Κώστας Καραμανλής: Προειδοποιήσεις

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Κάθε θαύμα τρεις μέρες. Τόσο κράτησε και το κυβερνητικό πανηγύρι για τη «Διακήρυξη των Αθηνών περί φιλίας και καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και του Τουρκίας».    

Κάθε θαύμα τρεις μέρες. Τόσο κράτησε και το κυβερνητικό πανηγύρι για τη «Διακήρυξη των Αθηνών περί φιλίας και καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και του Τουρκίας».

Την ξετίναξε ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επικαιροποιώντας απλώς μια φράση του:

«Στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην Κύπρο κρίνεται η αντοχή του Ελληνισμού και κατ’ επέκταση η ευθύνη και η μοίρα όλων μας».

Προφανώς δεν βλέπει να ενισχύεται αύτη η αντοχή με όσα συνομολογήθηκαν στις 7 Δεκέμβριου και δεν υπήρχε καλύτερο φόντο από τη Θράκη, για να το αναδείξει.

Για τον ίδιο, από την περασμένη άνοιξη- που συνδράμει τη συνεταιριστική ΣΕΚΕ – είναι τα άγια των αγίων της εθνικής ακεραιότητας- και από εκεί η φωνή του έχει πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο.

Τον «κουβάλησε «στην Αλεξανδρούπολη, ο Μαν. Κοττάκης για την παρουσίαση του βιβλίου του «Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή».;

Μάλλον ο ίδιος «κουβάλησε» τον Κοττάκη στην ακριτική πόλη, για να πει κάποια πράγματα που ακυρώνουν – γειώνουν την παραπλάνηση που ακολούθησε τη συνάντηση Μητσοτάκη -Ερντογάν.

Ως εκείνη τη στιγμή μόνο ο Δένδιας είχε το θάρρος να δημιουργήσει ρήγματα στο πρωθυπουργικό αφήγημα του θριάμβου:

Το «Σύμφωνο Φίλιας» με την Τουρκία μπορεί να εξελιχθεί σε οδικό χάρτη υποταγής στην τουρκική βουλιμία.

Ο Καραμανλής επανέφερε την – απειλουμένη με αλλοίωση – γραμμή της μιας και μόνης διαφοράς με την Τουρκία: οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Τελεία.

«Σε οτιδήποτε άλλο θέτει η Τουρκία, τα πράγματα είναι λυμένα, ξεκάθαρα και διευθετημένα από Διεθνείς Συνθήκες, το Διεθνές Δίκαιο και τις ρυθμίσεις διεθνών οργανισμών».

Συνεπώς δεν νοείται «να τεθούν υπό διαπραγμάτευση ή δικαστική αίρεση». Όπως εμφανώς αποδέχεται ο Μητσοτάκης: Ο Καραμανλής, μίλησε εκ των υστέρων για να μην θεωρηθεί άδικος , ή να μην δυσχεράνει τη συνάντηση με τον Ερντογάν.

«Όταν προσερχόμαστε στον όποιο διάλογο με την Τουρκία, να είμαστε πρώτα από όλα εμείς ξεκάθαροι ως προς το τι συζητάμε και ποια πράγματα μπορούμε να διαπραγματευτούμε».

Το πιάσαμε το υπονοούμενο: ο Πρωθυπουργός δεν ήταν.

Ως διαχειριστής των ίδιων θεμάτων πριν από αυτόν, υπενθύμισε ότι ως δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο Ελλάδα δέχεται «μόνο όσα απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και από τις Διεθνείς Συνθήκες».

Ασφαλώς όχι και όσα «διεκδικεί η ίδια με τις θεωρίες περί γκρίζων ζωνών και τις φιλοδοξίες της περί Γαλάζιας Πατρίδας»

Καθώς μίλησε μετά το αγγελικό προσωπείο του Τούρκου προέδρους στην Αθήνα, εννοούσε ότι συνεχίζει να τα διεκδικεί.

Σχολιάζοντας την επίδειξη κακής – δηλαδή υποχωρητικής- διπλωματίας των ημερών από κυβερνητικούς αξιωματούχους- και τους κεκράκτες τους στα ΜΜΕ για «ήρεμα νερά»- τους είπε καθαρά: «Η ειρήνη δεν εξαγοράζεται με παραχώρηση κυριαρχίας»

Πολύ περισσότερο δεν διασφαλίζεται με «ασαφείς διατυπώσεις που επιδέχονται ποικίλες ερμηνείες, ικανές να ενθαρρύνουν την Τουρκία – ή οποιονδήποτε σύμμαχο, εταίρο ή τρίτο – να νομίσει ότι, με αντίτιμο την μείωση της έντασης, είμαστε πρόθυμοι να ενδώσουμε σε αξιώσεις, πιέσεις εις βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας και αξιοπρέπειας ,ή κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Σ’ αυτά τα θέμα λέει ο Καραμανλής «Δεν χωρά καμιά έκπτωση». Σαν αυτές που προλειαίνονται με την στομφώδη «Διακήρυξη των Αθηνών»:

-«Γκρίζες ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο, με αυθαίρετη ερμηνεία των συνομιλητών μας, να παγώσουν ή να αναστείλουν την άσκηση της εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο, τη Θράκη και την Κύπρο, εκεί που κρίνεται το στρατηγικό βάθος του Ελληνισμού, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές».

Από τον ελληνισμό. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη τις φλερτάρει.

Καθαρές κουβέντες, καθαρές γραμμές και καθαρές προειδοποιήσεις.

ΑΠΟ ΤΟ IEDISEIS.GR