνημονίου που υπέγραψε με την Λιβύη, αλλά και οι συντεταγμένες που απέστειλε στον ΟΗΕ για την δική της ΑΟΖ δημιουργούν νέα δεδομένα, αν όχι τετελεσμένα στα ελληνοτουρκικά, καθώς ενώ η ελληνική πλευρά είχε κάποιες ελπίδες να ακυρωθεί από την ίδια την Λιβύη εσωτερικά το σύμφωνο για την χάραξη θαλασσίων ζωνών, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν, με την διαφαινόμενη επικράτηση του Σάρατζ έναντι του στρατάρχη Χαφτάρ στην πρωτεύουσα Τρίπολη, με την υποστήριξη της Τουρκίας.

Η Ελλάδα είναι θετικό, το ότι προσπαθεί να διαμορφώσει ισχυρές συμμαχίες στην περιοχή, όπως με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, όμως έχει έρθει η ώρα για πιο σημαντικές και στρατηγικές αποφάσεις, που σημαίνει την άμεση χάραξη και συμφωνία ΑΟΖ με τα κράτη που γειτνιάζει η χώρα μας, όπως με την Αίγυπτο, την Ιταλία και την Αλβανία, διατηρώντας ταυτόχρονα τις δυνητικές στρατιωτικές συμμαχίες στην περιοχή.

Η χώρα μας δεν μπορεί να αρκείται μόνο σε μία δήλωση των ΗΠΑ, για το εάν τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, ή σε μία δήλωση στήριξης της ΕΕ, η οποία δεν διαθέτει καν ικανότητα αποτροπής, γιατί είναι πολύ πιθανό σε μια ενδεχόμενη ένοπλη σύγκρουση, η Ελλάδα να βρεθεί εντελώς μόνη της, απέναντι σε μια ασύμμετρη απειλή και έναν μεγάλο περιφερειακό αντίπαλο όπως είναι η Τουρκία.

Η άμεση κινητοποίηση των χωρών της περιοχής, προς την κατεύθυνση χάραξης ΑΟΖ, αλλά και αποστολής των συντεταγμένων στον ΟΗΕ, θα είναι σαφώς ένα μεγάλο και καθοριστικό  βήμα αντιμετώπισης της απειλής από τα ανατολικά.

Ακόμη και αν αυτή η προοπτική κάνει πιο επιθετική την Τουρκία, η Ελλάδα θα έχει ήδη κερδίσει στο διπλωματικό πεδίο, καθώς θα έχει προσθέσει επίσημα και άλλες χώρες στην γειτονιά της με αντίστοιχα συμφέροντα, τα οποία πλέον πιθανότατα να απειλούνται με την επιθετική και στρατιωτική ανάμειξη της Τουρκίας.

Σε κάθε περίπτωση, η απειλή για την χώρα μας είναι υπαρκτή και απαιτείται συνεκτικό σχέδιο, αλλά και εθνική συνεννόηση, ώστε η Ελλάδα να ανταπεξέλθει με αποτελεσματικότητα στις επικείμενες προκλήσεις.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.