Γιάννης Ραγκούσης: Το χρονολόγιο της σύστασης του επιτελικού παρακράτους

Στο χρονολόγιο της σύστασης του επιτελικού παρακράτους από την ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την ΕΥΠ υπό την ευθύνη του, λίγο καιρό μετά την εκλογή του, μέχρι τις τελευταίες εξελίξεις που αποκαλύφθηκαν από το σκάνδαλο των υποκλοπών, αναφέρθηκε ο Κοινοβουλευτικός εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Ραγκούσης κατά τη σημερινή συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή.

Ο ίδιος αναφερόμενος στις σημερινές δηλώσεις Γεραπετρίτη ότι ουδείς από την κυβέρνηση γνωρίζει τους λόγους της παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη, τονίζει ότι «αποτελεί απόλυτη απόδειξη ότι ο κ. Μητσοτάκης έλεγε κατ΄ εξακολούθηση ψέματα, διαβεβαιώνοντας ότι η παρακολούθηση αυτή ήταν νόμιμη. Διότι πώς μπορεί να βεβαιώνει ότι η παρακολούθηση ήταν νόμιμη, αφού δεν γνώριζε τους λόγους της πραγματοποίησής της;».

Τέλος, ο Γ. Ραγκούσης απαντώντας στις κατηγορίες που εξαπολύουν κυβερνητικά στελέχη προς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κατά τη διακυβέρνησή του υπήρχε ασθενές θεσμικό πλαίσιο για τις παρακολουθήσεις υπενθυμίζει τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη τον Ιούνιο (πριν τη μήνυση Ανδρουλάκη και πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο της παράνομης επισύνδεσης του κινητού του Κουκάκη) σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα «έχει το αυστηρότερο πλαίσιο για τη νόμιμη επισύνδεση που υπάρχει στην ΕΕ».

«Τα περί ασθενούς θεσμικού πλαισίου λόγω του ενός εισαγγελέα τα έχει ήδη συντρίψει ο κ. Γεραπετριτης» σχολιάζει ο Γ. Ραγκούσης υπενθυμίζοντας ολόκληρη τη δήλωση Γεραπετρίτη:

«Δεν αποτελεί αντικείμενο της Επίκαιρης  Ερώτησης ,αλλά θα σας απαντήσω κ. Εκπρόσωπε, σε ότι αφορά το θεσμικό πλαίσιο των επισυνδέσεων. Η Ελλάδα και αυτό το λέω μετά λόγου γνώσεως και αν θέλετε μπορώ να σας προσκομίσω περαιτέρω στοιχεία έχει το αυστηρότερο πλαίσιο για τη νόιμιμη επισύνδεση που υπάρχει στην Ε.Ε. Συνεχίζει, είναι η μόνη χώρα η οποία, για να υπάρξει νόμιμη επισύνδεση, πρέπει να υπάρχει ειδική άδεια του Εισαγγελέα. Είναι η μόνη χώρα η οποία αναθέτει σε δύο ανεξάρτητες Αρχές με  λειτουργική και οργανική ανεξαρτησία απόλυτη απέναντι στην κυβερνητική λειτουργία τον έλεγχο των ζητημάτων των επισυνδέσεων, στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου και στην ΕΑΔ. Όλες αυτές οι εγγυήσεις καθιστούν τη χώρα μας την πλέον αυστηρή σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις».

Αναλυτικά το χρονολόγιο της σύστασης του επιτελικού παρακράτους:

  • το 2019 ο κ.Μητσοτάκης πήρε την ΕΥΠ υπό την ευθύνη του
  • το 2019 όρισε τον εκλεκτό του επικεφαλής της ΕΥΠ και μάλιστα ενώ στερούνταν των τυπικών προσόντων
  • στις αρχές του 2020, ήρθε στην Ελλάδα η Intellexa διωκόμενη ουσιαστικά από την Κύπρο. Ο επικεφαλής της ίδρυσε γραφεία από την Κύπρο στην Ελλάδα. Η Intellexa είναι αυτή που εμπορεύεται, έχει την τεχνογνωσία και διαθέτει το Predator
  • στα τέλη του 2020, ιδρύεται το ΚΕΤΥΑΚ, δηλαδή η ΕΥΠ μέσα στην ΕΥΠ, με άλλα λόγια, η παρακρατική ΕΥΠ. Από τα τέλη του 2020 η χώρα έχει μια ΕΥΠ, όπως την ξέραμε και έχει μια παρακρατική ΕΥΠ που στήθηκε με έδρα την Αγία Παρασκευή και λειτουργεί με καθεστώς πλήρους μυστικότητας, για το πώς δαπανά χρήματα, πως λειτουργεί, ποιος έχει την ευθύνη της, ποιος τη χρησιμοποιεί, με ποιον στόχο.
  • το 2021 ψηφίζεται η περιβόητη τροπολογία, με την οποία για πρώτη φορά, απαγορεύεται στην ανεξάρτητη αρχή να ενημερώνει όποιον παρακολουθείτο για λόγους εθνικής ασφάλειας, αν ζητήσει απαντήσεις από την ΑΔΑΕ.
  • το 2022 μαθαίνουμε για τις παρακολουθήσεις Κουκάκη, Ανδρουλάκη που συνέβησαν, κατά τη διάρκεια του 2021.