Για Χωρίς Λόγους: Ένα ντοκιμαντέρ για το Γιώργο Μανιάτη

Του Κώστα Καγκελίδη

Το ντοκιμαντέρ Για Χωρίς Λόγους – συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη ήταν στο πρόγραμμα προβολών του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (01-10.03.2019,  και προβαλλόταν δωρεάν μέσω της σελίδας Festival Scope από τις 11 έως 24 Μαρτίου 2019 (https://www.festivalscope.com/all/festival/thessaloniki-documentary-festival/2019).

Θέμα του είναι η ζωή του λογοτέχνη, δημοσιογράφου, μουσικού και ερευνητή Γιώργου Μανιάτη. Μιλά ο ίδιος ο Γιώργος Μανιάτης, πριν πεθάνει, για την οικογένειά του, τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, τις σπουδές του στη Σχολή Ναυτοπαίδων Πόρου, την απέχθειά του για τον συντηρητισμό της ελληνικής κοινωνίας, τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια, και την παράταξη της δεξιάς που καταπίεζε, τότε, τους αριστερούς, την εργασία του σε ανθρακωρυχεία του Βελγίου, τη θητεία του στη Λεγεώνα των Ξένων, την περίοδο του πολέμου ανεξαρτησίας της Αλγερίας, και την ελεύθερη παρουσία, τότε, βετεράνων ναζί σε αυτό το γαλλικό στρατιωτικό σώμα, την εργασία του ως δημοσιογράφος για ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά, τις ανταποκρίσεις του από τη Χιλή την περίοδο της πτώσης του Salvador Allende, τη σχέση του με τις γυναίκες και την ενασχόληση του, την περίοδο της Μεταπολίτευσης, με το μπουζούκι, το ρεμπέτικο, την οργανοποιία και την αρχαία ελληνική μουσική.

Η ταινία αξίζει την προσοχή του κοινού γιατί θα βρει μέσω αυτής έναν άνθρωπο που σε όλη του τη ζωή προσπαθούσε να ανακαλύψει νέες εμπειρίες, να βρίσκει ξανά και ξανά τον εαυτό του και να προσδιορίζει το τι είναι ελληνικό. Όποιος θέλει μπορεί να τη δει στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις 11 και 18 Μαΐου (https://www.facebook.com/stavros.psillakis.3).

Επίσης, υπάρχει στο διαδίκτυο ραδιοφωνική συνέντευξη του σκηνοθέτη της Σταύρου Ψυλλάκη στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης για τον τρόπο με τον οποίο γυρίστηκε (https://www.youtube.com/watch?v=latqgaJTUaQ) ενώ οι εκδόσεις Στιγμή έχουν επανεκδώσει πέντε έργα του πρωταγωνιστή το 2018 (http://www.biblionet.gr/com/6648/Στιγμή).

Δυστυχώς, όπως μαρτυρείται στο film, ένα μέρος των γραπτών (σημειώσεις, ανέκδοτα τραγούδια, δοκίμια και λογοτεχνικά έργα) του Γιώργου Μανιάτη κάηκε κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς που προκλήθηκε στο σπίτι του τον Ιανουάριο του 2018 και προκάλεσε και τον θάνατό του. Μακάρι αυτό το έργο να γίνει η αφορμή, εκτός των άλλων, και για την αρχειοθέτηση, καταλογογράφηση, διάσωση και δημοσίευση του υλικού που διασώθηκε από τη φωτιά.

 

https://www.filmfestival.gr/el/movie-tdf/movie/12087