Βαγγέλης Μεϊμαράκης: H πραγματική ΝΔ είναι εδώ…

Του Γ. Λακόπουλου

Έχει κάθε λόγο να απεχθάνεται το σύστημα Σαμαρά -μαζί με τον Άδωνι- και τη κομπανία  του Κυριάκου Μητσοτάκη: του στέρησαν την εκλογή στην ηγεσία της ΝΔ, με χτυπήματα κάτω από τη μέση και άλλα αθέμιτα μέσα.

Όλοι στη ΝΔ ξέρουν ποιοι και γιατί ανατίναξαν την πρώτη εκλογική διαδικασία -σαμποτάροντας τους υπολογιστές-  την οποία θα κέρδιζε από τον πρώτο γύρο.  Όπως όλοι -και πέρα από τη ΝΔ- ξέρουν ποιοι έστησαν το παραμύθι με την “καραμανλική παράγκα” που τάχα θα τον υποχρέωνε να μην κάνει αρκετά σκληρή αντιπολίτευση ως αρχηγός της ΝΔ.

Ορισμένοι κατηγορούν ακόμη στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, επειδή τον Αύγουστο του 2015 στάθηκε στο ύψος των ευθυνών του: η ΝΔ υπερψήφισε το Μνημόνιο στο οποίο κατέληξε ο Τσίπρας μετά την αποτυχία της πολιτικής για άμεση κατάργηση του -που είχε υποσχεθεί το Γενάρη του 2015. Διαδίδουν ότι λειτούργησε σαν δεκανίκι του Τσίπρα.

Ίσως η επιστροφή σ’ αυτή την αθλιότητα εναντίον του, τον έκανε να μιλήσει δημόσια -για τρίτη ή τέταρτη φορά- από τότε που αναμετρήθηκε με το πολιτικό μάρκετινγκ και τον κομματικό υπόκοσμο ταυτόχρονα και ηττήθηκε.

Με τον δικό του τρόπο έβαλε στη θέση του όσους προσπαθούν να μειώσουν την αξία της ενδιάμεσης θητείας του ως πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ουσιαστικά χρησιμοποίησε τα δικά τους επιχειρήματα: αν είναι κακό -που είναι, γι’ αυτόν- ότι διακόπηκε η θητεία της κυβέρνηση Σαμαρά, γιατί δεν είναι το ίδιο κακό να διακοπεί η θητεία της κυβέρνησης Τσίπρα;

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης του τετραετούς κύκλου των κυβερνήσεων και αυτό ήταν το μεγαλύτερο χαστούκι που δέχθηκαν όσοι μηρυκάζουν περί πρόωρων εκλογών από την επόμενη των προηγούμενων.

Αν από τη ΝΔ σιώπησαν είναι γιατί και να θέλουν να τα βάλουν με τον Μειμαράκη δεν υπάρχει … εθελοντής. Φαντάζεται κανεί τη  Σπυράκη να του απαντάει; Ή τον Γεωργιάδη να του αντιπαρατίθεται; Πού σε πονεί  και πού σε σφάζει.

Ο Μεϊμαράκης είναι αυτό που θα λέγαμε ” πραγματική ΝΔ”.  Ξέρει το κόμμα όσο λίγοι και σήκωσε πολλούς σταυρούς, από τη νεολαία ακόμη. Διεκπεραίωσε κρίσιμους ρόλους, όπως τότε που του ανέθεσε ο Κώστας Μητσοτάκης την ηγεσία της ΟΝΝΕΔ για να ξηλώσει  τις ακροδεξιές ομάδες των “Κένταυρων” και “Ρέητζερς”  που είχε εγκαταστήσει ο Αβέρωφ με πρωτοπαλίκαρο τον Σαμαρά. Ή τότε που του ανέθεσε ο Κώστας Καραμανλής την προεδρία τη Βουλής και κράτησε το Κοινοβούλιο στο ύψος του.

Ήταν καλύτερος γραμματέας της ΝΔ και  καλός υπουργός Εθνικής Άμυνας. Σήμερα ο Μεϊμαράκης εξηγεί- σα να υποδηλώνει ότι εξαντλείται η υπομονή του με τους “φλούφληδες”- ότι ο φυσικός ρόλος της ΝΔ, ως ευρωπαϊκού κόμματος, ήταν να υπερψηφίσει το Τρίτο Μνημόνιο. Καλό θα ήταν όσοι του χρεώνουν συνθηκολόγηση και με τον Τσίπρα να μην επανέλθουν.

 “Θα ήταν εύκολο για μας να μην ψηφίσουμε τη συμφωνία του Αυγούστου του 2015 και ήταν πολλοί εκείνοι που έλεγαν “καλά, δεν θέλεις να γίνεις Πρωθυπουργός; Δεν θέλεις να γίνουν εκλογές, υπάρχει αντιπολίτευση που συναινεί και δεν οδηγεί τη χώρα σε εκλογές;”. Συναινέσαμε στη συμφωνία επειδή η Νέα Δημοκρατία πάντα είναι ο εγγυητής της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας”.

Επιμένοντας ότι αυτή είναι η σωστή γραμμή για τη ΝΔ και όχι το τυφλό “όχι σε όλα” του Νεομητσοτακισμού, τόνισε πως είναι πάντα υπέρ του διαλόγου, όπως είναι η συζήτηση για την για έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα: “Για να είναι ο διάλογος αυτός ουσιαστικός και παραγωγικός θα πρέπει να βασίζεται στα στοιχεία της ειλικρίνειας και σε παραδοχές λαθών που έγιναν στο παρελθόν και που διδαχθήκαμε από αυτά”.

Άλλωστε ο Μεϊμαράκης δεν ανακάλυψε σήμερα το διάλογο: ήταν ο μόνος που κάλεσε στο υπουργείο Αμυνας, όλους του προκάτοχους του για να ακούσει τη γνώμη τους. Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για το ποιοι του κάθονται στο στομάχι σήμερα στη ΝΔ παρακάτω διευκρίνισε:

“Ο διάλογος θα πρέπει να γίνει με όρους του μέλλοντος και όχι με όρους του παρελθόντος ή με κραυγές και έντονες αντιπαραθέσεις, αλλά με επιχειρήματα, με σύνεση και με ψυχραιμία”. Σχεδόν τους  ξεφώνισε. Άλλωστε σαν παλιός βλέπει ότι εκεί που κρεμούσαν οι καπεταναίοι τα άρματα κρεμούν γύφτοι τα νταούλια.

Σε κάθε περίπτωση ο παλιός αγκιτάτορας του κόμματος κάθε άλλο παρά διάθεση αποστράτευσης έχει. Ίσως αυτό θα ήθελε περισσότερο από όλα να διαμηνύσει…