Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη όλοι είναι «Σωτήρηδες»

Του Γ. Λακόπουλου

Τι ακριβώς ήταν η δημόσια οικειότητα του Κυριάκου Μητσοταάκη, προς τον «Σωτήρη»- τον καθηγητή Τσιόδρα δηλαδή. Ένδειξη φιλίας;  Χλωμό.  Το «Σωτήρης»  είχε κάτι «αφεντάδικο». Εξ αρχής αντιμετώπιζε- τον λοιμωξιολόγο που είχε ανακαλύψει ο Δημ. Αβραμόπουλος- σαν ένα ακόμη υπάλληλό του. 

“Μου τον έφερε ο Κικίλιας” είπε σε μια συνέντευξη. «Του τον πήγε».  Δεν τον παρακάλεσε ο ίδιος ως επιστήμονα να τον συνδράμει. Του τον «έστειλε» ο Κικίλιας.  Του έκανε και τον κράτησε στη δούλεψη του. 

Από την άλλη κάποιοι λένε ότι ο Πρωθυπουργός βρίσκει και τα  κάνει. Ποιος άλλος  θα συμπεριφέρονταν με υπουργική δουλικότητα,  όπως ο αμφιλεγόμενος πλέον καθηγητής;

Ο Τσιόδρας χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι. Του  επιβλήθηκαν εκτιμήσεις, που   βόλευαν πολιτικά τον Πρωθυπουργό.  Και σε αντάλλαγμα του διέθεσε το μιντιακό μηχανισμό του για  αγιογράφηση… 

 «Θα σας μιλήσει στη συνέχεια ο Σωτήρης» είπε στην τελευταία συνέντευξη ο Κυρ. Μητσοτάκης. « Πες αυτά που εγώ ήδη ξέρω», τον παρότρυνε. Να πει όσα ο ίδιος είχε προεγκρίνει.

Αφ’ υψηλού

Ορισμένοι απορούν-με το αγενές, ενός πολιτικού με καλή ανατροφή. Αλλά ο Πρωθυπουργός δεν ήταν αγενής με τον «Σωτήρη». Ήταν εργοδοτικός. Για τους Μητσοτάκηδες όλοι δουλεύουν για την Οικογένεια.

Το έχουν οι δυναστείες. «Πρέπει να καταλάβεις  ότι υπηρετείς  την οικογένεια Παπανδρέου» είχε πει  κάποτε ο  Γεώργιος Παπανδρέου στον υπερήφανο  διοικητή της ΑΤΕ Αδαμάντιο Πεπελάση-που του γύρισε την πλάτη. Αλλά ήταν ο Πεπελάσης.

Στο Μητσοτακέικο είναι τρόπος ζωής να βλέπουν τον κοσμάκη από απόσταση.  Π.χ.  προ ημερών η κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη – «Γκραμπόφσκι παρακαλώ», που λέει η Ντόρα- στην πιο δύσκολη στιγμή για τους Έλληνες , εμφανίσθηκε στους FT με -πληρωμένη;- συνέντευξη να μιλάει για τα σύμβολα του πλούτου της. 

Τις «Cartier και Van CLII & Arpels, καρφίτσες» της, τις κρέμες και τα ντυσίματα της, την «περιποίηση ομορφιάς AquaGold Gold Fusion Facial που εμπιστεύεται»  για «λάμψη στη στιγμή» και τον «Διονύση”, τον  colorist «της.

Η ζωή είναι ωραία- αν είσαι της οικογένειας. “Φέτος, πραγματικά έχω εκτιμήσει την αίσθηση να περνάς ποιοτικό χρόνο στο σπίτι». «Κοκούνινγκ»  το είχε πει ο Κυριάκος. Δεν έχουν ιδέα πώς περνάει η μέση ελληνική οικογένεια.

Δεν διανοούνται ότι δεν  δοξάζει τον Θεό που της έστειλε τον κορονοϊό για να περάσει «ποιοτικό χρόνο». Να πάρει και 611 ευρώ  για να ξεχρεώσει  τον colorist.

Μα τι είδους άνθρωποι είναι αυτοί; Απορεί όποιος προσπαθεί να επιβιώσει. Είναι άνθρωποι της τάξης τους. Άσχετοι με την κοινωνία. Δεν πέρασαν ποτέ από δημόσιο σχολείο και δημόσιο νοσοκομείο. Δεν μπήκαν σε λεωφορείο.  Δεν έχουν επαφή με κανονικούς ανθρώπους- Εκτός από τα διαφημιστικά των επικοινωνιολόγων τους. 

Όταν ο Μητσοτάκης λέει  «γνωρίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους» δεν ξέρει τι λέει. Δεν γνωρίζει πώς είναι  αυτή η «εξάρτηση» των ανθρώπων;  Κάποιοι από αυτούς που συναναστρέφεται είναι εξαρτημένοι από τις μίζες τους και τα θαλασσοδάνειά τους. 

Οι άλλοι του είναι άγνωστοι. Τα παιδιά τους δεν πάνε σε ακριβά σχολεία. Και δεν θα καθίσουν ποτέ στο τραπέζι με τον υπόδικο Νετανάχιου και τον ιέρακα Πομπέο να ακούνε για πράγματα που δεν πρέπει να ακούνε.

Αλλά στο Μητσοτακέικο πιστεύουν ότι κυβερνούν όλοι μαζί. Γιατί λοιπόν  να μην υποδείξει ο Πρωθυπουργός στον «Σωτήρη» να προβάλει τις διαφάνειες ως βοηθός του;  Γιατί να μην τον ισοπεδώσει σε ζωντανή μετάδοση, όταν ήδη το έχει κάνει με το σήριαλ των ανούσιων κειμένων σε πρώτο πρόσωπο  που διαβάζει στο «ότο-κιου»; 

Δεν κρύβει τι πιστεύει για τον εαυτό του.  Είναι ο «έχω μια χώρα να κυβερνήσω».  Μιλάει στην τηλεόραση, στη Βουλή, στο Μέγαρο Μαξίμου,  στον διεθνή χώρο ως ιδιοκτήτης. Θυμάστε; “Θα πω στον Μπόρις: στείλε μου τα μάρμαρα για ένα χρόνο να σου στείλω δυο τρεις εκθέσεις».

Είναι ύφος ξένο με τους κοινοβουλευτικούς κώδικες της προεδρευόμενης  Ελληνικής Δημοκρατίας. Το Σύνταγμά της ορίζει ότι «η κυβέρνηση είναι ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί». Όχι ο Πρωθυπουργός και η οικογένειά του.

Αδύνατο να το δεχθούν οι γόνοι. « Φύγε από το γραφείο μου» είπε υπουργός με κότσια σε έναν από τους αδελφούς  Παπανδρέου. “Είναι το γραφείο του αδελφού μου” του απάντησε.

Το θεωρούν οικογενειακό γραφείο. Φορτώνουν το Μέγαρο Μαξίμου με  οικογενειακές φωτογραφίες. Κάποιος μέτρησε στο γραφείο του Μητσοτάκη πάνω από… τριάντα!

Το προσωπικό του Οίκου

Στις γιορτές τους δεν ανταλλάσσουν ευχές μεταξύ τους, σαν άνθρωποι,   αλλά μέσω του Διαδικτύου. Η οικογενειακή εξουσία πρέπει να ασκείται σε κοινή θέα.

Έχοντας αποδεχθεί τον ρόλο του ο «Σωτήρης» έσπευσε πρόθυμα παρουσιάσει τις διαφάνειες. Είναι πρόεδρος μιας επιτροπής της οποίας δεν δικαιούνται να αποφασίσει για τα πρακτικά. Του αρκεί ότι η φυσική του ευπρέπεια αντιδιαστέλεται με τον «αγροίκο» Χαρδαλιά.

Στο πρόσωπο του «Σωτήρη»- Τσιόδρα- ο σημερινός Πρωθυπουργός βλέπει τον καθένα. Από τον υπουργό που αντιμετωπίζει ως «προσωπικό» του Οίκου του, ως τον πολίτη και τον ψηφοφόρο, απέναντι στους οποίους ψεύδεται όπως αναπνέει. Όσους επί των οποίων θεωρεί ότι έχει  κληρονομικώ δικαίω εξουσία.

Πρωτίστως επί των δημοσιογράφων. Γι’ αυτό δεν έδωσε ποτέ ούτε μια συνέντευξη σε ανεξάρτητο δημοσιογράφο. Αν όλα δεν είναι μιλημένα και με σκονάκια, δεν μιλάει. Η εξουσία ασκείται πρωτίστως επί της ενημέρωσης.  Που γέμισε «Σωτήρηδες» τα τελευταία χρόνια.