Ανακατατάξεις στην κεντροαριστερά

Του Μελέτη Ρεντούμη

Το κενό εξουσίας στον Σύριζα μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και η εσωκομματική εσωστρέφεια για την εκλογή νέου αρχηγού, έχουν πυροδοτήσει ένα προβληματισμό στον χώρο της κεντροαριστεράς με την απειλή της διάσπασης να πλανάται πάνω από το πρώην κυβερνητικό κόμμα.

Τα προβλήματα όμως του ευρύτερου μεσαίου χώρου εκτείνονται και στο ΠΑΣΟΚ, καθώς μετά την παραίτηση του Ανδρέα Λοβέρδου, που για πολλούς ήταν το νο2 στο κόμμα, υπάρχουν φόβοι και για άλλες αποχωρήσεις, την στιγμή μάλιστα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ είναι ήδη παντοδύναμοι με ισχυρή κυβερνητική πλειοψηφία στην Βουλή.

Η κεντροαριστερά βρίσκεται μπροστά σε μεγάλα διλήμματα και αυτό γίνεται ξανά μετά από 10 χρόνια και πλέον όταν είχε καταρρεύσει το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου μετά την επιβολή του πρώτου Μνημονίου και την σταδιακή άνοδο του Σύριζα, που όμως ερχόταν ως μία αντισυστημική πρόταση και ως κόμμα διαμαρτυρίας στο κατεστημένο και όχι ως μία σοβαρή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας.

Το αν ο Σύριζα καταφέρει να εκλέξει ένα πρόεδρο, που θα ενώσει και θα αποτελέσει τον συνεκτικό δεσμό, ώστε το κόμμα να μην διασπαστεί αυτό θα αποτελέσει κομβική εξέλιξη για το μέλλον.

Από την άλλη οι εξελίξεις στον Σύριζα, όσο και αν φαίνεται παράδοξο, συνδέονται άμεσα με την πορεία του ΠΑΣΟΚ, το οποίο μπορεί να έχει αυξήσει τα ποσοστά του επί προεδρίας Ανδρουλάκη, όμως δεν έχει καταφέρει να κάνει την μεγάλη διαφορά ή την μεγάλη επιστροφή που πολλοί ανέμεναν λόγω και της μεγάλης πτώσης του Σύριζα.

Τα σενάρια για την μετεξέλιξη ή τον επαναπροσδιορισμό της κεντροαριστεράς είναι πολλά και σίγουρα σχετίζονται και με την ίδια την αποδοτικότητα ή την φθορά της κυβέρνησης, κατά την δεύτερη τετραετία που διανύει.

Εν κατακλείδι, όσο μεγαλύτερη αποδειχθεί η φθορά, τόσο πιο ισχυρές θα γίνονται οι δυνάμεις ισχυροποίησης ενός κεντροαριστερού πόλου, που δεν είναι σαφές ακόμη από τα τεκταινόμενα, αν ο κορμός θα αποτελείται από τον Σύριζα, το ΠΑΣΟΚ ή κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά πιθανότατα μέσα από ένα καινούριο κομματικό σχηματισμό, που θα επιχειρήσει να διεμβολίσει τον μεσαίο χώρο, διεκδικώντας την ψήφο τόσο των ψηφοφόρων του Σύριζα όσο και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ ως προέκταση του κέντρου και ευρύτερα της μεσαίας τάξης των πολιτών.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός