Γιατί παραίτηση μόνο ο Φλώρος και όχι και ο Μητσοτάκης; Η ώρα της αντιπολίτευσης

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Η σκυτάλη βρίσκεται στα χέρια της αντιπολίτευσης. Είναι η ώρα της να κινηθεί με αποφασιστικότητα. Και δεν έχει άλλο δρόμο από την αποχώρηση διαρκείας από τη Βουλή. Μέχρι η κυβέρνηση να επιτρέψει ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΡΕΥΝΑ για τις υποκλοπές και να μάθουμε την αλήθεια.

Η ολοκλήρωση – από την εφημερίδα Documento- της αποκάλυψης για την παρακολούθηση του στρατηγού Φλώρου, δεν αφήνει περιθώρια για παραμονή του στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ.Όφειλε ήδη να την έχει εγκαταλείψει .

Αν για την παρακολούθηση, αυτή καθ εαυτή, υπήρχαν λόγοι στρατιωτικής τιμής για παραίτηση, με την κοινοποίηση μέρους των <ευρημάτων> της, υπάρχουν λόγοι ηθικής τάξης και επιπλέον φορολογικού και ποινικού ενδιαφέροντος.

Δεν στέκεται σ’ αυτό το αξίωμα ένας στρατιωτικός με τόσο βάρος στην πλάτη.

Φλώρος τέλος λοιπόν. Αλλά γιατί μόνο ο στρατηγός;

Υπάρχουν λόγοι προφανούς πολιτικής σημασίας, -αλλά και ακόμη πιο επιτακτικοί: εθνικής προστασίας- για την παραίτηση του Πρωθυπουργού. Ως επικεφαλής της υπηρεσίας που έκανε αυτή ειδικά την παρακολούθηση- πέραν των υπολοίπων.

Από όσα είδαν το φώς της δημοσιότητας προκύπτει ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Κ. Φλώρο για μεγάλο διάστημα. Δηλαδή η ελληνική αντικατασκοπεία «άκουγε» τον αρχηγό όχι των τουρκικών, αλλά των ελληνικών ενόπλων Δυνάμεων.

Το πρώτο ερώτημα είναι: γιατί τον παρακολουθούσαν;

Αν η απάντηση είναι «για τα μαύρα λεφτά του διαμερίσματος που αγόρασε», αυτομάτως περνάνε τη θηλιά στο λαιμό τους. Νόμιμη αυτή η παρακολούθηση δεν μπορεί να ήταν.

Η ΕΥΠ μπορεί να παρακολουθεί νομίμως– και με προϋποθέσεις- μόνο πρόσωπα που κινούν υπόνοιες για εμπλοκή σε υψηλή εγκληματικότητα – ναρκωτικά και τρομοκρατία- και εθνική απειλή.

Αν η παρακολούθηση του αρχηγού Α/ΓΕΕΘΑ σχετίζεται με κατι από αυτά, η κυβέρνηση όφειλε ηδη να τον έχει απομακρύνει. Όχι να διαπραγματεύεται μαζι του ανανέωση της θητείας του.

Είναι φανερό ότι η παρακολούθηση ήταν εξ ορισμού παράνομη. Και αυτό βαρύνει τον Πρωθυπουργό προσωπικά . Δεν μπορεί πλέον να επαναλάβει το γνωστό παραμύθι “ήταν νόμιμη, αλλά δεν ήξερα”, αλλιώς “δεν θα την επέτρεπε”.

Και ήξερε και την επέτρεψε και ενημερώθηκε. Θα αναλάβει την ευθύνη του; Προφανώς όχι.

Αλλά αυτή τη φορά είναι πιασμένος στη φάκα. Γιατί από αυτή την παρακολούθηση -, για όποιο λόγο και αν στήθηκε-προέκυψε ένα δεδομένο: ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πρέπει να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη ως φοροφυγάς και επειδή διακίνησε μαύρο χρήμα.

Αυτό ο Πρωθυπουργός το γνωρίζει τουλάχιστον εδώ και οκτώ μήνες και δεν έπραξε ότι οφείλει. Δηλαδή υπέθαλψε παράνομες πράξεις και εν προκειμένω φοροδιαφυγή και διακίνηση μαύρου χρήματος.

Δεν φέρει και ποινικές ευθύνες γι αυτό; Θα τις αναλάβει; Προφανώς όχι. Πιστεύει ότι έχει ακαταδίωκτο… και μπορεί να διώκει όσους τον αποκαλύπτουν.

Σ αυτό το σημείο ανοίγει ένα παράθυρο ευθύνης για άλλα δυο πρόσωπα με θεσμικό ρόλο:

Πρώτα για την πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου είναι ,κατά το Σύνταγμα, επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δεν αντιλαμβάνεται ότι όφειλε να είχε ζητήσει ήδη εκκαθάριση της υπόθεσης ; Και στα δυο σκέλη της: γιατί η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον στρατηγό και γιατί η κυβέρνηση τον κράτησε στη θέση του, αποκρύπτοντας κρίσιμες πληροφορίες.

Στο δικό του επίπεδο οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του ο πολιτικός προϊστάμενος του στρατηγού Φλώρου και του Στρατεύματος. Δεν νοείται να μένει στη θέση του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος όταν η ΕΥΠ , του παρακολουθεί τον υπ αριθμόν ένα συνεργάτη. Πόσο μάλλον τώρα που αυτός αποδεικνύεται υπόλογος έναντι του νόμου.

Ότι δεν έχει μείνει τίποτε όρθιο στα χρόνια που κυβερνάει ο Μητσοτάκης το ξέρουν και οι πέτρες πλέον. Ότι ο ίδιος προσπαθεί να ορθώσει τείχος προστασίας δίπλα του για τις παρακολουθήσεις που έκανε η ΕΥΠ ωθώντας και άλλους στην παρανομία, το βλέπουν άπαντες στην Ελλάδα και διεθνώς.

Εδώ όμως πρόκειται για το πιο ευαίσθητο θέμα μιας χώρας: την Άμυνά της. Ο Πρωθυπουργός , ο υπουργός Άμυνας, η ΕΥΠ και ο Α/ΓΕΕΘΑ αποδεικνύονται τυλιγμένοι γύρω από ένα σκοτεινό κουβάρι που θέτει εν αμφιβόλων την τήρηση των κανόνων προστασίας της χώρας.

Τι άλλο πρέπει να αποκαλυφθεί;

Δεν περιμένει κανείς από τον εισαγγελέα Ντογιάκο να διατάξει έρευνα. Το πολύ να συλλάβει τον Κ. Βαξεβάνη!

Δυστυχώς δεν πρόκειται να δείξει ευθύνη και ευαισθησία ο Πρωθυπουργός- ούτε κάποια μεγάλα ΜΜΕ να τον θέσουν προ των ευθυνών του. Όπως δεν θα το κάνουν ούτε οι πρωτοκλασάτοι της ΝΔ.

Η σκυτάλη βρίσκεται στα χέρια της αντιπολίτευσης. Είναι η ώρα της να κινηθεί με αποφασιστικότητα. Και δεν έχει άλλο δρόμο από την αποχώρηση διαρκείας από τη Βουλή. Μέχρι η κυβέρνηση να επιτρέψει ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΡΕΥΝΑ για τις υποκλοπές και να μάθουμε την αλήθεια.

Αλλιώς – δεν είναι υπερβολή- η πατρίδα κινδυνεύει με απρόβλεπτες συμφορές. Κι όπως θα έλεγε ο Κολοκοτρώνης: «όσοι μείνουν ας ακούνε των γυναικών τα μοιρολόγια…»…

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR