Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Ο Άνθρωπος που θα γινόταν Βασιλιάς  

 Του Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

 

Αν οι χαμένοι των εκλογών είναι ο  Παν. Λαφαζάνης και ο Σταύρος Θεοδωράκης , ο Βαγγέλης Μειμαράκης είναι ο πληγωμένος. Αυτός έχασε πολύ περισσότερα από τους άλλους. Για τρεις εβδομάδες ήταν ο  Άνθρωπος που θα γινόταν Βασιλιάς. Μαγική ατμόσφαιρα – για κάποιον που απλώς κλήθηκε να κάνει τη φασίνα στην αναζήτηση νέου αρχηγού.

Κάποια στιγμή ήρθαν έτσι τα πράγματα και κάποιοι  προεξοφλούσαν ότι ακόμη και αν δεν πιει νερό, θα φτάσει σίγουρα ως την πηγή. Το πίστεψε και μιλούσε για ‘Κυβέρνηση Μεϊμαράκη’. Το μαγκίτικο ύφος έγινε σημαία στη ΝΔ και οι οπαδοί της τον αποθέωναν.

Ήταν η μεγάλη στιγμή του. Ακόμη και αν δεν ήταν αυτός ο  Πρωθυπουργός θα ήταν σίγουρα ο τυχερός της επόμενης μέρας: θα του έμενε η ΝΔ, ως μποναμάς μιας επιτυχημένης καμπάνιας. Αν γινόταν πρωθυπουργός  θα ήταν δική του –και κλάμα οι δελφίνοι. Ως παρά- λίγο-Πρωθυπουργός θα ήταν βασικός διεκδικητής, χωρίς να έχει θητεία στο δελφινάριο.

Με τις 7,5 μονάδες διαφορά τα σχέδια του Μεϊμαράκη λήγουν άδοξα και το μόνο που του έμεινε από τον προεκλογικό  θρίαμβο ήταν ο χαρακτηρισμός «μπροστάντζας» που έβαλε στον ανεμιστήρα ο Καμμένος. Ίσως και το μειδίαμα των δελφίνων που εξ αρχής έψαχναν κάποιον για να χάσει.

Ήδη ο Βορίδης έκανε από το βράδυ των εκλογών μια εύγλωττη  σύγκριση: η ΝΔ  -με τον ΣΥΡΙΖΑ φορτωμένο με τα βάρη του επταμήνου του- πήρε όσο πήρε και τον Ιανουάριο με τον Τσίπρα χωρίς επιβαρύνσεις. Ό εστίν μεθερμηνευόμενον: να τελειώνουμε με την παρένθεση  Μεϊμαράκη  και να δούμε τι θα κάνουμε. Δεν του άφησαν ούτε ένα 24ωρο να θάψει τα νεκρά όνειρα του.

Θα τελειώσουν όμως; Η Ντόρα, ο Κυριάκος, ο Δένδιας, η Όλγα, ο Στυλιανίδης, ο Τσιτζικώστας -ακόμη και ο Σαμαράς που βλέπει τον  ίσκιο του στο δρόμο της επιστροφής- θα κάνουν πέρα εύκολα τον  άνθρωπο στον οποίο ανέθεσαν να καθαρίσει τον Τσίπρα; Ή μήπως έμπλεξαν για τα καλά μαζί του;

Ο Μεϊμαράκης δεν έφερε δυνάμεις, αλλά δεν έδιωξε κιόλας. Εκεί το πήρε το κόμμα, εκεί το άφησε. Χώρια που έκανε και πολλούς νεοδημοκράτες να ονειροπολούν ως αιθεροβάμονες. Αν οι άλλοι νομίζουν ότι είναι καλύτεροι, ας δοκίμαζαν αυτοί την τύχη τους.  Δεν φτάνει που τον άφησαν μόνο του και την έβγαλαν- οι πονηρούληδες-  με κάτι χαζοχαρούμενες εμφανίσεις στην τηλεόραση, θα του ζητήσουν και τα ρέστα; Τον χρησιμοποίησαν και τώρα θα τον πετάξουν; Για κοπιάστε

Από την άλλη, βέβαια, είναι πολλοί όσοι θα σκεφτούν ότι καλά τα πήγε, αλλά μπορεί η ΝΔ να παραμείνει με κάποιον σαν το Μεϊμαράκη αρχηγό; Αν μη τι άλλο, ποιος από την Ευρώπη θα τον πάρει στα σοβαρά; Και με τι προσόντα θα πάει στην Βουλή να αντιμετωπίσει τον Τσίπρα; Άλλο στις συνεντεύξεις και στα μπαλκόνια που λες ότι σου βγαίνει και άλλο στη Βουλή για θέματα συγκεκριμένα, δύσκολα, ευρωπαϊκά. Α, είναι και ταυτισμένος με την ψήφιση του Μνημονίου.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι αρχιερείς δεν έχουν άλλο δρόμο από το Μαντείο των Δελφών. Στην περίπτωση της ΝΔ και της ευρύτερης συντηρητικής παράταξης  αυτός ο ρόλος ανήκει στον Κ. Καραμανλή. Όχι απλώς γιατί είναι ο πανεπόπτης του  χώρου, αλλά και γιατί δεν ενδιαφέρεται για τον εαυτό του. Ο Καραμανλής έκανε προεκλογική δήλωση  με ονομαστική αναφορά στον Μεϊμαράκη. Τώρα αυτή η δήλωση  ακούγεται σαν χρησμός …