Για λόγους εθνικής ομοψυχίας ας ξεκινήσει η Βουλή το 2021 με συνεδρίαση της Επιτροπής Αγγελοπούλου – Η επέτειος του 1821 μόνο κοινό πεδίο των πολιτικών δυνάμεων

Του Γ. Λακόπουλου

Η πανδημία δεν επέτρεψε στην Επιτροπή Ελλάδα 2021 να κοινοποιήσει ως τώρα τον προγραμματισμό της για τον εορτασμό των 200 χρονών από  την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Πλην τους Νομισματικού Προγράμματος με την έκδοση 14 νομισμάτων σπάνιας συλλεκτικής αξίας, που θα είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό από την 1η Ιανουαρίου.

Όπως προκύπτει από όσα είπε ως ώρα η πρόεδρός της Γιάννα Αγγελοπούλου ο σχεδιασμός είναι έτοιμος:  δεν θα κοστίσει ούτε ευρώ στον ελληνικό προϋπολογισμό και οι δράσεις του βασίζονται κυρίως σε προτάσεις που  υπέβαλαν τοπικοί φορείς και κοινωνικές οργώσεις.

Η ίδια, διαρκούσης της πανδημίας, όργωσε την ελληνική επικράτεια, περισσότερο από κάθε άλλο δημόσιο πρόσωπο -και πολύ περισσότερο από τους αρχηγούς των κομμάτων.

Τα προβλήματα από τον κορονοϊό ενδεχομένως θα δυσχεράνουν τη δουλειά της Επιτροπής και στον επόμενο χρόνο.  Ωστόσο η επέτειος θα είναι αντάξια της προσδοκίας των Ελλήνων. “Η δουλειά δεν έχει σταματήσει, ούτε και η επικοινωνία με τον κόσμο” είπε πρόσφατα…

 Όπως έγραψε στο ΙEidiseis.gr ο Βασ. Σκουρής η κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβλέπεται να γίνει στις 25 Μαρτίου, ημέρα συμβολικής κορύφωσης του εορτασμού.

Η υποχρέωση του Πρωθυπουργού να παρίσταται στη Σύνοδο, θέτει θέμα παρουσίας διεθνών προσωπικοτήτων όπως ο Μακρόν και ο Πούτιν στην Αθήνα. 

 Μια επιπρόσθετη παράμετρος της σύμπτωσης είναι ότι στη συγκεκριμένη συνεδρίαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ένωσης θα συζητηθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η  Ελλάδα  θέτει πάντα ζήτημα κυρώσεων, εφόσον η Άγκυρα δεν αλλάξει πολιτική απέναντί της.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο εορτασμός θα σηματοδοτήσει την ανακεφαλαίωση της πορείας του έθνους τους τελευταίους δυο αιώνες και θα λειτουργήσει τροχιοδεικτικά για το μέλλον , κατά τρόπο που αφορά όλους τους  Έλληνες. 

Σήμερα ο προγραμματισμός της Γιάννας Αγγελοπούλου για το επετειακό έτος είναι ο μόνος κοινός τόπος  των πολιτικών δυνάμεων. Ενώ σε κανένα άλλο θέμα δεν υπάρχει καθολική ταύτιση, η δραστηριότητα της Επιτροπής  Ελλάδα 2021 γίνεται από όλους αποδεκτή.

Με αυτό το δεδομένο, θα είναι γεγονός υψηλού συμβολισμού, αν η Βουλή συνδέσει τις εργασίες της για την επόμενη περίοδο προσκαλώντας την Επιτροπή στην πρώτη συνεδρίασή της για το νέο έτος.

Θα είναι μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας σε μια κρίσιμη στιγμή  με αποδέκτες όλους τους Έλληνες -όπου Γης.  Ειδικότερα τα κόμματα θα έχουν την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουν την προσήλωσή τους στην επιτυχία των εκδηλώσεων για τη Παλιγγενεσία. 

Ενδεχομένως θα αποδειχθεί αφετηρία για να διαμορφώσουν συνθήκες  κοινής πορείας σε κρίσιμα εθνικά θέματα- ειδικά στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.