Ανασχηματισμός Μαξίμου: Η αναβάθμιση Σκέρτσου, ο νέος εκπρόσωπος, ο ρόλος Τριαντόπουλου και ο Θ. Λιβάνιος

Του Βασίλη Σκουρή

Σε έναν «μίνι ανασχηματισμό», που ίσως θα έπρεπε να ονομαστεί σε «ανασχηματισμό Μαξίμου», προχώρησε ο πρωθυπουργός, που βρίσκεται σε πολύ δυσχερή θέση με τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν τη μισή χώρα και, πρωτίστως, περιοχές όπως η Εύβοια και η Ηλεία!

Τα πρώτα συμπεράσματα, όμως, εμφανίζουν πολύ ενδιαφέρον:

-Ο «ανασχηματισμός Μαξίμου» προέκυψε από αρκετές καραμπόλες, αναδεικνύει όμως τόσο τα προβλήματα που υπάρχουν (καλά κρυμμένα) στο περιβάλλον του πρωθυπουργού, όσο και τη στρατηγική το Μαξίμου να τα συγκεντρώνει όλα υπό τον πλήρη έλεγχό του.

-Η αναβάθμιση του Άκη Σκέρτσου σε υπουργό Επικρατείας, με τις ίδιες αρμοδιότητες, εκ των πραγμάτων, συνιστά «κόντυμα» του έως τώρα υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη. Για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό δεν το γνωρίζουμε, είναι όμως ρεπορτάζ του επόμενου διαστήματος.

-Ο ορισμός του Χρήστου Τριαντόπουλου σε υφυπουργό στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, αποδεικνύει ότι το γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχει την απόλυτη ευθύνη για τα οικονομικά της ανασυγκρότησης. Το γεγονός αυτό, αντικειμενικά, σημαίνει ότι οι αρμοδιότητες του Σταύρου Μπένου περιορίζονται αισθητά, αφού δεν θα έχει το «ταμείο» αυτός, αλλά ο νέος υφυπουργός στον πρωθυπουργό.

-Νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο Γιάννης Οικονόμου, βουλευτής Φθιώτιδας, που στον τελευταίο ανασχηματισμό είχε οριστεί υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχε σκεφτεί τον Γιάννη Οικονόμου για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και όταν υπήρχε το θέμα της αντικατάστασης του παραιτηθέντος Χρήστου Ταραντίλη, πλην όμως τοποθετήθηκε τώρα. Ο πρωθυπουργός, προφανώς, ήθελε «κάτι παραπάνω» για τη θέση από αυτά που έδινε η Αριστοτελία Πελώνη, η οποία εν αντιθέσει με τον Γιάννη Οικονόμου δεν είναι βουλευτής, παράγοντας που μετράει στις δυνατότητες ενημέρωσης. Η Αριστοτελία Πελώνη, όμως, παραμένει αναπληρώτρια εκπρόσωπος, καθώς, παρά τα προβλήματα, ο πρωθυπουργός της δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας», ο Γιάννης Οικονόμου θα αναλάβει υπό την εποπτεία του και τη Γεγική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, κάτι που είχε αρνηθεί να πράξει ο Χρήστος Ταραντίλης, ενώ το αρνήθηκε και η Αριστοτελία Πελώνη, καθώς ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Γιάννης Μαστρογεωργίου είναι σύζυγός της.

-Από εκεί και πέρα άρχισαν οι …καραμπόλες! Ο Γιώργος Στύλιος, ως βουλευτής ενός αγροτικού νομού όπως ο νομός Άρτας, μετατέθηκε στη θέση του Γιάννη Οικονόμου, ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Στη θέση του Γιώργου Στύλιου, ως υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, μετακινήθηκε από το Μαξίμου ο Θοδωρής Λιβάνιος. Ο Θοδωρής Λιβάνιος, μάλιστα, είναι και στενός φίλος με τον Κυριάκο Πιερρακάκη, γεγονός που θα βοηθήσει στη νέα του θέση να αποδώσει περισσότερο.

-Ο… κανονικός ανασχηματισμός μετατίθεται πλέον για μετά τον Νοέμβριο, για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Κατ΄ ουσίαν, δηλαδή, δεν υπάρχει απονομή ευθυνών για τα όσα συνέβησαν με τις φωτιές!

-Οι βουλευτές, με την επιλογή και πάλι εξωκοινοβουλευτικών προσώπων για κυβερνητικές θέσεις, έδειξαν – για να το πούμε κομψά – ένα …μούδιασμα, καθώς βλέπουν για μια ακόμα φορά ότι ο πρωθυπουργός , όπως το εισπράττουν, δεν τους έχει και σε μεγάλη εκτίμηση!

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR