Γιάννης Στουρνάρας: Παραβιάσεις

Υπάρχουν πολιτικοί του κομματικού σωλήνα. Αλλά υπάρχουν και πολιτικοί του σωλήνα της οικονομικης ελίτ. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Γιάννης Στουρνάρας.

Αν το 2015 οι Συριζαίοι γνώριζαν στοιχειωδώς πως λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, η θητεία του στην Τράπεζα της Ελλάδας θα έληγε πρόωρα.

Είχε ηδη παραβιάσει τον θεμελιακό κανόνα της Φρανκφούρτης για τις Κεντρικές Τράπεζας των κρατών μελών: την ανεξαρτησία.

Έπαιρνε μέρος στο πολιτικό παιχνίδι, τασσόμενος εναντίον ενός κόμματος και υπέρ ενός άλλου.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα τον έστελνε άκλαφτο , αν ο Τσίπρας το ζητούσε με το επιχείρημα ότι δρα ως πολιτικός αντίπαλος του εκλεγμένου Πρωθυπουργού.

Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ της εποχής είχε τα μυαλά στα κάγκελα και ανέλαβε η, σαλταρισμένη, τότε προεδρος της Βουλής να τον …σώσει -με το τσίρκο Medrano που έστησε εναντίον του.

Ακόμη πρέπει να της στέλνει λουλούδια.

Ετσι κράτησε το ρόλο στον οποίο στην ουσία διόρισε ο ίδιος τον εαυτό του, ως υπουργός Οικονομικών του Σαμαρά.

Στη θεση του επιτυχημένου Γιώργου Προβόπουλου, που έπαιξε ιστορικό ρόλο όταν κανεις δεν ήξερε το βράδυ, αν ως το επόμενο πρωί η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε.

Πολύ πριν την εποχή Τσιπρα, τον οποιο το 2015 προσπαθησε ανιστόρητα να συνδέσει με τη χρεοκοπία ένα εγχώριο σύστημα.

Σε αυτό μετείχε και ο Στουρνάρας , που συνέχισε να παραβιάζει την ανεξαρτησία της ΤτΕ, παρεμβαίνοντας κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης , για να της χρεώσει- αέρα, πατέρα!- επιβαρύνσεις 80 δις.

Πίσω από αυτά χάθηκαν οι ποικίλες επιβαρύνσεις του ιδίου. Πχ η ευκολία με την οποια η Εμπορική Τράπεζα εξανέμισε , μόλις την ανέλαβε, τα σχεδόν 200 δις δραχμές από την πώληση μιας θυγατρικής της.

Στον σημιτικό πυρήνα του «εκσυγχρονισμού», ήταν ντουέτο με τον Γιάννο Παπαντωνιου- που τραβιέται ακόμη στα ανακριτικά γραφεία ακομη και για το ακίνητο στη Σύρο, μεσοτοιχία με τον Στουρνάρα.

Είχαν το πάνω χέρι στα πάντα: από τη– κακοποιημένη- είσοδο στην Ευρωζώνη, μέχρι το παιχνίδι στο Χρηματιστήριο.

Ο Στουρνάρας μάλιστα, σε μια σύντομη περιθωριοποίησης του, βρέθηκε στη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία της χώρας.

Αλλά είχε αστέρι. Ο σπουδαίος Βασίλης Ράπανος, δεν μπόρεσε, λόγω υγείας, να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών στη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Ο Σαμαράς το ανέθεσε στον Στουρνάρα παρά τις προσπάθειες τους Βενιζέλου να το αποτρέψει, καθώς τον ειχε μονίμως στη μπούκα.

Αντί να τελειώσει έγινε υπουργός. Ικανός, προσαρμόσιμος και με ισχυρό επικοινωνιακό δίκτυο, πήρε τα πάνω του.

Σε ένα «μυστικό δείπνο» ο Πάγκαλος του ζήτησε να μην «μείνει υπάλληλος», αλλά να ηγηθεί κεντροαριστερού κόμματος. Προτιμάει ρόλους εκ διορισμού.

Έτσι κέρδισε τη δεύτερη θητεία του από τον Μητσοτάκη και συνέχισε να παραβιάζει τους κανόνες: χρησιμοποίησε ακομη και το λογότυπο της Τράπεζας για προσωπικές υποθέσεις του ιδίου, ή της συζύγου του. Βαλκάνια.

Τώρα η πιο σκληρή Μητσοτακική εφημερίδα της Κυριακής μας πληροφόρησε ότι στη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό … …συναποφάσισαν την κυβερνητική πολιτική! Ποια ανεξαρτησία;

Ο Γιάννης Στουρνάρας συνεχίζει να κυνηγάει τις φιλοδοξίες του. Εχοντας πλέον ως οδηγό την γειτονική Ιταλία, θέλει να είναι ο Έλληνας Ντράγκι και δεν αποκαλείται να πετύχει. Αυτό και αν θα είναι παραβίαση…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR