Το εξωθεσμικό σχέδιο κατά του Τσίπρα

Tης Μαρίνας Αλεξανδρή

Η«κασέτα» Μιωνή ήταν μόνον η αρχή, ο Καλογρίτσας έδωσε τη συνέχεια προσερχόμενος ως έτοιμος – και προετοιμασμένος – από καιρό, και τα ηχητικά της «Καθημερινής» κατά Γεροβασίλη για το Μάτι επιβεβαίωσαν απλώς το οφθαλμοφανές: Το εξωθεσμικό σχέδιο της κυβέρνησης, και του ίδιου του Μαξίμου, κατά του ΣΥΡΙΖΑ – ένα σχέδιο, που στην Κουμουνδούρου θεωρούν «επαγγελματικά οργανωμένο» εδώ και καιρό και στοχευμένο στον πολιτικό αφοπλισμό του Αλέξη Τσίπρα δια της κατάρριψης του ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς και της στοχοποίησης συγκεκριμένων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για του λόγου το αληθές, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν τρία στοιχεία. Το πρώτο είναι πως η ενεργοποίηση της «πολιτικής του βούρκου» έγινε μόλις η κυβέρνηση βρέθηκε στη δύσκολη καμπή της – στριμωγμένη από τη βαθιά ύφεση της πανδημίας, υπόλογη για το σκάνδαλο της λίστας Πέτσα, και αντιμέτωπη με μια επερχόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση που παραπέμπει στην πρώτη μνημονιακή περίοδο.

Το δεύτερο είναι πως, μέχρι στιγμής, στο στόχαστρο των εξωθεσμικών επιθέσεων βρίσκονται στελέχη που είχαν ή έχουν στενή πολιτική σχέση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ από διαφορετικές θέσεις και για διαφορετικούς λόγους, όπως ο Νίκος Παππάς, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η Ολγα Γεροβασίλη, γεγονός που δείχνει την έμμεση στοχοποίηση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα. Το τρίτο είναι πως τα περισσότερα από αυτά τα στελέχη ανήκουν στην λεγόμενη προεδρική ομάδα και στις τάξεις εκείνες του κόμματος που επιδιώκουν την διεύρυνση και το άνοιγμα στην κεντροαριστερά – ένα άνοιγμα που, όπως λέει χαρακτηριστικά, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, «ο Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να τορπιλίσει και να υπονομεύσει. Πόσο μάλλον, αφού είναι προφανές πως η μεγάλη πολιτική και οικονομική μάχη μετά το φθινόπωρο θα δοθεί, ξανά, για τη μεσαία τάξη η οποία αποτελεί ένα από τα πρώτα θύματα της κυβερνητικής πολιτικής μετά το lockdown».

Σ’ αυτό το κάδρο, στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως πίσω από τη δημιουργία του τοξικού κλίματος και της «πολιτικής του βούρκου» βρίσκεται το ίδιο το Μαξίμου, και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρά την επικοινωνιακή προσπάθεια που κάνει ο πρωθυπουργός να εμφανίζεται σε απόσταση από την σκανδαλολογία. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι στην, έντονη, συνάντηση που είχαν την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας εγκάλεσε ευθέως τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το δηλητηριώδες πολιτικό κλίμα λέγοντάς του ότι οι εξωθεσμικές επιθέσεις ενορχηστρώνονται από το δικό του περιβάλλον.

Ο πρωθυπουργός, κατά τις πληροφορίες, το αρνήθηκε, υποστήριξε ότι οι «αποκαλύψεις» βγαίνουν είτε από τα μέσα ενημέρωσης, είτε από πρόσωπα και συμφέροντα που έχουν δικές τους ατζέντες, ενώ σε ό,τι αφορά την Προανακριτική φέρεται να αναφέρθηκε σε «βεντέτα» που έχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αντώνη Σαμαρά. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε εδώ να του υπενθυμίσει ότι τις υποκλαπείσες συνομιλίες για το Μάτι τις δημοσίευσε εφημερίδα του ομίλου Αλαφούζου με τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσωπική σχέση, ενώ σε ό,τι αφορά τη «βεντέτα Σαμαρά» στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι πρόκειται για «βολική υπεκφυγή». Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν, άλλωστε, πως ο Σαμαράς θεωρείται τελειωμένο χαρτί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά θεωρούν ότι στο θέμα της Προανακριτικής και της δήθεν σκευωρίας για τη Novartis του αφήνει επίτηδες χώρο διότι τον διευκολύνει η τοξική του ατζέντα.

Με αυτά τα δεδομένα στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως το εξωθεσμικό σχέδιο και οι επιθέσεις θα κλιμακωθούν με διπλό στόχο: Από τη μία πλευρά ως εργαλείο αποπροσανατολισμού από τα πολύ δύσκολα μέτωπα που αναμένεται να ανοίξουν στην οικονομία μετά το φθινόπωρο, και από την άλλη ως όχημα «ομηρίας» της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει να πάει σε πρόωρες εκλογές. Επ’ αυτού, ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα φέρεται να παρέπεμψε στη δημόσια τοποθέτησή του που αποκλείει τις εκλογές το φθινόπωρο. Αντίστοιχη είναι η βασική εκτίμηση και στην Κουμουνδρούρου, όπου ωστόσο δεν είναι λίγοι και εκείνοι που λένε ότι «ποτέ δεν μπορείς να έχεις απόλυτη εμπιστοσύνη σ ‘ έναν Μητσοτάκη».

Πέραν τούτου, η κεντρική απόφαση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως απέναντι στον «βούρκο της κασέτας» τα στελέχη του κόμματος, και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω. Οι αντιπολιτευτικοί τόνοι θα ανέβουν ακόμη περισσότερο, κυρίως στο μέτωπο της οικονομίας όπου το περίφημα σχέδιο Πισσαρίδη θεωρείται παγίδα ακραίου νεοφιλελευθερισμού, ενώ ακόμη και στο θερμό εθνικό μέτωπο η πρόθεση είναι μεν εκείνη της πολιτικής συνεννόησης αλλά όχι άνευ όρων. «Εμείς δεν θα πούμε ποτέ κανέναν προδότη όπως έκαναν εκείνοι», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν θα πούμε όμως ποτέ “ναι” και σε έναν ελληνοτουρκικό διάλογο με ατζέντα Ερντογάν, όπως κάποιοι φαίνεται συμβουλεύουν τον κύριο Μητσοτάκη».

ΑΠΟ ΤΟ TVXS