Βία στα γήπεδα: Πολιτική στρουθοκαμηλισμού και εντυπώσεων από την κυβέρνηση, με πόλεμο επιχειρηματιών!

Του Βασίλη Σκουρή

Κλείνει γήπεδα ποδοσφαίρου για …δυο μήνες σε φιλάθλους για επεισόδια στο βόλεϊ- Ανέγγιχτες οι αιτίες της αποκαλούμενης “οπαδικής βίας”- Η ΕΛΑΣ εξακολουθεί να φυλάει τα γήπεδα!

Με δυο μήνες κεκλεισμένων των θυρών στα γήπεδα ποδοσφαίρου απαντά η κυβέρνηση στα επεισόδια που έγιναν έξω από γήπεδο του Ρέντη στο …βόλεϊ, ενώ όλα δείχνουν πως ξεσπά ένας επιχειρηματικός και ποδοσφαιρικός πόλεμος!

Παράλληλα, ο Ολυμπιακός θα παίξει στο ευρωπαϊκό του παιχνίδι με την σερβική Τόμπολα την Πέμπτη χωρίς θεατές, κάτι όμως που δεν συμβεί στον επόμενο αγώνα μπάσκετ της ίδιας ομάδας την επόμενη μέρα στο Στάδιο Ειρήνης Φιλίας- λες και εκεί οι οπαδοί της ομάδας δεν μπορεί να προκαλέσουν! Η κυβέρνηση, επίσης, δηλώνει πως η απαγόρευση φιλάθλων στο γήπεδο θα επαναξιολογηθεί σε δυο μήνες- αλλά πώς να επαναξιολογηθεί αφού οι οπαδοί δεν θα είναι στα γήπεδα; Επιπλέον, η ΕΛΑΣ θα συνεχίσει να φυλάει τα γήπεδα, αντικαθιστώντας το ρόλο που οφείλουν να έχουν οι σεκιούριτι που οφείλει να διαθέτει η κάθε ΠΑΕ, ενώ η κυβέρνηση δείχνει να αγνοεί πως η λεγόμενη οπαδική βία δεν αποτελεί παρά μέρος μιας εκδήλωσης της “βίας των νέων”, τα αίτια της οποίας ουδόλως αντιμετωπίζονται!

Είναι η τρίτη φορά που η κυβέρνηση Μητσοτάκη λαμβάνει -ο Θεός να τα κάνει- “μέτρα” για την πάταξη της βίας στα γήπεδα! 

-Μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού (και λιγότερο του Τόσκο Μποζατζίσκι -προφανώς επειδή ήταν Βούλγαρος) στη Θεσσαλονίκη τρεις υπουργοί εξήγγειλαν μέτρα που θα εξάλειφαν τη βία: Οι τότε υπουργοί Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας. Τα αποτελέσματα τα …είδαμε- ένα πελώριο μηδέν!

-Μετά την κάθοδο των ακροδεξιών και ναζί Κροατών που ανενόχλητα διέσχισαν όλη τη χώρα και που σε συνεργασία με τους Έλληνες συνεργάτες τους προκάλεσαν επεισόδια που οδήγησαν στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη, εκλήθη επειγόντως ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, ο οποίος μαζί με τον πρωθυπουργό αποφάσισαν και εξήγγειλαν μέτρα για την πάταξη της βίας στα γήπεδα! Και εδώ τα αποτελέσματα τα είδαμε: Πάλι ένα πελώριο …μηδέν!

-Τότε αποφασίστηκε και η ανάθεση της φύλαξης των γηπέδων στην ΕΛΑΣ, απαλλάσσοντας τις ΠΑΕ από το κόστος δημιουργίας σώματος σεκιούριτι που θα έπρεπε να φυλάνε τα γήπεδα και να επιβάλλουν την τάξη εντός αυτών!

-Υπήρχαν ποδοσφαιρικοί αγώνες, όπως αυτός στο Βόλο, που η αποτελεσματικότητα αλλά και η δράση της ΕΛΑΣ ελέγχεται, καθώς οι συγκρούσεις εδώ και καιρό μοιάζουν με …βεντέτα μεταξύ των δυο πλευρών! Αξίζει δε να σημειωθεί πως για τα όσα συνέβησαν με τους Κροάτες χούλιγκανς ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΕ ΚΑΝΕΙΣ (!), καθώς οι κατώτεροι αστυνομικοί που είχαν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους …επανήλθαν -και σωστά, αφού την αντικειμενική ευθύνη είχε η πολιτική ηγεσία και την επιχειρησιακή η φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ.

-Μένει να δούμε τι θα συμβεί με την κυβερνητική πρόθεση για την αναβάθμιση όλων ποινικών των υποθέσεων βίας και διαφθοράς. Η αντίληψη, πάντως, που επικρατούσε έως τώρα στην κυβέρνηση ότι με τη συνεχή αυστηροποίηση των ποινών δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστικό πως συνολικά το 2022 καταγράφηκαν 662 αδικήματα σχετικά με τη νομοθεσία περί αθλητισμού, εκ των οποίων τα 652 είχαν χαρακτηριστεί σε βαθμό πλημμελήματος και μόνο τα δέκα σε βαθμό κακουργήματος (Βήμα 10 Δεκεμβρίου 2023)! Όπως δεν απέδωσαν μέτρα όπως το ιδιώνυμο ή οι μετακινήσεις οργανωμένων οπαδών!

-Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ήταν τελείως πρόχειρα αποφασισμένα: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν γνώριζε καν αν θα γίνουν κεκλεισμένων των φιλάθλων οι αγώνες φιλάθλων! Για κάμερες υψηλής ευκρίνειας, αλλά και για σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων μετά ταυτοπροσωπίας. Πόσες φορές τα ακούσαμε; Νομίζαμε πως ήδη εφαρμόζονταν! 

ΑΠΟ ΤΟ IENERGEIA.GR