Βαγγέλης Βενιζέλος: Κυριαρχία

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Καθώς η λειτουργία της Βουλής δεν θα διακοπεί ως το Πάσχα τουλάχιστον, η αντιπολίτευση έχει πλέον μια κεντρική στόχευση.

Ότι και αν τον βαρύνει για τις επιλογές του σε κρίσιμες στιγμές – ή για την βουλιμική διασύνδεση του με συστήματα ισχύος εκτός πολιτικής- αποδεικνύεται ο ικανότερος όλων στο δημόσιο χώρο, στην συμπύκνωση της πολιτικής προτεραιότητας της συγκυρίας.

Στην κλειστή συνεδρίαση του προεδρείου των Ευρωσοσιαλιστών στην Αθήνα, η κυριαρχία του Βαγγέλη Βενιζέλου ήταν παραγωγική. Το «κλειστή» διασφάλισε υπέρ του ΠΑΣΟΚ, ότι δεν υπάρχει επαφή τους με τον Τσίπρα.

Τους κάλεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την δυσφορία που προκάλεσε η κακή διαχείριση της υπόθεσης Καϊλή, εκ μέρους του.

Θα φανεί στο μέλλον αν το κατάφερε.

Από πέρασμα της ηγεσίας της -κλυδωνιζόμενης – δεύτερης πολιτικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, έμειναν δυο πράγματα.

Ένα, ήταν η καταιγιστική αποδοκιμασία της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το κράτος Δικαίου από την επικεφαλής της Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ.

Με έμφαση στην άρνηση κυβερνητικών συναντήσεων με την Επιτροπή Ατομικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου.

Η μομφή πλήττει τον απερχόμενο Πρωθυπουργό και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, παρότι οι εκπρόσωποί του δεν μετείχαν – για λόγους τακτ- στο κλιμάκιο της LIBE.

Το άλλο, ήταν παρέμβαση του Βενιζέλου που κλήθηκε όχι μόνο ως πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ως πρώην αντιπρόεδρος κυβερνήσεων και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου.

Τίποτε δεν δείχνει ότι αυτό τον φέρνει πιο κοντά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Τον έφερε όμως πιο κοντά στους Ευρωσοσιαλιστές , που δεν είχαν εκτιμήσει το εκτόπισμά του όταν εκπροσωπούσε το ΠΑΣΟΚ, λόγω της θερμής σύμπραξής του με τον Σαμαρά .

Όσα «κατέθεσε» ενώπιόν τους, ήταν ότι σημαντικότερο που πήραν μαζί τους φεύγοντας από την Αθήνα.

Πέρα από τον συναρπαστικό λόγο του – ανέδειξε δυο στοιχεία που δεν έχουν σχηματοποιηθεί μέχρι τώρα, ως αξίωση απέναντι στη κυβέρνηση- στην Ελλάδα και την Ευρώπη…

Πρώτο: η σύνδεση των Τεμπών με τις υποκλοπές:

-«Κυριαρχεί πλέον το καταλυτικό γεγονός του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος, αλλά το θέμα των υποκλοπών έχει κεντρική θέση στη δημόσια συζήτηση εδώ και οκτώ μήνες» .

Ετσι ανάδειξε την ουσία της συγκυρίας:

-« Το θέμα είναι ο σεβασμός του δικαιώματος στην ασφάλεια, στο όνομα του οποίου υποτίθεται ότι το κράτος πραγματοποιεί υποκλοπές ή ανέχεται τη χρήση Sysware».

Σε ότι αφορά την απόδοση Δικαιοσύνης είναι ο «κοινός παρονομαστής για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του κράτους και άρα της κυβέρνησης».

Δεύτερο: Σε αυτή τη βάση παρουσίασε την σαφέστερη πολιτική πρότασή που διατυπώθηκε ως τώρα: έρευνα από ανεξάρτητες Επιτροπές-και στις δυο περιπτώσεις.

Όχι ο Μητσοτάκης να ερευνά τον… Μητσοτάκη! Ούτε ασφαλώς ο …Ντογιάκος.

Καθώς η λειτουργία της Βουλής δεν θα διακοπεί ως το Πάσχα τουλάχιστον, η αντιπολίτευση έχει πλέον μια κεντρική στόχευση.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR