Γιάννα Παπαδάκου: Η κλήση μου γίνεται για να ‘ξεπλυθούν’ δύο σκάνδαλα, της λίστας Λαγκάρντ και της Novartis

Συνέντευξη στην Μαύρα Σαρανταπούλου

Η Γιάννα Παπαδάκου μιλά στην ΑΥΓΗ πριν την κατάθεσή της στην Προανακριτική – «Η προαναγγελία αυτής της παράνομης, αντισυνταγματικής και ενάντια στην ελευθερία του λόγου και του Τύπου κλήσης μου πραγματοποιήθηκε από την κυρία Ελένη Ράικου» – Για τη λίστα Λαγκάρντ: «Υπήρξαν άνθρωποι, όπως η Τουλουπάκη, ο Ντζούρας, ο Καλούδης, οι οποίοι πραγματικά προσπάθησαν. Κυνηγήθηκαν, μηνύθηκαν, απειλήθηκαν»

Λίγο πριν από την κατάθεσή της στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Novartis, η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου μιλάει στην «Αυγή» για το πώς η έρευνά της γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ επέφερε δικαστική διένεξη με τον Σάμπυ Μιωνή καθώς και για την κλήση της ως εμπλεκόμενη στην υπόθεση.

* Κυρία Παπαδάκου, η έρευνά σας για την υπόθεση Novartis φέρνει στο προσκήνιο μία μήνυση από τον Σάμπυ Μιωνή και τώρα μία κλήτευση από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Πώς ξεκίνησε η όλη ιστορία;

Η προαναγγελία αυτής της παράνομης, αντισυνταγματικής και ενάντια στην ελευθερία του λόγου και του τύπου κλήσης μου πραγματοποιήθηκε από την κυρία Ελένη Ράικου. Την εισαγγελέα, η οποία στη δεύτερη κατάθεσή της, όπως μαθαίνω από δημοσιεύματα του Τύπου -γιατί εγώ δεν έχω τα πλήρη πρακτικά, όπως παρανόμως τα επικαλείται ο κύριος Μιωνής-, στον κ. Ζαχαρή αλλά και στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, ξαφνικά, out of the blue, ανέφερε την ιδιωτική μου διαφορά με τον κύριο Μιωνή. Θέμα άσχετο με το σκάνδαλο Novartis. Είπε δηλαδή ότι «η κ. Παπαδάκου που με πίεζε» -την πίεζα επειδή τη ρωτούσα τι έχει κάνει επί της ουσίας για το σκάνδαλο της Novartis, για το οποίο δεν είχε κάνει τίποτα- και γι’ αυτό σας παραπέμπω στην κατάθεση στην Προανακριτική της κυρίας Δημητρίου. Μετά την πρώτη της κατάθεση λοιπόν και μετά από λίγη ώρα, επανέρχεται απρόσκλητη για να δώσει δεύτερη συμπληρωματική κατάθεση στον κ. Ζαχαρή, που απόρησε για την επιστροφή της, κι εκεί, χωρίς καν να ερωτηθεί, αναφέρθηκε στη διαφορά μου με τον κ. Μιωνή. Εναντίον της έχω καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση.

Με την κ. Ράικου έχω αντιδικία από το 2019, διότι σε ραδιοφωνική μου παρέμβαση σχολίασα ότι δεν μπορεί να είναι επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, να παίρνει καταθέσεις για το σκάνδαλο Novartis και παράλληλα ο σύζυγός της, ως γιατρός, να εισπράττει χρήματα από τη Novartis. Όταν εμφανίστηκε στη Βουλή, ήρθαν και τα εμβάσματα του συζύγου της και φυσικά δικαιώθηκα. Έτσι έπρεπε να βρεθεί κάτι άλλο!

Η διαφορά μου με τον κ. Μιωνή πράγματι αρχίζει εδώ και οκτώ χρόνια, όταν στο πλαίσιο των αποκαλύψεών μου για τη λίστα Λαγκάρντ έγραψα σωστά και με στοιχεία ότι η μεγαλύτερη κατάθεση της λίστας ανήκει σε ένα fund με το οποίο συνδεόταν ο κ. Μιωνής. Πάνω από την κατάθεση των 550 εκατ. δολαρίων (τη μεγαλύτερη της λίστας Λαγκάρντ) ήταν ένα όνομα, η κ. Μαρία Παντελή, η οποία ήρθε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής (το 2013) και παραδέχτηκε ότι δούλευε για τον κ. Μιωνή. Έγραψα επίσης, κι αυτό ήταν το επίμαχο θέμα για το οποίο ο κ. Μιωνής με μήνυσε στην Αγγλία, ότι είχε παλιότερα μια φορολογική εμπλοκή με το IRS και κατέγραψα και το νούμερο του φακέλου στο IRS. Ο κ. Μιωνής, αν και ήξερε ότι αυτό ήταν αλήθεια -κι εκεί είναι ο δόλος του-, πήγε στην Αγγλία και με καταδίκασε ερήμην, γιατί εγώ δεν μπορούσα να παραστώ σε δικαστήριο στην Αγγλία.

Δεν πίστεψα ποτέ πως ελληνικό δικαστήριο θα επιδικάσει και θα αναγνωρίσει σε βάρος μου αυτό το πρόστιμο του βρετανικού δικαστηρίου, που είναι 70.000 λίρες δικαστικά έξοδα και 40.000 λίρες αποζημίωση.

Ο κ. Μιωνής έκανε εκτελεστή την απόφαση στην Ελλάδα και το 2015, μετά από εκείνο το περίφημο ταξίδι των εισαγγελέων στο Παρίσι για να πάρουν επίσημη κατάθεση από τον Φαλτσιανί, μετά τη δημοσιογραφική κάλυψη αυτής της κατάθεσης, μου κοινοποίησε την απόφαση. Πρακτικά επιδίωξε την τρομοκράτηση και τη φίμωσή μου. Προηγουμένως μου είχε υψώσει λευκή σημαία, να κάνω μαζί του διαπραγμάτευση, να του ζητήσω συγγνώμη. Ευτυχώς που δεν το έκανα, γιατί, όπως είδατε, όποιος έκανε μαζί του διαπραγμάτευση βρέθηκε μπλεγμένος. Αρνήθηκα να μιλήσω μαζί του γιατί έγραψα την αλήθεια. Και πρέπει να σας πω σήμερα πως έχω βρει τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι είχε αυτή τη διαφορά στις ΗΠΑ και τον έχω μηνύσει.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, και ενώ η ελληνική Βουλή με καλεί ως ύποπτη με βάση την κατάθεσή του, ο κ. Μιωνής, μετά από μήνυσή μου, ερευνάται για απάτη εις βάρος του Δημοσίου, των δικαστηρίων, όπου έλεγε ψέματα. Διότι όλα όσα σας περιέγραψα, που τα είπε στην Αγγλία, τα είπε και στον Άρειο Πάγο. Βεβαίως, το Εφετείο το 2017 με δικαίωσε με μια ιστορική απόφαση υπέρ του Τύπου, αλλά δυστυχώς όχι ο Άρειος Πάγος το 2019.

Μετά, συνεχίζοντας την εναντίον μου εκδικητική μανία, τον περασμένο Σεπτέμβριο προχώρησε σε κατάσχεση των προσωπικών μου αντικειμένων από το σπίτι μου.

* Υποστηρίζετε ότι η έρευνά σας γύρω από το «μαύρο χρήμα» τής Novartis «αγγίζει» και ενοχλεί πολλούς. Υπάρχει εμπλοκή πολιτικών;

Δεν γίνεται υπερτιμολόγηση φαρμάκων χωρίς εμπλοκή πολιτικών. Τον τόνο τον δίνει το υπουργείο Υγείας. Διαπραγμάτευση για τα φάρμακα άρχισε να γίνεται επί ΣΥΡΙΖΑ και επί Ξανθού – Πολάκη. Πριν έκαναν ό,τι ήθελαν οι πολυεθνικές. Και όχι όλες οι πολυεθνικές, για να είμαστε ειλικρινείς, κυρίως η Novartis. Βρίθει η δικογραφία στοιχείων. Γιατί μπήκαν τα επτά πρόσωπα στο αρχείο; Δείτε την αρχειοθέτηση του κ. Σαμαρά. Τι λέει η αρχειοθέτηση; Ότι χρήματα, μέσω του κ. Φρουζή, μπήκαν στο Μαξίμου, αλλά ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι πήγαν στον πρώην πρωθυπουργό και γι’ αυτό η υπόθεση αρχειοθετείται. Αυτό μπορεί να το κρίνει ένας νομικός.

Την ώρα, λοιπόν, που εγώ καλούμαι ως ύποπτη γιατί έκανα τη δουλειά μου -αλλά και οι εισαγγελείς που έκαναν τη δουλειά τους θα κληθούν ως ύποπτοι-, η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής κάλεσε ως μάρτυρες διωκόμενους για μίζες. Δηλαδή «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης» – περί αυτού πρόκειται στην κυριολεξία.

Στο Ισραήλ δεν έκαναν δεκτή την αγωγή Μιωνή

* Ο κ. Μιωνής σας κατονομάζει ως μέλος συμμορίας στην Προανακριτική.

Δεν με κατονομάζει απλώς, μου έχει κάνει και μήνυση με βάση την οποία γίνεται έρευνα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, γίνεται προκαταρκτική εξέταση. Τα κίνητρα όλων αυτών που βασίζονται στον κ. Μιωνή, ο οποίος εν γνώσει του λέει ανακρίβειες, είναι τα εξής:

Θέλουν κατ’ αρχάς να ξεπλύνουν το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ. Ο κ. Μιωνής ποτέ δεν φορολογήθηκε γι’ αυτά τα χρήματα. Διότι στην Ελβετία δηλώνει κάτοικος Ελβετίας και προσωρινός κάτοικος Ελλάδας, στην Ελλάδα δηλώνει κάτοικος Ισραήλ, στο Ισραήλ δεν ξέρω τι δηλώνει ακριβώς. Όσο κι αν σας φανεί περίεργο, ο κ. Μιωνής, πριν έρθει εδώ και κάνει αυτή τη μήνυση, την οποία δέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες στην Προανακριτική οι βουλευτές της πλειοψηφίας και μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε, προσέφυγε και στη Δικαιοσύνη στο Ισραήλ. Προσπάθησε να κάνει το ίδιο. Εμένα τότε με είχε σε δεύτερο πλάνο. Σε έγγραφο στο Ισραήλ κατονόμαζε τον κ. Βορίδη, τον κ. Φιλιππάκη, τον κ. Τάρκα κ.ά. Μπορείτε να διανοηθείτε ότι η Δικαιοσύνη του Ισραήλ τότε δεν του επέτρεψε να κάνει την αγωγή; Ωστόσο, η ελληνική Βουλή με καλεί ως ύποπτη βάσει αυτών που έχει πει ο κ. Μιωνής. Στην πατρίδα του, που έχει τα «μέσα», δεν του έκαναν δεκτή την αγωγή.

Είναι η πρώτη φορά τώρα που έρχεται και καταθέτει στην ελληνική Βουλή σε προστατευμένο, όπως νομίζει, περιβάλλον. Γιατί η Προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ το 2013, στην οποία ήμουν μάρτυρας και αποκάλυψα όλα αυτά, τον κάλεσε, δεν εμφανίστηκε, και δύο μέλη της, οι Ζ. Κωνσταντοπούλου και Γ. Καλαντζής, πήγαν στο Ισραήλ και του πήραν κατάθεση. Μια κατάθεση πολύ διαφωτιστική ακόμα και σήμερα. Τι φοβόταν τότε, επί κυβέρνησης Σαμαρά, και δεν εμφανιζόταν;

Με την αλλαγή της κυβέρνησης το 2019, ο κ. Μιωνής έρχεται στην Ελλάδα το 2020 και καταθέτει στην Προανακριτική αφού ΜΜΕ με δημοσιεύματα επί μήνες έχουν προαναγγείλει την κατάθεσή του επιχειρώντας να δημιουργήσουν θετικό κλίμα για την κίνησή του στην κοινή γνώμη.

Με καλούν ως ύποπτη λοιπόν με βάση μόνο τα όσα είπε ο κ. Μιωνής και με βάση τη μήνυσή του. Παρανόμως και αντισυνταγματικά και επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου. Και όποιος με δόλο το έχει κάνει όλο αυτό -γιατί υπάρχουν και κάποιοι που δεν έχουν δόλο- θα λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη.

«Είμαι δημοσιογράφος και λέω την αλήθεια»

* Θα ήθελα να αναφερθούμε ξανά για την ιστορία σε εκείνο το ταξίδι στο Παρίσι.

Ήταν ένα αποκλειστικό θέμα για το «Βήμα». Οφείλω να ομολογήσω για τον Σταύρο Ψυχάρη, ιδιοκτήτη του «Βήματος», πως ήταν δημοσιογράφος και γι’ αυτό με ενθάρρυνε: «Προχώρα. Το θέλω το θέμα αυτό» μου είπε. Ήμουν επί ώρες έξω από την κατάθεση, στην πρεσβεία μας στο Παρίσι, και ακόμη και σήμερα αναζητώ το περιεχόμενο από αυτή την κατάθεση. Δεν ξέρω καν τι αποκαλύπτει. Ούτε ρώτησα ποτέ τους εισαγγελείς, αν και περίμενα οκτώ ώρες έξω από την πρεσβεία να κατέβει ο Φαλτσιανί, διότι μου είχε υποσχεθεί τη συνέντευξη όπως και την πήρα για το «Βήμα». Δημοσιεύτηκε και ήταν μεγάλη αποκλειστικότητα. Η λεγόμενη φωτογραφία την οποία επικαλείται ο Μιωνής για να ισχυριστεί ψευδώς ότι ήμουνα μέσα στην κατάθεση είναι από τη συνέντευξη που πήρα στην είσοδο της πρεσβείας, σε δύο καρέκλες που μας προσέφεραν να καθίσουμε.

Στον Αμερικανό εισαγγελέα, που με προσέγγισε κάποτε και με ρώτησε «γιατί δεν ζητάτε μια συγγνώμη να τελειώνουμε» απάντησα πως δεν ζητάω για τρεις λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί έχω αξιοπρέπεια. Ο δεύτερος είναι γιατί είμαι Σπαρτιάτισσα κι αυτό με έχει καθορίσει και ο τρίτος είναι διότι λέω την αλήθεια. Είμαι δημοσιογράφος και λέω την αλήθεια.

* Λίστα Λαγκάρντ. Η ελληνική Δικαιοσύνη σ’ αυτή την περίπτωση αργοπόρησε;

Κοιτάξτε, υπήρξαν άνθρωποι όπως η Τουλουπάκη, ο Ντζούρας, ο Καλούδης, οι οποίοι πραγματικά προσπάθησαν. Κυνηγήθηκαν, μηνύθηκαν, απειλήθηκαν. Βεβαίως, να πούμε πως οι συνάδελφοι τους τους υποστήριξαν. Αλλά υπήρξαν και άλλοι οι οποίοι εμπόδισαν την έρευνα.

Ξέρετε, κυρία Σαραντοπούλου, η κλήση μου αυτή γίνεται για να «ξεπλυθούν» δύο σκάνδαλα. Το ένα είναι της λίστας Λαγκάρντ και το άλλο είναι της Novartis.

Αλλά ξέρετε κάτι; Στην Ελλάδα και οι αρχειοθετήσεις αναθεωρούνται κάποτε. Εγώ δεν πρόκειται να σταματήσω την έρευνα κι ούτε την έχω σταματήσει.

Αυτό που τους έχει πειράξει πιο πολύ είναι η τηλεοπτική μου παρουσία. Όμως η αλήθεια θα λάμψει στο τέλος και το καλό θα νικήσει.

Να αφυπνιστούν η Ένωση Συντακτών, οι διεθνείς Ενώσεις, όλοι οι δημοσιογράφοι

«Το μήνυμα είναι: Μην τα βάζεις με το μαύρο πολιτικό χρήμα»

«Είτε ως μάρτυρας, είτε δέσμια θα πάω και θα δώσω όλα τα στοιχεία που έχω. Και θα δούμε τότε πού θα κρυφτούν»

* Θεωρείτε ότι όλα αυτά που συμβαίνουν έχουν στόχο να πλήξουν τη δημοσιογραφική έρευνα;

Εδώ έχουμε δύο επίπεδα απειλής. Το ένα είναι προσωπικό για εμένα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήθελαν να πάω στην Προανακριτική ως μάρτυρας και να πω αυτά που ξέρω. Γιατί θα πάω. Ό,τι και να κάνουν. Είτε ως μάρτυρας, είτε δέσμια θα πάω και θα δώσω όλα τα στοιχεία που έχω. Και θα δούμε τότε πού θα κρυφτούν.

Το δεύτερο επίπεδο απειλής αφορά όλους τους μαχόμενους δημοσιογράφους. Την ερευνητική δημοσιογραφία. Το μήνυμα είναι σαφές, κυρία Σαραντοπούλου: «Πρόσεξε, μην τα βάζεις με το μαύρο πολιτικό χρήμα, μην αποκαλύπτεις τους επιχειρηματίες που διευκολύνουν την κυκλοφορία του μαύρου χρήματος, μην αποκαλύπτεις τα Panama Papers, τα Paradise Papers, τη λίστα Μπόγιαρνς, τη λίστα Λαγκάρντ. Μην αποκαλύπτεις γιατί βλέπεις τι θα πάθεις».

Εάν πάρουμε υπόψη μας το τι έχει συμβεί σε άλλους δημοσιογράφους που έκαναν ερευνητική δημοσιογραφία σε άλλες χώρες, εγώ έχω για την ώρα πάθει τα λιγότερα. Σας θυμίζω τη Δάφνη Καρουάνα, τον Τζούλιαν Ασάνζ που βρίσκεται στη φυλακή και άλλους.

Ωστόσο, αυτό πρέπει να αφυπνίσει κάποιους στην Ελλάδα. Να αφυπνίσει την Ελληνική Ένωση Συντακτών, τις διεθνείς ενώσεις, διότι -και απευθύνομαι σε όλους τους συναδέλφους δημοσιογράφους- σε λίγο θα μας πάρουν «φαλάγγι».

Ο λόγος για τον οποίο διώκομαι από τον κ. Μιωνή αλλά και από την πλειοψηφία της Προανακριτικής τώρα είναι γιατί πήγα στο Παρίσι με λεφτά του «Βήματος» για να καλύψω δημοσιογραφικά μια ιστορική κατάθεση. Που ήταν πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες. Και ξέρετε κάτι; Δεν παίρνω πίσω ούτε αράδα από τα δημοσιεύματά μου κι από αυτά που έχω πει στις τηλεοράσεις.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΓΗ