Αρχίζει η σύγκρουση Μητσοτάκη – Μαρινάκη: ποιος είναι σε δυσμενέστερη θέση; 

Του Γ. Λακόπουλου

Πόσοι ακούν την πρωινή ζώνη του ραδιοφωνικού σταθμού «Παραπολιτικά 90,1» που ανήκει στον μιντιακό όμιλο του Βαγγέλη Μαρινάκη; Αρκετοί πάντως.  Μεταξύ 7-10  έχει κράτος και βασίλειο ο Γιώργος Τράγκας. Μεγάλη φίρμα του σταθμού.

Ανάμεσα σε επιθετική δημοσιογραφία, παραδημοσιογραφία και μάρκετινγκ -με αντιδεοντολογικές για τη δημοσιογραφία προτροπές για χρήση υπηρεσιών  που αφορούν από δίαιτες μέχρι θεραπεία προστάτη  και άλλα προϊόντα-  τον τελευταίο καιρό έχει την τιμητική του ο Πρωθυπουργός.

Ο Τράγκας στολίζει καθημερινά πατόκορφα τον Κυριάκο Μητσοτάκη- ή Κούλη, που κυβερνάει στο Κουλιστάν, όπως τον αποκαλεί-περισσότερο από όσο έκανε με τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν κάνει  κριτική. Τον κατεδαφίζει. Τον προσβάλει. Τον εξευτελίζει χωρίς κανέναν φραστικό περιορισμό σε πολλές περιπτώσεις. Αμφισβητεί ακόμη και τη νοημοσύνη του. Μπινελίκια, υπονοούμενα, μπηχτές και αναφορές σε ποικίλες πτυχές της οικογενειακής δραστηριότητας.

Κανείς δεν παραξενεύεται. Έτσι δουλεύει ο συγκεκριμένος ραδιοφωνικός παραγωγός, χρόνια τώρα. Δεν βρίσκεται τυχαία στον Μαρινάκη- και προφανώς δεν αντιμετωπίζει  τυχαία με αυτόν τον τρόπο τον Μητσοτάκη. Κανείς άλλος δεν μπορούσε να το κάνει έτσι γιατί κανείς άλλος δεν έχει τα στοιχεία της δημοσιογραφικής παρουσίας του:

Παλιά καραβάνα στην πιάτσα,  καρατερίστας των ερτζιανών, απεχθής σε πολλούς, αλλά και με  «φαν-κλαμπ». Αθυρόστομος, αδίστακτος,  ενημερωμένος,  γνώστης  και διακινητής παρασκηνίων, ανεξέλεγκτος, ακραίος,  χυδαιολόγος, δικτυωμένος. Σορολόγος, αντιμνημονιακός , μετρ του εθνικισμού, πάντα  κραδαίνων με νόημα στοιχεία που κατέχει και μυστικά που γνωρίζει για κόμματα, πολιτικούς και επιχειρηματίες. Φίλος και εχθρός πολλών από αυτούς ταυτόχρονα. Μην μπλέξει κανείς μαζί του…

Ασφαλώς ο Τράγκας της δουλειά του κάνει, με ή χωρίς προτροπή Μαρινάκη. Αυτό που παραξενεύει είναι η στάση του Πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτακης χαλάει τον κόσμο για τις αποκαλύψεις π.χ. του Κώστα Βαξεβάνη στο «Documento», αλλά  δεν αντιδρά για όσα του σέρνουν στο ραδιόφωνο του Μαρινάκη.

Όταν εξελέγη στη ΝΔ πάλι ο Γιώργος Τράγκας τον χαρακτήριζε αρνητικά από τον ραδιοσταθμό Real.  Με προσωπική του παρέμβαση στον Νίκο Χατζηνικολάου απείλησε με προσφυγές στη Δικαιοσύνη και αξίωσε να σταματήσει ο Τράγκας. Έγινε.

Την ίδια περίοδο έγινε γνωστό ότι ζήτησε από τον ΑΝΤ1 να μην επαναπροσλάβει δημοσιογράφο που υπήρξε βουλευτής και υπουργός τη ΝΔ. Οι παροικούντες έχουν υπόψη τους και άλλες παρεμβάσεις εναντίον δημοσιογράφων, με φοβέρες στους εργοδότες τους.

Με αυτά τα προηγούμενα, με όσα ακούγονται από τη συγκεκριμένη εκπομπή, θα περίμενε κανείς ότι ο Πρωθυπουργός θα έπαιρνε μια μπουλντόζα και θα πήγαινε να ισοπεδώσει τον σταθμό που τον κάνει τ’ αλατιού κάθε πρωί.

Δεν έχει γίνει γνωστό ούτε καν αν έχει διαμαρτυρηθεί. Βγαίνει στα κεραμίδια για τα ελάχιστα και δεν αντιδρά για τα μείζονα.

Μια εξήγηση για τους γνωρίζοντες είναι ότι θα έπεφτε πολύ βαρύ στον Πρωθυπουργό να τηλεφωνήσει στον Τράγκα, ή στον ιδιοκτήτη του σταθμού.

Στον πρώτο γιατί μάλλον δεν θα θέλει να τον πιάσει περισσότερο στο στόμα του. Στον δεύτερο όχι μόνο γιατί δεν έχουν προσωπικές  σχέσεις, όπως κατά καιρούς έχουν εξομολογηθεί και οι δυο. Αλλά γιατί ο επικεφαλής της ΝΔ οφείλει στο μιντιακό συγκρότημα του Μαρινάκη. Χωρίς την υποστήριξή του δεν θα γινόταν ποτέ Πρωθυπουργός. 

Μπορεί ο μιντιάρχης να το έκανε κυρίως για να πλήξει τον Τσίπρα. Αλλά αυτό απέβη προς όφελος του Μητσοτάκη. Και συνεχίζει. Η υποστήριξη από τον δημοσιογραφικό όμιλο Μαρινάκη είναι κάτι σαν αναπνευστήρας για τη σημερινή κυβέρνηση.

Ωστόσο το τελευταίο διάστημα διαφαίνονται ρήγματα στη σχέση μιντιάρχη-πολιτικού. Υπάρχουν βολές σε επιμέρους πρόσωπα της κυβέρνησης από τις εφημερίδες του ομίλου. Αλλά  είναι χάδια μπροστά στην πρωινή ζώνη που περιλαμβάνει προσωπικά τον Πρωθυπουργό, «Χωρίς Αναισθητικό» -σύμφωνα με παλιά εκπομπή του παραγωγού.

Αυτή είναι η εικόνα αυτή τη στιγμή. Αλλά πίσω από αυτή διαφαίνεται ότι οι δυο πλευρές στήνουν τα  πολυβολεία τους για τη μάχη «η επιβίωσή μου, το τέλος σου».

Στον εξοπλισμό της η πλευρά του εκλεγμένου Πρωθυπουργού, έχει την Εκτελεστική Εξουσία- όση έχει. Έχει τον έλεγχο μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας – όσον έχει. Υπάρχουν και οι ανοιχτές «υποθέσεις Μαρινάκη» στη Δικαιοσύνη, όπως διαμορφώθηκαν επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης -που γαύγιζε, αλλά δεν δάγκωνε.

Η πλευρά του επιχειρηματία έχει μιντιακή υπεροπλία, ισχυρή διείσδυση σε ειδικές ομάδες, όπως οι ποδοσφαιρόφιλοι, διασυνδέσεις στο κρατικό και πολιτικό σύστημα και ισχυρή  ρευστότητα.

Είμαστε στα πρόθυμα μιας αναμέτρησης στην οποία η κάθε πλευρά θα υπερασπιστεί  διαφορετικά πράγματα. Θα είναι πλήγμα για την πολιτική αν τη χάσει ο Πρωθυπουργός- όπως έχασαν αντίστοιχες μάχες και άλλοι προκάτοχοί του.