Παύλος Κοτσώνης: Παραίτηση

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Θα προσφέρει υπηρεσίες στον εαυτό του, στην οικογένειά του και στη θεσμική κανονικότητα εάν – ενόψει αυτής της σύσκεψης – o Παύλος Κοτσώνης υποβάλλει την παραίτησή του από σύμβουλος της Προέδρου.

Στην πορεία Μητσοτάκη «προς την απολυταρχία» – όπως τον έκραξε ο Αυστριακός βουλευτής, Χάνες Χάιντε – μετατρέπονται σε κυβερνητικούς βραχίονες ο Πρόεδρος της Βουλής, ο διοικητής της ΤτΕ, ο Έλληνας επίτροπος και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η συμπεριφορά της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ως καλής και αφοσιωμένης μαθήτριας του πρωθυπουργού, αποτυπώνεται δημοσίως.

Για πρώτη φορά, ρυθμιστής του πολιτεύματος λειτουργεί ως προέκταση της κυβέρνησης και προκαλεί απορίες.

Σε κρίσιμες διεργασίες που επίκεινται, με το εκλογικό αποτέλεσμα θα κάνει ό,τι ορίζει το Σύνταγμα ή ό,τι βολεύει τον Μητσοτάκη;

Γιατί μια πρώην πρόεδρος του ΣτΕ κλείνει τα μάτια στη στρατολόγηση Ντογιάκου, για να απειλήσει την ΑΔΑΕ και τον Χρ. Ράμμο, ώστε να προστατευθεί ο πρωθυπουργός από τον ενδεχόμενο δικαστικό έλεγχο για τις υποκλοπές;

Γιατί ενώ για τη διαλεύκανση του σκανδάλου, που ζήτησε και η ίδια, μεθοδεύεται η συγκάλυψή του δεν αντιδρά ως εγγυήτρια της συνταγματικής τάξης;

Μέρος του …εκμητσοτακισμού της προεδρικής είναι η οικογενειοποίηση του αξιώματος. Τι άλλο υποδηλώνει ο διορισμός του συντρόφου της, με τον οποίο ζει στο Προεδρικό Μέγαρο, σε νομικό της σύμβουλο;

Ότι είναι «άμισθος» δεν μπορεί να λειτουργήσει ως φύλλο συκής. Του έδωσε ρόλο. Εσωτερικά και δημόσια αν κριθεί από το φαινόμενο να του αποδίδουν τιμές – δίπλα της – οι Ένοπλές Δυνάμεις στις παρελάσεις.

Η εφημερίδα «Δημοκρατία» αποκάλυψε ότι ο Παύλος Κοτσώνης θα μετάσχει σε «σύσκεψη δικαστών» στη Γερμανία, όπου θα συνοδεύσει την Πρόεδρο.

Ως εκπρόσωπος τίνος; Της Προέδρου; Της κυβέρνησης; Του εαυτού του; Δεν είναι καν δικαστής αφού, από το 2006, ασκούσε – επιτυχώς – ιδιωτικό επάγγελμα στην αλλοδαπή.

Αν εξαιρεθεί η Έφη Σαρτζετάκη που είχε οριστεί γραμματέας, ουδείς συγγενής πρώτου βαθμού των αρχηγών του κράτους, είχε κεντρικό ρόλο στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Τις συζύγους του Κάρολου Παπούλια και του Προκόπη Παυλοπούλου, ίσα που τις θυμόμαστε αμυδρά από την – εκ του πρωτοκόλλου επιβαλλόμενη – παρουσία τους σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, και ασφαλώς δεν είχαν λόγο στην Προεδρία.

Καθώς οι πρωθυπουργοί της εποχής τους διέθεταν αίσθηση της συμβολικής αξίας που έχει η θεσμική λειτουργία του Προέδρου, για τον οποίο έχουν την ευθύνη κατά το Σύνταγμα, θα ήταν αδιανόητο να εμφανιστούν σε διεθνή προεδρική συνάντηση, η Σίσσυ Παυλοπούλου και η Μαίη Παπούλια.

Δεν ξέρουμε αν ο Παύλος Κοτσώνης προτίθεται να παραστεί και στην περίεργη σύσκεψη της Δευτέρας για τη Δικαιοσύνη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ως τώρα, παραμένει σιωπηλός και ενδεχομένως δείχνει άβουλος, αλλά όσοι τον γνωρίζουν, μιλούν για σοβαρό και αξιοπρεπή άνθρωπο.

Θα προσφέρει υπηρεσίες στον εαυτό του, στην οικογένειά του και στη θεσμική κανονικότητα εάν – ενόψει αυτής της σύσκεψης – υποβάλλει την παραίτησή του από σύμβουλος της Προέδρου.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR