Γιατί ο Αι Βασίλης της μεσαίας τάξης φοράει μαύρα;

Γράφει ο Συγγενής

ΤΑ ΑΚΡΑ:

Η πολύ απάνω τάξη είναι με το ένα πόδι στην χώρα και με το άλλο εκτός. Καγχάζει όταν ακούει για κρατική περίθαλψη, εκπαίδευση, πρόνοια η ακόμη και ασφάλεια. Δεν καταδέχεται καν το ‘Κολλέγιο’ ή το ‘Υγεία’ κι έχει πολυπληθή ιδιωτική φρουρά. Η γνωστή πολιτική προτίμηση της λόγω ελαχίστου μεγέθους δεν επηρεάζει, αριθμητικώς, το δείγμα. Στοίχημα της: ο πλούτος!

Αντιδιαμετρικά βρίσκονται οι αληθινά φτωχοί που στην κρίση απειλήθηκαν ακόμη και με φυσική εξόντωση. Αυτοκτονίες, θάνατοι από μαγκάλια, φαί στους κάδους, μυριάδες άστεγοι, γεμάτα ιδρύματα & νοσοκομεία από απόκληρους διαλυμένων οικογενειών δίπλα σε πιο παραδοσιακές κατηγορίες όπως μειονότητες, μετανάστες, πάσχοντες κλπ. Στην νέα διακυβέρνηση αυτοί βλέπουν την απειλή επιστροφής της πείνας. Είναι πολλοί αλλά περιθωριακοί και οι προτιμήσεις τους επίσης δεν επηρεάζουν ισχυρά το δείγμα γιατί σπανίως φθάνουν στις κάλπες. Στοίχημα τους: η επιβίωση!

 ΟΙ ΣΤΑΘΕΡΟΙ:

Υπάρχει επίσης και η απάνω τάξη, των υπηρεσιών, των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών και των χρυσοκάνθαρων του δημοσίου.  Αριθμεί μερικές εκατοντάδες χιλιάδες και την συναντάς κυρίως σε συγκεκριμένα προάστια και σε μερικά νησιά. Θεωρεί ότι κακοπέρασε με τους προηγούμενους και υπολογίζει πως με την στροφή στην φορολογική πολιτική θα εξοικονομήσει πέντε έως δέκα χιλιάδες. Θα τα τοποθετήσει είτε σε καινούργιο SUV είτε σε κάποιο ταξίδι μαζί με τα παιδιά σε εξωτικό προορισμό. Ούτε είχε ούτε έχει πολιτικά διλήμματα. Στοίχημα της: η ευδαιμονία της κατανάλωσης!

Απέναντι βρίσκεται το πολυπληθές στρώμα δημοσίων υπαλλήλων  συνταξιούχων, διασωθέντων μικρομεσαίων  και μεσαίων αγροτών που γνωρίζουν καλά ότι δεν ανήκουν στους εκλεκτούς. Ευελπιστούν ωστόσο σε κάποια βελτίωση είτε λόγω πελατειακών σχέσεων είτε λόγω της θρυλούμενης μεγέθυνσης της πίττας. Προσβλέπουν κυρίως στην αντιπολίτευση, όπως παλιότερα και στον Αντρέα, γιατί θυμούνται πότε χόρτασαν ψωμί, πότε εξασφάλισαν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, σύνταξης, ενδιαίτησης και πότε βρήκαν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου δημόσιες υπηρεσίες υγείας & παιδείας. Στοίχημα τους: η κάλυψη των βιοτικών αναγκών τους!

ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ:

Απομένει η ομάδα που συμπληρώνει το άνω τρίτο της κοινωνίας. Συγγενεύει στενά με την αμέσως προηγούμενη και έτσι υποβόσκει αμοιβαία αντιπάθεια. Παρότι βρίσκεται πολύ εγγύτερα προς τους μικρούς αισθάνεται κολλητή με τους απάνω. Τις διακυβεύσεις των πτωχών εξαδέλφων τις αντιμετωπίζει με ύφος ξινό γιατί αυτή δεν σκοπεύει να κάτσει ποτέ στην ίδια ουρά με μετανάστες, Ρομά ή φτωχούς ούτε να πάει στο ίδιο σχολείο. Τις περισσότερες από αυτές τις κρατικές φροντίδες μπορεί ακόμη να τις αγοράζει. Δεν θυμάται πια από που προέρχεται παρά μόνο το που πρέπει να φθάσει. Φοβάται οτιδήποτε μπορεί να απειλήσει την επικείμενη και προφανώς επάξια ευημερία της. Στοίχημα της: η κάλυψη των ψυχολογικών αναγκών!

…………………………………………………………………………

Εξετάζοντας  την «μεσαία τάξη» βλέπουμε ότι σαφώς έκρινε τις εκλογικές αναμετρήσεις και παραμένει  η ασπίδα της ΝΔ. Βρίσκει πολύ ύποπτο τον Ινδαρέ, κάπως αποδυναμωμένο τον Ερντογάν, αμόρφωτους τους καθηγητές Πανεπιστημίου των προηγουμένων και σοφολογιότατους τους σεκιουριτάδες της ΕΥΠ, τους συνταξιούχους γυμνασιάρχες – manager, τους Διαμαντάρηδες, τον τηλεψυχίατρο του ΚΕΘΕΕΑ κ.ο.κ. Να μην τα πολυλογούμε είναι πρόθυμη να κάνει το άσπρο-μαύρο λες και παραμένει δέσμια της αδράνειας εμμένοντας σε χθεσινά νέα: «Να πέσει ο Τσίπρας πάσει θυσία!»

Γελούσαν με την κωλοτούμπα του 2015, για την οποία οι ίδιοι προσευχόταν, αλλά σήμερα εμφανίζουν απόλυτη κατανόηση απέναντι σε μια πλημμυρίδα διαψεύσεων. Τα ιερά πλεονάσματα, οι ρυθμοί ανάπτυξης που θα ξεπέρναγαν τάχα το 4%, οι μπουλντόζες του Ελληνικού, η μηδενική μείωση των φόρων για τους μεσαίους μισθωτούς, η διακοπή της 13ης σύνταξης που την χαρακτήριζαν ως αναξιοπρεπώς χαμηλή (ψίχουλα), η αναβολή στην μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κλπ.

Χαρακτηριστική υπήρξε κι η χαριτωμένη αναγγελία ακύρωσης της αύξησης του βασικού μισθού (την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ 2,8% Χ 2) πράγμα που θα σήμαινε 5,6% αύξηση μισθών για φέτος. Έκπληκτος ο κυρ Σταϊκούρας ανακάλυψε πως ο Τσίπρας τον είχε ήδη αυξήσει κατά 11% μόλις σχολάσανε τα μνημόνια. Οπότε, σου λέει, μην περιμένετε πια τίποτε γιατί σας έχει ήδη προεξοφληθεί για μια τριετία! Προφανώς ο κ Υπουργός έχει αντιληφθεί ότι οι δικοί του αντιμετωπίζουν τα αστειάκια του με κατανόηση.

Να θεωρήσουμε μήπως ότι οι μεσαίοι, που είναι τζιμάνια, ποτέ τους δεν είχαν πιστέψει ούτε στις προσπάθειες μείωσης της επιτυχίας του αντιπάλου και στις καταγγελίες για ύπαρξη κρυφού 4ου μνημονίου; Μήπως δεν μασήσανε ούτε στα περί προδοσίας στις Πρέσπες & στα περί δαιμόνισσας Τασίας  του προσφυγικού; Δεν συζητώ για το άλλο ανέκδοτο με τους αρίστους, τα συγγενολόγια και τα ρουσφέτια που χρειαζόταν τάχα έναν Μητσοτάκη για να εκλείψουν οριστικά!

Η σημερινή απάθεια τους μπροστά στις διαψεύσεις μαρτυρά την εξ αρχής συνενοχή. «Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα αν είναι να φύγουν αυτοί!» Είναι μάταιες λοιπόν οι προσπάθειες της αντιπολίτευσης να τους απευθυνθεί με έλλογο τρόπο. Δεν υπήρξαν ποτέ αφελείς ώστε να φάνε τέτοια παραμύθια & τζάμπα κοπιάζουν κάποιοι να τους φωτίσουν. Θα αντιμετωπίσουν απλώς τον κυνισμό τους. Τα ξέρανε τα ψέματα και κατά βάθος συμφωνούσαν γιατί αυτοί στηρίζονται στις ατομικές τους δυνάμεις κι όχι στο κράτος όπως τα φτωχά τους ξαδέλφια. Αυτοί το κράτος δεν το έχουν για τις βιοτικές τους ανάγκες. Για άλλα το θέλουν!

……………………………………………………………………………………………….

Πιστεύει κανείς ότι άλλαξε η ζωή του κατά το τελευταίο εξάμηνο; Ναι, κατ’ αρχάς είναι η ανακούφιση από την επιστροφή στην κανονικότητα (normalization) και ιδιαίτερα η αίσθηση εξασφάλισης των εισοδημάτων τους από τυχόν περαιτέρω περικοπές «για να γίνουν επιδόματα». Επίσης η  υποκειμενική αξιολόγηση για την παρούσα ζωή επηρεάζεται καθοριστικά από τις θετικές προσδοκίες & τις πεποιθήσεις για τις μελλοντικές μεταβολές της. Με τα ίδια ακριβώς πράγματα κάποιος μπορεί να αισθάνεται ευχαριστημένος επειδή έφυγε ο Καρανίκας από το Μαξίμου & ένας άλλος δυσαρεστημένος επειδή νοιώθει να τον απειλεί η επερχόμενη παγκόσμια ύφεση. Είναι θέμα αντίληψης!

Η μεσαία τάξη για τους πιο κάτω παραδέχεται ότι έχουν άθλια ποιότητα ζωής κυρίως όμως λόγω του κακού χαρακτήρα & των αφρόνων επιλογών πολλών εκ των μελών τους. Είναι επαξίως άθλιοι και πάντως δεν θα τους σώσει η θυσία της μεσαίας τάξης που κόπιασε τόσο για να φτιαχτεί και είδε το χάρο με τα μάτια της επί ΣΥΡΙΖΑ.

Η βάση της αντίρρησης είναι ηθική. Έχει υποχρέωση κανείς να στερήσει από την οικογένεια του ένα επιμορφωτικό ταξίδι ή ένα ασφαλές αυτοκίνητο προκειμένου να διασφαλίσουν άγνωστοι ευάλωτοι τα χρειώδη; Άλλο να δέχομαι την φιλανθρωπία ως δικαίωμα του κακότυχου της κρίσης κι άλλο την κρατική φοροεπιδρομή ως υποχρέωση μου. Ας πάνε να τα βρουν από άλλους ή ας περιμένουν τέλος πάντων την ανάπτυξη.

Τα μνημόνια τέλειωσαν όπως και η Κατοχή κάποτε τελείωσε! Όσοι είχανε χάσει το σπίτι τους για δυο τενεκέδες λάδι πήγαν στα δικαστήρια και πρότειναν να δώσουν τους δυο τενεκέδες για να πάρουν πίσω το σπίτι τους όμως είναι γνωστό το τι πήραν! Οι επιπτώσεις της μνημονιακής δουλείας θα είναι παρούσες πολύ αφότου ξεχάσουμε το όνομα του Tomsen. Αν στην ανόρθωση επωφεληθούν κυρίως οι «ικανοί», οι «ημέτεροι» ή οι έχοντες «την ατομική ικανότητα» τα απόνερα θα πνίξουν εκτός από τους πιο κάτω και πολλούς άλλους.

Για κάθε πρόσφυγα που αυτοκτονεί στο Κιλκίς πόσων άλλων η ομαλή ένταξη υπονομεύεται; Για κάθε κλεφτρόνι που φυλακίζεται αυστηρά πόσο ενισχύεται το οργανωμένο έγκλημα; Για κάθε έφηβο που εγκαταλείπει την εκπαίδευση πόσο απειλείται η μεσαία τάξη; Για κάθε πιτσιρικά που  ξεβρακώνεται στην Πατησίων πόσο ενισχύονται οι αντικοινωνικές συμπεριφορές του μέλλοντος;

Ο υπερυπουργός κ. Χρυσοχοϊδης (πασών των απειλών) θα μπορούσε να αποκαλείται και υπουργός Μεσαίας Τάξης. Αυτός λοιπόν καλείται να εμποδίσει τα απόνερα να φθάσουν στην δική της αυλή ή τουλάχιστον έτσι η μεσαία τάξη νομίζει. Αυτό το παιδί μιλάει στην  φοβική & ενοχική ψυχή της. Ας μην έφερε λοιπόν ο Αι Βασίλης όσα υποσχέθηκε, ο δικός της Αι Βασίλης φοράει μαύρα!