Αποχωρούν τα τουρκικά στρατιωτικά πλοία

Αποχωρούν τα τουρκικά στρατιωτικά πλοία από την περιοχή του νοτιανατολικου Αιγαίου, όπου βρίσκονταν τις προηγούμενες μέρες.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές παρατηρείται τάση αποκλιμάκωσης της έντασης ωστόσο οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε επαγρύπνηση καθώς η τουρκική Navtex παραμένει σε ισχύ μέχρι 2 Αυγούστου.

Την ίδια στιγμή, το Oruc Reis παραμένει σταθερά αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας. 

Η προκλητική Navtex

Σημειώνεται πως ότι η νέα κλιμάκωση στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης, όταν η Άγκυρα εξέδωσε Navtex για σεισμικές έρευνες από τα σκάφη Οruc Reis, με τη συνοδεία των φρεγατών Ataman και Cengiz Han.

Η περιοχή, η οποία δεσμεύεται από τις 21 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου, βρίσκεται στα ανοικτά του Καστελλόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, την οποία ωστόσο δεν αναγνωρίζει η Άγκυρα.

Στο μεταξύ, το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα «δεν έχει σχεδιασμούς για εδάφη ή φυσικούς πόρους άλλων χωρών», προειδοποιώντας ωστόσο ότι «δεν θα επιτρέψει σ’ άλλους να παρέμβουν στα τουρκικά συμφέροντα».

Ενώ λίγο αργότερα, σε ένα προκλητικό μήνυμα υπογράμμισε πως «η ελάτε στο πεδίο και πληρώστε τίμημα ή ξεκινήστε διαπραγματεύσεις».

Όλα αυτά συνέβησαν τη στιγμή που πραγματοποιούνταν η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, μετά από 86 χρόνια.

Η αντίδραση της Αθήνας

«Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή» ανέφερε το βράδυ της Τρίτης το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις του.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης είχε σειρά διαβουλεύσεων και τηλεφωνικών συνομιλιών, ανάμεσα στους οποίους με τους κ.κ. Δένδια (ΥΠΕΞ) και Παναγιωτόπουλο (ΥΠΕΘΑ), καθώς και με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, και τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

ΑΠΟ ΤΟ IN.GR