Ο Καραμανλής δεν αφήνει στον Μητσοτάκη πολλές επιλογές: ή ξεκαθαρίζει το σκάνδαλο ή φεύγει – Νέες πρωτοβουλίες του πρώην Πρωθυπουργού, αν επιχειρηθεί διάσπαση της ΝΔ – Εν όψει εκλογών προτεραιότητα για τον Τσίπρα να παρουσιάσει τη -νέα- κυβερνητική ομάδα του

Του Γ. Λακόπουλου

Αυτά που είπε από τα Ανώγεια ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, δεν λέγονται συχνά στην πολιτική.  Όταν ακουστούν σημαίνει ότι τα πράγματα αρχίζουν να κινούνται.  Αυτή τη φορά η κίνηση οδηγεί  τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε δυο επιλογές: ή ξεκαθαρίζει άμεσα το σκάνδαλο των υποκλοπών ή φεύγει από την κυβέρνηση. Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει η ΝΔ ως κόμμα.

Μεταφέρουμε επακριβώς τα λόγια του:

“Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ΄ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως! “

Με ευδιάκριτο τρόπο  ο Καραμανλής δείχνει και την πέτρα του σκανδάλου: το σύστημα Μητσοτάκη. Περισσότερο σαφής δεν θα μπορούσε να είναι: 

“Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο”.

Στην πράξη δεν του αφήνει πολλά περιθώρια αντιδράσεων:

” Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοί και με ποια  δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοί και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου.”

Είχαν προηγηθεί οι δημόσιες παρεμβάσεις ανθρώπων με στενές σχέσεις μαζί του: του Προκόπη Παυλόπουλου και του Θ. Ρουσσόπουλου, συν τα σχόλια του Νικήτα Κακλαμάνη.

Είτε γνώριζαν τις προθέσεις του Καραμανλή, είτε τις πρόβλεψαν ήταν σαν να προλειαίνουν το έδαφος- αν και ο πρώην Πρωθυπουργός δεν χρειάζεται  δημιουργία κλίματος , όταν πρόκειται να πει κάτι. Το δημιουργεί ο ίδιος. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να ξεφύγει

Αυτή τη στιγμή υπάρχει πλέον νέο πολιτικό σκηνικό με δυο στοιχεία:

Το  ένα είναι η λύτρωση που επήλθε  για το κόμμα της ΝΔ που πιέζεται αυτή την  περίοδο από τις ζοφερές αποκαλύψεις που βαρύνουν την ομάδα Μητσοτάκη και κυρίως από τις  πανικόβλητες, και απεχθείς μεθοδεύσεις της, για να μην αναλάβει τις ευθύνες του ο Πρωθυπουργός. 

Το άλλο είναι  ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά δεν μπορεί να ξεφύγει πλέον. Αν επιλέξει να συγκρουστεί  με τον Καραμανλή, είναι χαμένος στη ΝΔ.

Αν  ευθυγραμμίσει με τις υποδείξεις του για “άπλετο φως” είναι χαμένη όλη η ομάδα που οργάνωσε  τις παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων, και άλλων, ως μέθοδο διακυβέρνησης.

Αυτό σημαίνει ότι  από τα Ανώγεια εκκινήθηκε μια ενδοπαραταξιακή διαδικασία – με κεντρικό πεδίο την Κ.Ο. της ΝΔ της οποίας ο Καραμανλής είναι μέλος- που θα απολήξει σε ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις.

Στο τέλος διαφαίνεται η παραίτηση Μητσοτάκη. Εκτός αν έχει στο μυαλό του να προκαλέσει πολιτική ανωμαλία για να διασωθεί- που δεν πρόκειται.

Είναι προφανές ότι με φόντο τις αποκαλύψεις για υποκλοπές, συν όσες αναμένονται ακόμη και το βαρύ διεθνές κλίμα, αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί με αυτόν τον Πρωθυπουργό.

 Μια επιλογή του Κυριακου Μητσοτάκη είναι να καταφύγει άμεσα σε εκλογές  με την προσδοκία ότι το αποτέλεσμα της θα του επιτρέψει να υλοποιήσει το εναλλακτικό σχέδιο που έχει ούτως ή άλλως για μετά την ήττα του: 

Να διασπάσει τη ΝΔ και με τα ανεμομάζωματα που συσπειρώνει από το 2016 να ιδρύσει νέο “οικογενειακό” κόμμα για να αμυνθεί και με προοπτική να το κληροδοτήσει στον γιο του.

Το  τέλος της εποχής Μητσοτάκη και ο Τσίπρας

Μια άλλη επιλογή είναι να γατζωθεί ακόμη περισσότερο στην εξουσία και  να επικαλεστεί  “εθνικούς κινδύνους”, ή “επιθέσεις αποσταθεροποίησης” – όπως έχει ήδη κάνει-  μετατρέποντας  την πολιτική ζωή σε ζούγκλα.

Το τρίτο ενδεχόμενο είναι να συνέλθει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και τον αντικαταστήσει κανονικά από την ηγεσία της, στέλνοντας καποιον άλλο στη Βουλή για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ώστε να ολοκληρωθεί η τετραετία.

Σε κάθε περίπτωση το  τέλος της εποχής Μητσοτάκη είναι  προδιαγεγραμμένο και το κοντέρ θα αρχισε να γράφει από την αρχή για την πολιτική ζωή  στη χώρα.

Σ’ αυτό το σκηνικό μένει να κριθεί αν οι δυνάμεις της συντηρητικής παράταξης θα κινηθούν για να κάμψουν την άρνηση επιστροφής του Καραμανλής. Ο  ίδιος δεν είναι διατεθειμένος γι’ αυτό, αλλά δεν αποκλείεται να πάρει  πρωτοβουλίες, αν επιχειρηθεί διάσπαση της ΝΔ από την “ομάδα Μητσοτάκη”.

Στο σημείο αυτό, ανεξάρτητα με τα εσωκομματικά, της ΝΔ  η προσοχή στρέφεται στον Αλέξη Τσίπρα, ως εν δυνάμει διάδοχο του  Κυριάκου Μητσοτάκη, επικεφαλής της προοδευτικής κυβέρνησης για την οποία γίνεται λόγος από  καιρό. 

Καθώς  η διασφάλιση της θα προκύψει από το συνδυασμό της  εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και την συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ  οι εξελίξεις  βρίσκονται πλέον στα χέρια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ .

Επείγει να  εκκαθαρίσει και τις τελευταίες εσωκομματικές εκκρεμότητες και να παρουσιάσει τους δυο άξονες που θα κρίνουν την επίδοση του κόμματός του στην κάλπη: το πρόγραμμα του και τα πρόσωπα που θα το υλοποιήσουν- αποκλείοντας τα “βαρίδια”. 

Στο σκηνικό που διαμορφώνεται η ανάδειξη από την πλευρά του Τσίπρα    της κυβερνώσας ομάδας του θα  κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα. Μ΄έχρι στιγμή αυτή η ομάδα δεν υπάρχει και στη θέση της εμφανίζονται οι ” τομεάρχες” – οι περισσότεροι από τους οποίους δεν είναι διόλου πειστικοί,  για την  αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα κληρονομήσει η νέα κυβέρνηση.