Γιάννης Μανιάτης: Δεν φταίει για όλα ο… Πούτιν

Του Κώστα Πρώιμου

Στο πάνελ της 17ης συνάντησης Διεθνολόγων που ολοκληρώθηκε σήμερα στο Ναύπλιο βρέθηκε ως προσκεκλημένος ομιλητής ο πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης.

Κατά την διάρκεια μιας ομολογουμένως ρεαλιστικής τοποθέτησης του αναφορικά με τα φλέγοντα και κυρίαρχα ζητήματα όπως είναι ο πόλεμος της Ουκρανίας, η ενεργειακή κρίση και η Κλιματική Αλλαγή ο Γιάννης Μανιάτης απέδωσε ως μύθο το αφήγημα που έχει υιοθετήσει και η Ελληνική Κυβέρνηση πως για όλα φταίει ο… Πούτιν.

Ο πρώην Βουλευτής Αργολίδας και νυν Πανεπιστημιακός τεκμηρίωσε επαρκώς την εν λόγω πολιτικής διάστασης διαφοροποίησή του σχετικά με την επίρριψη ευθυνών αποκλειστικά στο πρόσωπο του Ρώσου Προέδρου για τα άγρια τεκταινόμενα στην περιοχή μας καθώς αναφέρθηκε στις εγγενείς αδυναμίες τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “προσωπικά δεν περιμένει τίποτα καλύτερο ούτε στο εγγύς μέλλον” ουσιαστικά αναδεικνύοντας ευθέως την καταστροφική και ανεδαφική αντιμετώπιση των Βρυξελλών στο Ουκρανικό πολυδιάστατο ζήτημα, αλλά και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Μανιάτης σαφώς πλην εμμέσως επέρριψε ευθύνες και στις εθνικές Κυβερνήσεις των περισσοτέρων Κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προκλητική αδιαφορία που επιδεικνύουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι σχετικά με τη δυναμική της άμεσης εκμετάλλευσης των σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που ορίζονται στα οικόπεδο της Κύπρου και του Ισραήλ.

Ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος εκτιμά πως μια τέτοια κίνηση θα σηματοδοτούσε την απεξάρτηση μεγάλου Ευρωπαϊκού τμήματος από τις ορέξεις των Ρωσικών συμφερόντων, διασφαλίζοντας και για τη χώρα μας ενεργειακή επάρκεια.