Από την “ηγεμονία” σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό: τι ακριβώς σημαίνει η “παρέμβαση” Σαμαρά και το δίλημμα του Κυριάκου που οδηγείται απέναντι στην… “γραφική” Δεξιά

Του Νίκου Λακόπουλου

Η αναμενόμενη παρέμβαση Σαμαρά στα εθνικά θέματα για πολλούς κάνει τις πρόωρες εκλογές αναπόφευκτες -καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι -κατά τον ΣΥΡΙΖΑ- πρωθυπουργός υπό κηδεμονία.

“Τη μια ο κ. Σαμαράς τον αναγκάζει να κωλυσιεργεί σε σχέση με την κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία εκθέτοντας τη χώρα, την άλλη του τραβάει το αυτί γιατί ξεκινάει διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία».

Πάνω στη στιγμή αυτή εμφανίστηκε στον Σκάι Ντόρα Μπακογιάννη -ως νόμιμη…κηδεμόνας του πρωθυπουργού- να “αδειάσει” τον Αντώνη Σαμαρά που “έχει παγίως αυτές τις απόψεις με ένα μικρό διάλειμμα, της δικής του πρωθυπουργίας. Γιατί κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του οι διερευνητικές επαφές προχωρούσαν, άρα είχαν τον ίδιο στόχο με τον δικό μας».

Η Ντόρα Μπακογιάννη που συμπεριφέρεται ως …θεσμός τα τελευταία χρόνια είπε όμως και κάτι περισσότερο, αφού περίπου πρότεινε στον πρώην πρωθυπουργό αν διαφωνεί να ….καθίσει σπίτι του.

Είπε πως ακόμα κι αν καταψηφίσει στην Βουλή τις συμφωνίες με την Βόρεια Μακεδονία ο Σαμαράς δεν τρέχει τίποτε. Θα τα ψηφίσει ο …ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία θα εξακολουθήσει να έχει μια άνετη πλειοψηφία στην Βουλή.

Είναι ο λόγος που ο Πρωθυπουργός στην τελευταία του συνέντευξη δεν θα πάει σε εκλογές το 2021- για το 2022 δεν …είπε- αφού δεν έχει λόγο να διεκδικήσει αυτό που έχει ήδη, μια αυτοδυναμία με 158 βουλευτές.

Η αναπόφευκτη σύγκρουση

Προφανώς για τα εθνικά θέματα μετά την συνέντευξη Σαμαρά αυτή η πλειοψηφία δεν υφίσταται και αυτός είναι ένας λόγος που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος -αφού απέφυγε να προσδιορίσει χρονικά το πότε πρόκειται η κυβέρνηση να φέρει προς κύρωση στο Κοινοβούλιο τις τρεις Συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών- είπε πολύ καθαρά:

“Οι συνθήκες αυτές με τη γειτονική χώρα συνιστούν διεθνή υποχρέωση για τη χώρα μας» -που θα πει ότι θα υπάρχει κομματική πειθαρχία στην ψήφιση των Συμφωνιών -πράγμα που αφήνει στον αέρα το θέμα για το τι θα συμβεί αν πράγματι ο Αντώνης Σαμαράς και κάποιοι βουλευτές δεν τις ψηφίσουν.

Ο Αντώνης Σαμαράς όμως δεν έθεσε μόνο το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας όπου ο Μητσοτάκης κορόιδεψε τους “Μακεδονομάχους” που τώρα βρίσκει “γραφικούς”. Έθεσε θέμα συνολικά της εξωτερικής πολιτικής λέγοντας πως οι διερευνητικές επαφές με την Αγκυρα «ακυρώνουν» πιθανές κυρώσεις στην Τουρκία και δηλώνοντας αντίθετος σε μια πιθανή προσφυγή στη Χάγη.

” Δυστυχώς, αυτό μας ζητάνε… Δηλαδή να παραιτηθούμε εξαρχής, μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το διεθνές δίκαιο. Με απλά λόγια: Εμείς, με το συνυποσχετικό, να έχουμε παραχωρήσει από πριν θαλάσσια οικόπεδα και να ζητήσουμε μετά από τη Χάγη να βάλει τη σφραγίδα… του τοπογράφου μηχανικού. Σε αυτό έχω διαφωνήσει κατηγορηματικά. Και δεν διαφωνώ μόνον εγώ. Εχουν διαφωνήσει σχεδόν οι πάντες στην Ελλάδα!”

Με πολύ απλά λόγια ο πρώην πρωθυπουργός δεν έθεσε τον “διάλογο” με την Τουρκία σε αμφισβήτηση, αλλά αναγκάζει τον Μητσοτάκη να πάει σε πρόωρες εκλογές με ουσιαστικό αντίπαλο όχι τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τον Σαμαρά -που προαναγγέλλει πως αν φτάσει στη Βουλή θέμα προσφυγής στην Χάγη θα ανατρέψει την κυβέρνηση -με τους βουλευτές που επηρεάζει.

Το ρίσκο των πρόωρων εκλογών

Το θέμα βέβαια είναι μόνο θεωρητικό και μακρινό, αφού η Τουρκία δεν έχει πει ποτέ πως δέχεται την προσφυγή στη Χάγη, αλλά μένει να αποκαλυφθεί σύντομα τι συζητάνε τρεισήμισι ώρες στις “διερευνητικές” επαφές -που δεν είναι μόνο η ΑΟΖ -κατά τον Δένδια, οι “θαλάσσιες ζώνες” κατά τον Πρωθυπουργό.

Αν ως τώρα οι πρόωρες εκλογές ήταν ένα σχέδιο του Μητσοτάκη για να τελειώνει με την απλή αναλογική και τον Αλέξη Τσίπρα, τώρα είναι ο αναπόφευκτος δρόμος για να απαλλαγεί από την κηδεμονία Σαμαρά.

Ο πρόσφατος ανασχηματισμός -όπου άλλα είχαν διαρρεύσει κι άλλα έγιναν- έδειξε πως ο Μητσοτάκης φοβάται πολύ όχι μόνο την ανατροπή του από κάποιον που γνωρίζει πως να το κάνει, αλλά και ένα κόμμα στα δεξιά του που θα έχει δυσάρεστα αποτελέσματα για την αυτοδυναμία του.

Ακόμα χειρότερα: όσο καθυστερεί τις εκλογές για να φτάσει σε μια αμιγώς δική του κοινοβουλευτική ομάδα τόσο πλησιάζει ένα ενδεχόμενο που δεν έχουν σκεφτεί όσοι εισηγούνται το σχέδιο “κάψε την απλή αναλογική”: Να πάει σε εκλογές και να βρεθεί με “προοδευτική διακυβέρνηση” -όπως λέει συχνά τελευταία η Φώφη Γεννηματά.

Οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν 16-17 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι για τα σκουπίδια -όχι μόνο γιατί συνήθως πέφτουν έξω ή γιατί θα είναι άλλες οι συνθήκες την μέρα των εκλογών. Ένα ποσοστό 24% του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις σημαίνει τουλάχιστο 32% στην κάλπη και η απογοήτευση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη- όχι μόνο για τους “Μακεδονομάχους”- όπως δείχνουν οι ίδιες δημοσκοπήσεις- μεγαλώνει.

Μένει μόνο ένα δρόμος διαφυγής για τον έτσι κι αλλιώς αδίστακτο Μητσοτάκη: να εργαλειοποιήσει τα εθνικά θέματα, να προκαλέσει ρήξη με τον Σαμαρά και να πάει σε εκλογές με “πατριωτική” σημαία -πράγμα που έχει ξανακάνει.

Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: αν μπορείς να κοροϊδέψεις τους ίδιους ανθρώπους δυο φορές -ακόμα κι αν είναι “γραφικοί” ή έστω παλαιοδεξιοί μέλη ενός κόμματος που ο Μητσοτάκης πριν γίνει αρχηγός του έλεγε πως είναι “γερασμένο” και σε “παρακμή”.