Βασ. Κικίλιας: Τάπα

Του Γ. Λακόπουλου

Στη κυβερνητική Ντίσνεϊλαντ οι υπουργοί απλώς κάνουν την ηχώ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ακόμη και όταν όσα λέει τους ακυρώνουν. Ου μην αλλά – για να θυμηθούμε και την καθαρεύουσα- τους διασύρουν.

Όχι όλοι. Το τελευταίο διάστημα ο Βασίλης Κικίλιας είναι όλο και περισσότερο υπουργός και λιγότερο υπάλληλος του Μεγάρου Μάξιμου.   

Το πολιτικό ρεπορτάζ- ή έστω ό,τι έχει μείνει από αυτό- δεν έχει ενσκήψει  ακόμη στην επιμονή του υπουργού Υγείας να εξυγιάνει την πολιτική σχέση του με τον Πρωθυπουργό. Το τελευταίο δείγμα είναι η οιονεί «τάπα» του στα εμβόλια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να στήσει το τελευταίο κόλπο για τη σωτηρία του: να ταυτιστεί με τον εμβολιασμό. Η πονηρία είναι ορατή: να δημιουργήσει στα κατώτατα και περιφερειακά στρώματα του πληθυσμού, στους ηλικιωμένους και τους πιο φοβικούς, ότι δια του εμβολίου τους σώζει. Προσωπικά.

 Κάτι σαν  Άγιος του κορονοϊού. Και το λιγότερο που του οφείλουν είναι η ψήφο τους.

Είτε αυτό είναι μέρος του εκλογικού σχεδιασμού του, είτε αντιθέτως ο εμβολιασμός θα γεννήσει εκλογές, ο Πρωθυπουργός έχει κοινοποιήσει και  το χρονοδιάγραμμα του θριάμβου του: αρχίζει τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο θα έχουν εμβολιαστεί όλοι, είπε ο Πέτσας. Όσοι ασκήσουν το δικαίωμα να ελέγχουν το σώμα τους θα πειθαναγκαστούν -εμμέσως.

 Αυτό που έκανε τσατάλια τα νεύρα του Κικίλια. “Καλό είναι να κάνει ένας υπουργός τη δουλειά του» απάντησε στον εισοδιστή πορτ παρόλ.

Πώς γίνεται να ξέρουν ο Πρωθυπουργός και ο εκπρόσωπός του πότε θα έλθει το εμβόλιο και να μην ξέρει ο αρμόδιος υπουργός; «Θα  έλθει, όταν έλθει, ρωτήστε τις εταιρίες» είπε, αρπαγμένος, στο OPEN.

Αποδέκτης ήταν το Μέγαρο Μάξιμου που ετοιμάζει λίστα Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός είπε στη Βουλή ότι θα φροντίζει να πέσει χρήμα στα ΜΜΕ για να προπαγανδίσουν το εμβόλιο. Με τα κριτήρια της λίστας Πέτσα προφανώς: ο Βαξεβάνης να το  ξεχάσει.

Αυτή η καμπάνια είναι το άκρον άωτον της αντίφασης: τα πιο αναξιόπιστα ΜΜΕ στην Ευρώπη θα πείσουν τους πολίτες να σπεύσουν στα κέντρα εμβολιασμού;

Και το βασικό: είναι αρμοδιότητας Κικίλια. Τι δουλειά έχει ο Πρωθυπουργός να καπελώνει μια δουλειά που ανήκει εξ ολοκλήρου στον υπουργό Υγείας;  Τα καλά της πρώτης φάσης θα έχουμε; Όταν ο Πρωθυπουργός  αντικαθιστούσε στη σκηνή τον υπουργό Υγείας για το παραμικρό;;

 Ενισχυμένος με τις δημοσκοπικές πρωτιές του ο ορθοπεδικός, πρώην  φόργουορντ, δείχνει φουρκισμένος με το  πάρτι της νέας πρωθυπουργικής αγιοποίησης, με τη δική του δουλειά.

Αν μη τι άλλο, για να υπάρχουν εμβολιασμοί πρέπει να εγκριθούν τα εμβόλια. Και αυτός που υπογράφει την έγκριση -παίρνοντας και την ευθύνη- είναι ο Κικίλιας, όχι ο πασπαρτού Γεραπετρίτης.

Στην κυβέρνηση άρχισε καινούργιο ματς -που δεν ήταν στο πρόγραμμα: Κικίλιας -Μητσοτάκης. Μπορεί ο 46χρονος υπουργός να χάσει το χαρτοφυλάκιο του. Αλλά καθώς δείχνει πιο ψηλός από όλους- όχι για το  φυσικό του ύψος- θα κερδίσει μια θέση στο δελφινάριο.