«Αφηγήσεις της Ιστορίας» -Μια σειρά συζητήσεων από το ΠΙΟΠ

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει σειρά σύντομων συζητήσεων (podcasts) με συγγραφείς και μελετητές των εναλλακτικών μορφών λόγου που συνομιλούν με το παρελθόν. Μπορεί η Ιστορία να γίνει πιο προσιτή στο ευρύ κοινό; Ποιες άλλες μορφές λόγου, πέραν του ιστορικού, μπορούν να φωτίσουν πτυχές της Ιστορίας;

Στο τρίτο επεισόδιο της σειράς συνομιλούμε με τον βραβευμένο συγγραφέα και ποιητή, κ. Γιάννη Καλπούζο. Αφορμή της συζήτησης, το μυθιστόρημά του Ιμαρέτ. Στη σκιά του ρολογιού (Eκδόσεις Ψυχογιός) που περιγράφει τη διαδρομή δύο ομογάλακτων παιδιών, του Λιόντου και του Νετζίπ, ως μια προτροπή προς τη φιλία και τη διαπολιτισμική συνύπαρξη.

Ο συγγραφέας εξηγεί πώς, αναζητώντας σχετικές πηγές και παρέχοντας στα έργα του πολλές ιστορικές και ανθρωπολογικές πληροφορίες, επιδιώκει μια κατά το δυνατόν πιστότερη αναπαράσταση της ιστορικής πραγματικότητας στο πλαίσιο της οποίας δρουν οι ήρωες, με μέλημα να παρέχει στον αναγνώστη του αυτό που ο ίδιος ονομάζει «κοινωνικά μυθιστορήματα».

Με ενδιαφέρον για την τοπική ιστορία και αντλώντας έμπνευση από τον γενέθλιο τόπο του αλλά και τις διαφορετικές ιστορικές στιγμές του ελληνισμού, ο κ. Καλπούζος μιλά και για την επιδίωξή του να επικοινωνήσει με τους μικρούς αναγνώστες μέσω της εφηβικής εκδοχής του Ιμαρέτ.

Για να ακούσετε το podcast (διάρκειας 30΄) πατήστε εδώ

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ /Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, 17778, Ταύρος /Τ.: 210 3418051 | www.piop.gr