Η σκηνοθεσία του δημόσιου προσώπου – Γιώργος Λακόπουλος

Του Νικόλα Σαπουντζόγλου

Ο Γιώργος Λακόπουλος είναι ένας δημοσιογράφος «παλαιάς κοπής» που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή με την καθημερινή του αρθρογραφία στο διαδίκτυο. Ανεξάρτητα αν συμφωνείς ή διαφωνείς μαζί του, δεν μπορείς να παραγνωρίσεις ότι αρθρώνει πολιτικό λόγο. Δεν θα διαβάσεις στα κείμενά του ότι ο τάδε πολιτικός φόρεσε ένα κακόγουστο σακάκι αλλά σίγουρα θα σχολιάσει την έπαρση ή την φοβικότητά του στις τοποθετήσεις του. Γιατί ακριβώς αυτό είναι που μετράει.

Έτσι στο βιβλίο του «Η σκηνοθεσία του δημόσιου προσώπου» προσπαθεί να τα βάλει όλα σε μια σειρά: την πολιτική, τους πολιτικούς, τα ΜΜΕ και τη δύναμή τους, την κοινή γνώμη.

Όπως μας ενημερώνει το βιβλίο από το εξώφυλλο του κιόλας πρόκειται για ένα εγχειρίδιο για τους πολιτικούς και τους πολιτευόμενους. Όμως ας με συγχωρέσει ο συγγραφέας, η περιγραφή αυτή αδικεί το βιβλίο γιατί το αναγνωστικό κοινό του είναι μεγαλύτερο. Είναι σαν να έγραφα ένα βιβλίο για παράδειγμα για τον στίβο και να είχα υπότιτλο: ένα εγχειρίδιο για τους τριπλουνίστες.

Μέσα από τις ενότητες του βιβλίου ο Λακόπουλος είναι εξαρχής αδιαπραγμάτευτος: η πολιτική στο τέλος θα νικήσει. Αυτή είναι που μετράει στο τέλος και όχι το περιτύλιγμα που μπορούν να φτιάξουν τα ΜΜΕ, οι ίματζ μέηκερς και οι επικοινωνιολόγοι.
Με άξονα αυτή την κεντρική ιδέα μας παραθέτει το απόσταγμα της εμπειρίας του όλα αυτά τα χρόνια.

Μοιραία σε πολλές αναφορές του, ο αναγνώστης θα προσπαθήσει να αντιστοιχήσει τη θεωρία του βιβλίου με την ελληνική πολιτική σκηνή. Καθένας με την εμπειρία του βρίσκει λιγότερα ή περισσότερα παραδείγματα! Και εκεί έγκειται η χρησιμότητα του βιβλίου: ξεκινά μια συζήτηση για την πολιτική..

Για να πω την αλήθεια, την προσέγγιση του Λακόπουλο την βρίσκω αθεράπευτα ρομαντική. Έπιανα τον εαυτό μου να διαμαρτύρεται και να απευθύνεται στον συγγραφέα με παράπονο και να του λέει: «καλά που ζεις»; Όμως άλλο ο κυνισμός με τον οποίο έχουμε ποτιστεί και άλλο η ουσία.

Στο βιβλίο επίσης υπάρχει και κάτι πολύ χρήσιμο: Ένα παράρτημα με το αλφαβητάρι της επικοινωνίας. Αν πραγματικά το ακολουθούσαν οι πολιτικοί και οι πολιτευτές, σίγουρα θα έκαναν τη ζωή των δημοσιογράφων ευκολότερη. Θα βοηθούσε από τα πιο πρακτικά ζητήματα μέχρι την ανάδειξη της… πολιτικής.

Πληροφορίες: Η σκηνοθεσία του δημόσιο προσώπου, συγγραφέας Γιώργος Λακόπουλος, εκδόσεις Καστανιώτης, χρονολογία έκδοσης: Δεκέμβριος 2018.

ΑΠΟ ΤΟ BOOKSTORY.GR