Στροφή στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας

Του Στέφανου Τζουμάκα

Με τη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρα δημιούργησε νέες προοπτικές για τη χώρα  και τη συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού.  Και οι βασικοί λόγοι είναι δύο:

Πρώτον, γιατί  για πρώτη φορά  παρουσιάστηκε από τον Πρωθυπουργό και από τον Αντιπρόεδρο  Γ. Δραγασάκη, ως βασική στρατηγική επιλογή η Πραγματική Οικονομία καθώς και ορισμένοι όροι για την ανάπτυξη και για τη χρηματοδότηση νέων επιχειρηματικών σχεδίων μέσα και από τη νέα κρατική αναπτυξιακή τράπεζα. Διότι το κεντρικό  ζήτημα της χώρας ήταν και είναι η διάλυση της παραγωγικής της βάσης, η επείγουσα ανάγκη για επενδύσεις, για τη δημιουργία επιχειρήσεων, για τη παραγωγή πλούτου και προϊόντων εντάσεως κεφαλαίου και γνώσης, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και όχι μόνο θέσεων επιδοτούμενων από τα κοινοτικά προγράμματα.

Η καταστροφή -από το 2010 έως το 2015-  του 30% του εθνικού πλούτου, το κλείσιμο 300 χιλιάδων και πλέον επιχειρήσεων,  με τραγικά αποτελέσματα τους εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανέργους και μετανάστες, δεν ανακτώνται παρά μόνο με τη στροφή στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.  Πρώτα  η Οικονομία!

Δεύτερον,  η παρουσίαση από τον Α. Τσίπρα και από τον  Υπουργό Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτο, ενός νέου σχεδίου βελτίωσης των χαμηλότερων εισοδηματικά κοινωνικών στρωμάτων μέσω της αναδιανομής των δημοσιονομικών επιτευγμάτων της Κυβέρνησης και ύστερα από την επιτυχία της εξόδου από τα μνημόνια. Η επιμονή για την κυριαρχία της δημοσιονομικής στρατηγικής και της στρατηγικής της λιτότητας στην οικονομική ατζέντα  από ορισμένους κύκλους της ΕΕ θα συνεχιστεί.

Τα μέτρα  εισοδηματικής ανακούφισης σε  συνταξιούχους και μισθωτούς καθώς και τα μέτρα φοροαπαλλαγών στις μικρομεσαίες επιχειρηματικές δραστηριότητες είναι σε θετική κατεύθυνση αλλά προφανώς θα χρειασθούν μακροχρόνιες προσπάθειες από τις προοδευτικές δυνάμεις. Γιατί  το 80%  των Ελλήνων από το 2010 έως το 2015  έχασε το 60% των εισοδημάτων του, γιατί το 40 % των πολιτών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, γιατί  η χώρα επέστρεψε στο βιοτικό επίπεδο του 1977.  Οι  ηγεσίες του  πρώην Πασόκ  και της δεξιάς  γύρισαν τη χώρα σαράντα και πλέον χρόνια πίσω και προκαλούν τη νοημοσύνη μας.

Ενόψει και των ευρωεκλογών,  ξέρουμε  ότι  η νεοφιλελεύθερη στρατηγική της ευρωπαϊκής δεξιάς με επικεφαλής  τη Γερμανική δεξιά  και με τη σύμπραξη των σοσιαλ-νεοφιλελεύθερων  δεν πρόκειται να σταματήσουν τους εκβιασμούς για φτηνή εργασία, φθηνούς εργαζόμενους και κερδοσκοπικές οικονομικές  δραστηριότητες.

Οι διαμάχες μέσα και έξω από τη χώρα θα συνεχιστούν, τα χρηματοπιστωτικά και   επιχειρηματικά συμφέροντα είναι ισχυρά  και έχουν συμμάχους την ακροδεξιά, τη δεξιά , τη δεξιά σοσιαλδημοκρατία, τους καναλάρχες και τους ολιγάρχες. Η συμπόρευση των δημοκρατικών  και προοδευτικών δυνάμεων με πρωταγωνιστή τη νεολαία  είναι ουσιαστική προϋπόθεση για νέα επιτεύγματα και νέες νίκες.