Αποσταθεροποίηση στο Μαξίμου: Ο Μητσοτάκης αιφνιδιάζεται από την αντεπίθεση Τσίπρα και αναζητά εφεδρείες στη διάλυση του Κινάλ -για να μη βρεθεί στο έλεος της υπουργικής ομάδας Σαμαρά

Του Γ. Λακόπουλου

Πόσο στέρεη ήταν η τεχνητή ηγετοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δια του κορονοϊού, φάνηκε από την κατάρρευσή της με το σκάνδαλο Βρούτση.

Ο δήθεν «κυρίαρχος παιχνιδιού» Πρωθυπουργός δεν πήγε στη Βουλή να  απολογηθεί στον Τσίπρα που τον εγκάλεσε για το σκάνδαλο. Παρά τις παλιές δηλώσεις ότι δεν θα λείπει από την «Ώρα του πρωθυπουργού» ,προτίμησε να παρακολουθεί από μακριά την κονιορτοποίησή του από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 Αλλά τα χειρότερα δεν ήλθαν ακόμη.

Και οι πέτρες αντιλαμβάνονται ότι δεν νοείται Πρωθυπουργός υπό εκβιασμό -ειδικά από  υπουργό του.    

Ο υπόλογος Γιάννης Βρούτσης δείχνει προκλητικά  ότι δεν τελεί ο ίδιος υπό την απειλή της εκδίωξης του, αλλά ο πρωθυπουργός υπό τη δική του απειλή: διακηρύσσει παντού ότι δεν σκοπεύει να φύγει, αλλά ούτε και κανείς μπορεί να τον αποπέμψει.

 Πίσω από αυτό βρισκεται η νύξη πως ό,τι έκανε στο σκάνδαλο των επιμορφώσεων, δεν είχε απλώς την κάλυψη του μεγάρου Μαξίμου, αλλά την  παρότρυνσή του.  

Ποτέ δεν διέψευσε αυτό που του απέδωσε η  «Δημοκρατία»: «Εγώ υπέγραφα ότι μου έφερναν έτοιμο».

Με άλλα λόγια, δεν είναι δικό του σκάνδαλο, αλλά προσώπων που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να αποδράσει από το σκάνδαλο με περίεργο τρόπο για πρωθυπουργό: ακύρωσε τις πράξεις του υπουργού, αλλά κράτησε τον ίδιο.  

Ο Βρούτσης όμως ήθελε πρόσθετη διασφάλιση. Και την πήρε με μια πρωτοφανή  δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου: από τη μια δεν τον κάλυψε στο σκάνδαλο και από την άλλη είπε ότι… έχει την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού.

 Έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στρέφεται κατά του εαυτού του. Πώς μπορεί να έχει την εμπιστοσύνη του υπουργός του οποίου ξήλωσε τα πεπραγμένα;

Είναι η δεύτερη φορά. Είχε προηγηθεί το σκάνδαλο στους διορισμούς των διοικητών στα νοσοκομεία, όπου ενεπλάκη προσωπικά και ο Πρωθυπουργός. Αλλά ο Κικίλιας έμεινε ακλόνητος. Οι λίστες των διοικητών είχαν συνταχθεί από το Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τον ίδιο τρόπο η γραμμή άμυνας  του υπουργού Απασχόλησης είναι ορατή: μεταφορά της ευθύνης στο Μέγαρο Μαξίμου και επίκληση των παρεμβάσεων από συγκεκριμένα πρόσωπα.

Στην υπόθεση Βρούτση ανέβηκε στις σκηνή και ο Άδωνις Γεωργιάδης– για τον οποίο υπήρξαν πρόσφατες αφορμές αποπομπής-με αποκορύφωμα την προώθηση εν μέσω επιδημίας ενός “προϊόντος” της οικογενειακής του επιχείρησής -έναντι πέντε ευρώ.

Ο Γεωργιάδης έσπευσε να στηρίξει τον Βρούτση. Όταν εξευτελίστηκε από τις εξελίξεις δεν δίστασε να στραφεί εναντίον του Μητσοτάκη: δήλωσε ότι ο Βρούτσης «είναι καλός υπουργός»! Βάστα με, να σε βαστώ.

Την ίδια στιγμή εμφανίζεται στον ορίζοντα και η περίπτωση Μηταράκη , στον οποίο αποδίδονται επίσης σκανδαλώδεις υπογραφές, που θα βρεθούν σύντομα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Το προβληματικό υπουργικό καρέ, έχει κοινό παρονομαστή: είναι  άνθρωποι του Σαμαρά.

Το σκάνδαλο Βρούτση και οι συμπεριφορές της «ομάδας Σαμαρά» ανέτρεψαν  την εικόνα επικράτησης που είχε δημιουργήσει για τον εαυτό του ο Πρωθυπουργος -προς επιβεβαίωση όσων έβλεπαν πόσο εφήμερη και σαθρή είναι η «επιτυχία» του.

Αυτή η εξέλιξη φέρνει αποσταθεροποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού, μπροστά το ενδεχόμενο ανοικτής σύγκρουσης με τους «Σαμαρικούς» υπουργούς- εν όψει εκλογών που σχεδιάζει πάντα -αναζητούν ενίσχυση από το… Κινάλ.

Αυτή τη φορά ερήμην της Φώφης Γεννηματά, την οποία έχουν αποκλείσει από τα ΜΜΕ της επιρροής τους.

 Όπως αποκάλυψε ο έγκυρος Βασίλης Σκουρής στο iEidiseis.gr  η ΝΔ  σχεδιάζει «δεύτερο γύρο διεύρυνσης» με «τον διεμβολισμό του Κινήματος Αλλαγής και της αμφισβήτησης της ηγεσίας του, ακόμα και της ίδρυσης νέου κόμματος στο χώρο».

Εκτός από το πρότυπο της ομάδας Βενιζέλου, που πήρε δυο υπουργεία , αλλά και τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη, πληροφορίες αναφέρουν ότι  υπάρχει λίστα εν ενεργεία βουλευτών του Κινάλ προς προσεταιρισμό με πολιτικά ανταλλάγματα.

Πρακτικά το σύστημα Μητσοτάκη θα εφαρμόσει στο Κινάλ το σχέδιο διάλυσης του Ποταμιού, βουλευτές και στελέχη του οποίου εγκατέλειψαν τον Σταύρο Θεοδωράκη και μεταπήδησαν απευθείας στο σύστημα Μητσοτάκη.

Η επικεφαλής του Κινάλ, αντιλαμβανόμενη τις μητσοτακικές προθέσεις , επιτέθηκε ευθέως στον Πρωθυπουργό με αφορμή το σκάνδαλο Βρούτση:

«Η άτακτη υποχώρηση του κ. Μητσοτάκη δεν τον απαλλάσσει. Από αυτόν εκπορεύονται οι εντολές και οι αποφάσεις».