Γεγονότα: το Μέγκα, ο Τσίπρας, ο Μαρινάκης, ο Μητσοτάκης, ο Μαλέλης, ο Ψυχάρης και η ΝΔ

Toυ Γ. Λακόπουλου

Θέλει η κυβέρνηση   Μητσοτάκη να κρυφτεί, αλλά η απελπισία δεν την αφήνει. Αυτό που έκανε αυτή τη φορά είναι από τα άγραφα: κατήγγειλε, τον Τσίπρα επειδή έδωσε συνέντευξη στον κανάλι του Μαρινάκη!

 Ή αλλιώς: κατήγγειλε τον Μαρινάκη επειδή πήρε το κανάλι του συνέντευξη  από τον  Τσίπρα.

Ο  καθ’ ύλην αρμόδιος του Πρωθυπουργού Στ. Πέτσας, ντυμένος “πηγές της ΝΔ”, διακίνησε δήλωση που αναδείκνυε ο  Τσίπρας «αποφάσισε να εμφανιστεί  στο κανάλι του επιχειρηματία που αποκαλούσε ναρκέμπορα».

Τρικυμία εν κρανίω.  Πριν όλα ο  Τσίπρας δεν πήρε τηλέφωνο στο Μέγκα  και τους είπε «αποφάσισα να σας δώσω συνέντευξη, έρχομαι». Τον κάλεσαν  στο δελτίο, δεν πήγε μόνος του.

Η ΝΔ όμως  θεωρεί ότι… δεν έπρεπε  να τον  καλέσουν. Και  το παρουσιάζει ότι δεν έπρεπε “να εμφανιστεί στο κανάλι του επιχειρηματία που αποκαλούσε ναρκέμπορα”.

Αν ο  Πέτσας ήξερε το ανέκδοτο με το Βατικανό που διέψευσε κάτι που έγραψε μια μικρή επαρχιακή εφημερίδα για τον Πάππα, θα καταλάβαινε ποιος λέει τώρα τον Μαρινάκη «ναρκέμπορα».

Μην κρυβόμαστε. Ο φόβος και τρόμος στο Μέγαρο Μαξίμου είναι μήπως  το συγκρότημα Μαρινάκη δεν είναι πλέον κερί αναμμένο για τον  Μητσοτάκη.

Μην αρχίσει και δίνει το λόγο και σε άλλους. Μην ξεκόψει τη χολερική αντιμετώπιση του Τσίπρα που έθρεψε το όνειρό του νεότερου Μητσοτάκη να γίνει πρωθυπουργός.

Και ακόμη: μήπως άλλαξε η στάση του Τσίπρα απέναντι στον Μαρινάκη.  Δεν το μάθαμε γιατί στη συγκεκριμένη συνέντευξη ο Τσίπρας δεν ρωτήθηκε. Θα ήταν κουφό να αρχίσει μόνος του να λέει.

Η σκέψη ότι ένας πολιτικός αρχηγός δεν πρέπει να εμφανίζεται σε μέσο ενημέρωσης, είναι ανατριχιαστική. Αλλά δεν είναι  καθόλου καινούργια για το σύστημα Μητσοτάκη.

Σ’ αυτό το σύστημα μετέχουν και άνθρωποι από το συγκρότημα Μαρινάκη- από τότε που ήταν Συγκρότημα Λαμπράκη και Ψυχάρη- που εγγυώνται  στον Κυριάκο ότι το κρατούν πάντα δίπλα του και εναντίον του αντιπάλου του.

Να μην ξεχνιόμαστε: είναι όσοι  -δημοσιογράφοι και πολιτικοί- ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο κατέστρεψαν τον Σταύρο Ψυχάρη. Επειδή τον βρήκαν σε φυσική αδυναμία: αλλιώς ήθελε ένα φορτηγό στη καθισιά του από αυτούς.

Ο τότε ιδιοκτήτης του ΔΟΛ, όταν τον πήρε από κάτω η κρίση, άρχισε διαπραγμάτευση με τον επιχειρηματία Σαββίδη για να του πουλήσει την επιχείρηση του.  Όπως είχε κάθε δικαίωμα. Αν το έκανε, δεν θα επακολουθούσαν όσα τον τσάκισαν.

Αλλά τότε συνέβη το αδιανόητο. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στη Βουλή και … κατήγγειλε αυτό το ενδεχόμενο. Με το επιχείρημα ότι  ο ΔΟΛ θα … αλλάξει γραμμή, αφού θα ανακατεύεται πλέον ο σπουδαίος  Βασίλης Μουλόπουλος – αείμνηστος πλέον. Παλιό στέλεχος του οργανισμού, φίλος και κουμπάρος του Ψυχάρη.

Δηλαδή ο Μητσοτάκης απαγόρευε στην Ψυχάρη να πουλήσει την επιχείρηση του σε όποιον ήθελε και να ακολουθούν οι εφημερίδες του όποια γραμμή έκρινε ο ίδιος.

Ακολούθησε η οργάνωση μιας άθλιας επιχείρησης που είχε στον πυρήνα την «εκτέλεση» του Ψυχάρη, από κάποιους που ο ίδιος είχε δημιουργήσει. Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος…

Το σλόγκαν ήταν ότι  «ο Τσίπρας  θέλει να αλώσει τον Τύπο». Διακεκριμένοι γελωτοποιοί του βασιλέως διακήρυτταν ότι «απειλείται το αστικό  καθεστώς». 

Κάποιοι που είχαν τρυπώσει στο Συγκρότημα με την εύνοια του Ψυχάρη,  μασκαρεύτηκαν υπερασπιστές της Δημοκρατίας, την οποία απειλούσε η άσκηση του δικαιώματος του Ψυχάρη να κάνει ό,τι θέλει με την περιουσία του.

Η μεταβίβαση δεν έγινε. Σκασίλα του Σαββίδη. Και δυο φορές σκασίλα του Τσίπρα. Ο ένας βρήκε άλλα ΜΜΕ και ο δεύτερος έγινε Πρωθυπουργός,-  χωρίς να χρειαστεί τις υπηρεσίες του ΔΟΛ.

Το «αστικό καθεστώς» σώθηκε, αλλά όχι και ο Ψυχάρης. Τον εξόντωσαν τα δημιουργήματα του-  που τον πυροβολούσαν ακόμη και μέσα από τα ίδια του τα έντυπα- όταν δεν το έκαναν από ανταγωνιστές στους οποίους κατέφυγαν.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο ΔΟΛ παρέμεινε στη γραμμή Μητσοτάκη. Αλλά το προσωπικό του -οι πραγματικοί εργαζόμενοι δηλαδή, όχι οι παράγοντες-  δεινοπάθησαν. Για μήνες προσπαθούσαν να κρατήσουν τις εφημερίδες εν ζωή χωρίς να πληρώνονται. Άθλος.

Τελικά ο ΔΟΛ πέρασε στις  Τράπεζες και από εκεί με κανονική δημοπρασία στον Μαρινάκη. Ο Μητσοτάκης ανάσανε. Αλλά η δημοσιογραφία δηλητηριάσθηκε για μια περίοδο με αθέμιτες  επιθέσεις στον Τσίπρα από  την «ομάδα  Μητσοτάκη», που είχε πλέον κράτος και βασίλειο τον πρώτο καιρό στον ΔΟΜ.

Μετά τις εκλογές η γραμμή διορθώθηκε κάπως: στηρίζει τη κυβέρνηση,  και κριτικάρει τον Τσίπρα, αλλά με δημοσιογραφικά κριτήρια κυρίως. 

Από ό,τι φαίνεται στο Μέγκα η διόρθωση θα είναι ολοκληρωμένη. Και προφανώς έτσι προέκυψε το αυτονόητο: συνέντευξη από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλά  για το Μητσοτακέικο ήταν: πού παμε, ρε;

Χωρίς δισταγμό η ΝΔ κατήγγειλε τον σταθμό -περί  αυτού πρόκειται. Είναι και προειδοποίηση να μην το ξανακάνει. Τα «δικά» τους ΜΜΕ να δίνουν βήμα τον Τσίπρα; Δεν θα μπορεί να κλείσει μάτι ο Άδωνις…

Οι παροικούντες μπορούν να υποψιαστούν ποιοι έβαλαν στον Πέτσα την ιδέα της διπλής καταγγελίας: και του Τσίπρα και του Μαρινάκη. Είναι πλέον συνήθεις ύποπτοι.

Αλλά τους ξέφυγε ο βασικός ένοχος: ο Σταμάτης Μαλέλης. Ο αθεόφοβος – παλαιοπασόκος εδώ που τα λέμε- έκανε κάτι ανάρμοστο: αφαίρεσε την αρχισυνταξία του Δελτίου Ειδήσεων από το Μέγαρο Μάξιμου και την Πειραιώς… Ανήκουστο.