Γερμανική δημοσκόπηση: Οι Πράσινοι δεύτερο κόμμα

Μόλις τρεις μονάδες χωρίζουν τους Πράσινους από την κορυφή στην τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό των γερμανικών ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών RTL και n-tv. Συγκεντρώνουν το 24% και καταλαμβάνουν πλέον την δεύτερη θέση, πίσω από την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), που συγκεντρώνει 27%.

Την τρίτη θέση μοιράζονται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με ποσοστό 13%, ενώ ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (FDP) και η Αριστερά με 9%. Με τα δεδομένα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης δεν θα μπορούσε να σχηματιστεί «μεγάλος» συνασπισμός, καθώς CDU/CSU και SPD συγκεντρώνουν μόλις 40%.

Επιπλέον, ενόψει της εκλογής διαδόχου της Άγγελα Μέρκελ στην ηγεσία του CDU, ο Φρίντριχ Μερτς φαίνεται ότι υστερεί κατά 22 μονάδες σε δημοτικότητα έναντι της Καγκελαρίου εντός του CDU.

Όμως, την ίδια ώρα, σε δημοσκόπηση της Emnid για την Bild am Sonntag, ο κ. Μερτς φαίνεται να προηγείται στην κούρσα διαδοχής, καθώς συγκεντρώνει το 38% των προτιμήσεων, έναντι 27% της Γενικής Γραμματέως του κόμματος Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ και 13% του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν. Σε ό,τι αφορά τους υποστηρικτές του κόμματος, ο κ. Μερτς προηγείται με 44% και ακολουθούν η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ με 39% και ο κ. Σπαν με 9%.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 68% δηλώνει ότι δεν στενοχωρήθηκε με την απόφαση της κυρίας Μέρκελ να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 28%. Μεταξύ των υποστηρικτών του CDU, το 54% δηλώνει ότι απογοητεύτηκε από την προαναγγελία αποχώρησης της κυρίας Μέρκελ, αντίθετα εκφράζεται το 30%. Την ίδια ώρα όμως, το 60% τάσσεται υπέρ της αποχώρησης του Χορστ Ζεεχόφερ από την ηγεσία του δικού του κόμματος, των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας.

ΑΠΕ ΜΠΕ