Γιατί δεν προχωρείτε, κύριε υπουργέ της Υγείας;  

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ- ΜΠΕ / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΊΤΑΣ

 

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

 

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

 Στο 30% έχει ήδη φθάσει η οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων για την προμήθεια των φαρμάκων τους, παραδέχθηκε ρητώς την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

 

Σημειώνεται ότι το 30% αφορά την οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων για την προμήθεια των φραμάκων τους πριν από το clawback και το rebate, γιατί μετά από αυτά η οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων για την προμήθεια των φαρμάκων τους πλησιάζει ακόμη και το… 40%!

 

Ο Ανδρέας Ξανθός προανήγγειλε αορίστως και γενικόλογα για άλλη μία φορά δραστική μείωση στην οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων για την προμήθεια των φαρμάκων τους. Είναι ο ίδιος ο οποίος επιμένει να εκδώσει νέο δελτίο τιμών φαρμάκων με βάση την υπουργική απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας Θάνου Δημόπουλου. Η υπουργική απόφαση εκτιμάται ότι θα επιφέρει φαιδρές μειώσεις στις τιμές των φαρμακευτικών σκευασμάτων, με μηδαμινά αποτελέσματα στην ήδη δυσθεώρητη οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων για την προμήθεια των φαρμάκων τους.

 

Θα ήταν μία χρυσή ευκαιρία για τον Ανδρέα Ξανθό να προχωρήσει, ως όφειλε, στην έκδοση νέου δελτίου τιμών φαρμάκων με βάση τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο περί τιμολόγησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων.  Ο νόμος αυτός θα επιφέρει αισθητές μειώσεις στις τιμές των φαρμακευτικών σκευασμάτων, και, ως εκ τούτου, θα έχει ως αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να δουν ουσιαστική και θετική διαφορά στις τσέπες τους, όταν θα προμηθεύονται τα φάρμακά τους. Ακόμη και εάν το ποσοστό της οικονομικής συμμετοχής τους παραμείνει – και θα παραμείνει – στο 40%, καθώς άλλο είναι το 40% στα 50 ευρώ και άλλο το 40% στα 20 ευρώ…

 

Τελικά, όλα είναι θέμα πολιτικών προτεραιοτήτων και κοινωνικών ευαισθησιών, φαίνεται…