Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: Συναίσθηση ευθύνης μηδέν!

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Κάνει «μπαμ» από μακριά ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να τη σκαπουλάρει. Χλωμό δείχνει…

Η εικόνα μιλούσε μόνη της. Ένας απελπισμένος πολιτικός διάβαζε, ως Πρωθυπουργός, μπροστά σε άβουλους υπουργούς, φράσεις περίτεχνης επικοινωνιακής επεξεργασίας. Για να πείσει ότι ευθύνη για την τραγωδία στα Τέμπη, έχουν όλοι. Δηλαδή κανένας!

Από τα συμφραζόμενα προέκυπτε ότι αν καταμερισθεί, του ανήκει το μικρότερο μερίδιο.

Είναι αμφίβολο αν ήξερε σε ποιους απευθύνεται, έξω από την αίθουσα. Πάντως όχι σε όσους την προηγουμένη σχημάτιζαν στους δρόμους των πόλεων, ποτάμια λαϊκής οργής εναντίον του.

Προφανώς αυτήν την περίοδο τον έχουν απομονώσει από τον υπόλοιπο κόσμο – για λόγους προστασίας του. Όσα έλεγε στο υπουργικό συμβούλιο έδειχναν ότι δεν έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει εκεί έξω.

Άλλωστε στην προηγούμενη εμφάνισή του, μιλούσε για τη «βουβή διαμαρτυρία των νέων» νομίζοντας ότι είναι… υπέρ του!

Σε κάθε περίπτωση αυτά που είπε στην κομπανία των άβουλων που τον περιστοιχίζουν στην κυβέρνησή του, δείχνουν ότι δεν έχει συναίσθηση των ευθυνών του. Ενδεχομένως ούτε καν πλήρη αίσθηση όσων συμβαίνουν στη χώρα μετά τα Τέμπη.

Νομίζει ότι όλα θα γίνουν ξανά όπως πριν ώστε να παραμυθιάζει τους πολίτες για τον… παράδεισο που τους έχει δημιουργήσει…Έλεγε ότι «αν το έργο της τηλεδιοίκησης είχε εφαρμοστεί το δυστύχημα αυτό δεν θα είχε συμβεί», σαν να μην ευθύνεται η κυβέρνησή του που δεν έχει εφαρμοστεί.

Επικαλούμενος τον «προσωπικό μου πόνο» -για τον οποίο δεν υπάρχει καμία ουσιαστική ενέργεια- κορόιδευε ακόμη και αυτούς που βρίσκονταν γύρω από το οβάλ τραπέζι ότι «το έργο αυτό θα λειτουργεί σε λίγους μήνες» και «δεν προλάβαμε να το εγκαταστήσουμε πριν γίνει το κακό». Εν γνώσει του αυτά δεν ισχύουν.

Η καραμέλα «Όλοι φταίμε» εξελίσσεται σε προσβολή για την νοημοσύνη των πολιτών. Η μεταφορά της ευθύνης σε «κυβερνήσεις, διοικήσεις και συντεχνίες που εμπόδιζαν αξιολόγηση του προσωπικού» είναι ανεύθυνη υπεκφυγή, όταν εν προκειμένω κρίνεται ο ίδιος, οι υπουργοί του, οι διοικήσεις που διόρισε και οι δικές του σχέσεις με την εταιρεία που εκτελεί το σιδηροδρομικοί έργο. Οι άλλοι κρίθηκαν ήδη…

Δεν νοείται να μοιράζει την ευθύνη στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, που επεσήμαναν αμέτρητες φορές επί των ημερών του τον κίνδυνο και τους αγνοούσε.

Είναι εξοργιστικό να λέει «μπορώ να εγγυηθώ απόλυτη διαφάνεια στις έρευνες» όταν έχει ο ίδιος διορίσει την Επιτροπή Έρευνας. Δηλαδή όταν ο ίδιος κάνει τις έρευνες για τον εαυτό του.

Ισχυρίζεται ότι «τον επιμερισμό των ευθυνών θα κάνει η Δικαιοσύνη» όταν τον έχει κάνει ήδη ο ίδιος -κυρίως στους άλλους- και όταν η ίδια Δικαιοσύνη που θα αναζητούσε ευθύνες και τις υποκλοπές ακόμη τις αναζητάει…Ή όταν ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου που εποπτεύει την αναζήτηση ευθυνών, διέσυρε τη χώρα, αρνούμενος να συνεργαστεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις ευθύνες σε έναν άλλο κυβερνητικό τομέα.

Λέει «αναλαμβάνω την ευθύνη» χωρίς να την αναλαμβάνει. Αντίθετα μιλάει πάλι για «μια σειρά ανθρώπινων σφαλμάτων». Πίσω από τα οποία «δεν θα κρυφθούμε» ενώ ακριβώς εκεί κρύβεται.

Μίλησε για «πλήρη διαφάνεια στην έρευνα για να εντοπιστούν τα σφάλματα» όταν αυτό που κάνει ο ίδιος και οι υπουργοί που εξαπέλυσε στα κανάλια είναι η συγκάλυψη και η μεταφορά της ευθύνης στον… ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Επιμένει «έχω υποχρέωση να μετατρέψω τα συναισθήματα της οργής και της ντροπής σε δημιουργική δράση» όταν κανείς στη χώρα δεν τον εμπιστεύεται. Ειδικά με τις φανφάρες του τύπου: «Θα κινήσω γη και ουρανό για να ολοκληρωθεί το συντομότερο το έργο της τηλεδιοίκησης».

Ούτε μια λέξη για ευθύνες στην ιταλική εταιρία που χρηματοδοτούσε ανεξέλεγκτα. Για διοικητικές ποινές που θα της επιβάλει, αφού δεν εκτελούσε τις συμβατικές υποχρεώσεις της -ούτε καν στο νοσοκομείο δεν εμφανίσθηκε κατά τον υπουργό Πλεύρη- για τον εισαγγελέα που θα την παραπέμψει.

Προφανώς σκοπεύει να την κρατήσει στο απυρόβλητο και έχει τους λόγους του.

Λέει ότι τα «τα τρένα μας θα πρέπει να αρχίσουν και πάλι να κινούνται με μέγιστη ασφάλεια», αλλά δεν εξηγεί ποιοι ακριβώς θα την εξασφαλίσουν. Οσοι την είχαν αναλάβει ως τώρα;

Δεν έχει το Θεό του όταν κάνει σαν να μην ακούει τα συνθήματα της νεολαίας στις διαδηλώσεις και ισχυρίζεται: «Οι νέοι μας που διαμαρτύρονται, με ευπρέπεια έχουν δίκιο. Ολοι μας βλέπουμε στα μάτια τους τα παιδιά μας, εκείνοι τους φίλους τους».

Το βέβαιο είναι ότι οι νέοι διαμαρτύρονται εναντίον του και ότι την «ευπρέπεια» δεν τη βλέπει ο Θεοδωρικάκος και στέλνει τα ΜΑΤ να τους δέρνουν. Οσο για το «όλοι βλέπουμε στα ματιά τους τα παιδιά μας» -δεν είναι και πολύ ακριβές: τα παιδιά που ταξιδεύουν με το τρένο είναι κυρίως τα παιδιά των λαϊκών τάξεων- όσων δεν μπορούν να πληρώσουν για άλλο τρόπο μεταφοράς.

Είναι κυνισμός να καλεί τους… υπουργούς του «να ανατρέψουμε το προβληματικό κράτος», όταν οι ίδιοι το κάνουν προβληματικό – και όχι μόνο στα τρένα. Εκτός αν δεν αντιλαμβάνεται ότι τον πήραν οι πάντες είδηση – εντός και εκτός της χώρας.

Όταν κάνει τον Ρομπέν του Νεοφιλελευθερισμού επικαλούμενος ότι «ως βουλευτής είχα έρθει σε σύγκρουση με εργατοπατέρες της δικής μας παράταξης, ως υπουργός έδινα μάχη για την αξιολόγηση» καρφώνεται, σε ποιους θα προσπαθήσει να ρίξει την ευθύνη!

Τέλος συνιστά απώλεια ειρμού, όταν μιλώντας για τα Τέμπη λέει «στη χώρα σώθηκαν ζωές με την προληπτική μαστογραφία, και γίνεται χρήση άυλης συνταγογράφησης», σε αντιδιαστολή με «σταθμάρχες και μηχανοδηγούς που μπορούν να συνεννοηθούν».

Μάλλον ο ίδιος δεν μπορεί να συνεννοηθεί με την ευθύνη, τη συναίσθηση των πραγμάτων και την προσωπική αξιοπρέπεια απέναντι στον πόνο των άλλων. Κάνει μπαμ από μακριά ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να τη σκαπουλάρει. Χλωμό δείχνει…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR