Από τον Βολταίρο στον Γκαίμπελς

Του Γιώργου Βαρεμένου

‘Χειρότερος από τον ανίκανο είναι ο ικανός για όλα.» Τί γίνεται όμως όταν ο ανίκανος είναι ικανός για όλα;

Αυτό ούτε ο Βολταίρος -αυτή η διάνοια που καταυγάζει τους αιώνες- δεν μπορούσε να συλλάβει, όπως δεν μπορούσε να προβλέψει τί τύχη θα είχε το σπίτι του δυόμιση αιώνες μετά. Στο σπίτι όμως του Βολταίρου ακουγόταν συχνά η άποψη ότι «κάθε άνθρωπος είναι δημιούργημα του καιρού του. Πολλοί λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να ανυψωθούν πάνω από τις ιδέες του καιρού τους.»

Κανείς βέβαια δεν περίμενε από τον Κ. Μητσοτάκη να ανυψωθεί πάνω από τον καιρό του, τη στιγμή που ο ίδιος ως αντιπολίτευση συνέβαλε στην απαξίωση της πολιτικής και στην απονομιμοποίησή της.

Το ποιά είναι τα κυβικά του σημερινού πρωθυπουργού, για να πάρουμε και μια γεύση από μότο-κρος, το ξέρουν καλύτερα όσοι τον προστατεύουν.

Όσο λιγότερα τα κυβικά, τόσο πιο διαχειρίσιμο το εργαλείο στα χέρια εκείνων που τον ανέδειξαν και τον προστατεύουν.

Δεν χρειάζονται πολλά κυβικά για να κυλιστεί κανείς στη λάσπη και η πολιτική, από την απονομιμοποίηση, να οδηγηθεί στην εξαχρείωση και τον εξανδραποδισμό. Εν μέσω μιάς τραγωδίας να χειρίζεσαι τα πράγματα με όρους λάιφ στάιλ.

Να είσαι ο ξένοιαστος καβαλάρης της Πάρνηθας, την ώρα που τα όργανα του Μ. Χρυσοχοίδη γράφουν πρόστιμο 300 ευρώ στον πολίτη που γύριζε με το τρόλεϊ από το νοσοκομείο, όπου είχε δώσει αίμα.

Για να φθάσεις σ’ αυτό το σημείο και να καταγράφεται από τη λίστα Πέτσα η συνεχιζόμενη τραγωδία των 100 νεκρών ημερησίως ως σταθεροποίηση, άρα ως επίτευγμα του ξένοιαστου ποδηλάτη, για να γίνει λοιπόν αυτό το θαύμα και τα ΜΜΕ να ασχολούνται με το σπίτι που νοίκιασε ο αντίπαλός σου, χρειάσθηκε να τα δώσεις ΟΛΑ.

Μέχρι και τα αρχαία, ωσάν να ήταν η ιδιωτική συλλογή του μακαρίτη πατέρα σου και να προορίζονται για εκλογικά κέντρα των ομογενών.

Όπου όσοι πάρουν τα 3 εκατ. για να καθοδηγήσουν τους ομογενείς πώς να ψηφίσουν, μετά θα τους μάθουν ότι, αν δεν ψηφίσουν τον εκλεκτό, θα καταντήσουν όπως η Αφροδίτη της Μήλου, με κομμένο χέρι, που θα το έχουν μπροστά τους.

Οι καιροί λοιπόν του Κ. Μητσοτάκη μετατρέπονται από ένα ολόκληρο σύστημα σε εποχή της μεταδημοκρατίας, των fake news και ενός παράλληλου σύμπαντος, που θα αντικαθιστά και την πιο θλιβερή πραγματικότητα.

Είναι οι καιροί των ηγετών του επικοινωνιακού σωλήνα που, για να είμαστε ειλικρινείς, αποτελεί παγκόσμια τάση, όπου η τεχνολογία μετατρέπεται σ’ έναν αυτονομημένο Λεβιάθαν. Αυτοί που προστατεύουν τον Κ. Μητσοτάκη δεν τον πιστεύουν, απλώς τον χρησιμοποιούν.

Ούτε θα κοκκινίσουν από την επισήμανση για χρησιμοποίηση μεθόδων «Μακελειού», αφού σημασία δεν έχει πώς, αλλά ποιος θα μακελευτεί.

Ούτε ο ίδιος αποκτά μεγάλο πρόβλημα όταν τον χαρακτηρίζουν Όρμπαν, αφού ο Ούγγρος έχει πραγματοποιήσει ήδη το όνειρο του Κ. Μητσοτάκη για μακροημέρευση στην εξουσία.

Με τη διαφορά ότι ο Όρμπαν έχει αναγορευθεί σε διαπραγματευτή της κ. Μέρκελ, κι εμείς εδώ περιμένουμε με αγωνία ένα νεύμα της.

Με λίγα λόγια, η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και ο κίνδυνος για την ουσία της δημοκρατίας ασύμμετρος.

Δεν αρκούν τα παραδοσιακά μέσα και ο πολιτικός ή επικοινωνιακός φορμαλισμός, αλλά μία εικονοκλαστική προσέγγιση της πολιτικής και της επικοινωνίας. Ακόμη και η Αντίσταση σε μια ολόκληρη δικτατορία ξεκίνησε με ανέκδοτα.

Σ’ έναν καλοστημένο και καλολαδωμένο εξουσιαστικό-επικοινωνιακό μηχανισμό, δεν απαντάς με τον σταυρό στο χέρι.

Θα γίνεις ένα με αυτούς; Όχι, αλλά θα μάθεις και κάτι απ’ αυτούς, προκειμένου να αντιστρέφεις και να ακυρώνεις την προπαγάνδα χωρίς να έρχεσαι σε θέση άμυνας.

Στον χημικό επικοινωνιακό πόλεμο δεν επικαλείσαι μόνο την συνθήκη της Γενεύης, αν και για τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε η πανδημία στην Ελλάδα για να πληγεί η δημοκρατία, δεν εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες για την διεθνοποίηση του προβλήματος.

Ακόμη και τα λιανοτούφεκα μπορούν να μετατραπούν σε έξυπνα όπλα, αρκεί να γίνει κατανοητό ότι αυτοί σπέρνουν τον φόβο για να κρύψουν τον δικό τους φόβο, για την  περίπτωση που ο κόσμος αντιληφθεί τί ακριβώς θέλουν να καλύψουν με το πολιτικo-επικοινωνιακό Blitzkrieg.

* Ο Γιώργος Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και  Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

ΑΠΟ ΤΟ TVXS