Γιώργος Λακόπουλος: ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ delenda est – Ή έστω ο Τσίπρας

Τι κρύβει η πρόωρη επίθεση στον πρώην Πρωθυπουργό.

Παράδοξο: ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη βεβαιώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, οι οικονομικοί και μιντιακοί παράγοντες που την στηρίζουν, οργανώνουν τώρα επίθεση προεκλογικού τύπου κατά του Αλέξη Τσίπρα και του κόμματος του. Γιατί;

Στην πολιτική οι ερωτήσεις ενίοτε περιέχουν και τις απαντήσεις τους: γιατί δεν πιστεύουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να βγάλει την τετραετία.

Προκύπτει από όσα συζητούνται σ αυτούς τους κύκλους, όσα εμφανίζονται στα ΜΜΕ που ελέγχουν και από τις πληροφορίες για τριβές ανάμεσα στην κυβέρνηση και ορισμένους από τους «χορηγούς» της ΝΔ.

Για τους πολιτικούς παρατηρητές ωστόσο, το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη, αν η κυβέρνηση φτάσει σε αδιέξοδο λόγω της λαϊκής αντίδρασης στο εσωτερικό, ή των διλλημάτων που θα τεθούν στα ελληνοτουρκικά.

Είναι ότι όλο και λιγότεροι στοιχηματίζουν πλέον ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να ανανεώσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Παρά τον δημοσκοπικό καταιγισμό υπέρ του- που προσπαθεί να αποδείξει πως όσο χειρότερα πάει η κυβέρνησή του, τόσο ανεβαίνει η απήχηση του- δεν έχει σχέση με τον πολλά υποσχόμενο διεκδικητή του 2019.

Ο κορονοϊός έδρασε ως πολλαπλασιαστής στις εγγενείς αδυναμίες του συστήματος του και ιδίως της κυβέρνησής του.

Από παράγοντες της οικονομίας και των ΜΜΕ, που κατά παράδοση παρεμβαίνουν στο δημόσιο βίο, φέρεται να εξετάσθηκε και το σενάριο της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ , μετά από το πιθανό αποτέλεσμα μακράν της αυτοδυναμίας που θα έδινε η πρόωρη εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική.

Κάποιοι μάλιστα έφτασαν το σημείο να αναζητούν και τρίτο πρόσωπο ως Πρωθυπουργό… Κοινής αποδοχής, ενώ σε κάποιες παρέες ορισμένοι, γνωστοί και μη εξαιρετέοι, άρχισαν να… αντιπροτείνονται!

Όσοι ανέλαβαν να βολιδοσκοπήσουν τον ΑλέξηΤσίπρα επέστρεψαν άπρακτοι: δεν το συζητάει. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , εμφανώς μετανιωμένος για τις βεβιασμένες αποφάσεις και τα λάθη του το 2019, είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει την επιστροφή του στα μαρμαρένια αλώνια. Εξοπλισμένος πλέον και με τις διαψεύσεις που προκάλεσε το «πείραμα» του δεύτερου γόνου που γίνεται πρωθυπουργός,-ή του τρίτου που ευνόησε το… κληρονομικό δίκαιο.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι στους ιδίους κύκλους, αλλά και σε εσωκομματικές συσπειρώσεις της ΝΔ, διακινήθηκε η ιδέα της έγκαιρης αναζήτησης προσώπου για τη «μετά Κυριάκο εποχή». Αλλά ο αστάθμητος παράγων Σαμαράς πάγωσε αυτή τη συζήτηση- παρ ότι εκδηλώθηκε ενδιαφέρον. Ακόμη και από υπουργό.

Από τη στιγμή που το δεύτερο κύμα κορονοϊού προσέθεσε στη χώρα προβλήματα που δεν μπορεί να λύσει η σημερινή κυβέρνηση -που έχει δώσει εξ άλλου δείγματα αποτυχίας, αλλά και φαυλότητας, σε πολλά μέτωπα, και με το φόβο εκτροπής στο ελληνοτουρκικό μέτωπο, οι διεργασίες στην οικονομική «ελίτ» άλλαξαν προσανατολισμό: αφού δεν μπορούν να περιμένουν περισσότερα από τον Μητσοτάκη, να καταστρέψουν τον Τσίπρα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άρχισε νωρίς να ανασυντάσσει τις δυνάμεις του. Αλλά αποδείχθηκε αρκετά ανεκτικός- ή ευάλωτος – στο εσωκομματικό πεδίο και έχασε χρόνο. Μέχρι που η επιδημία κατέστησε ανεκπλήρωτα τα σχέδιά του για μετεξέλιξή του κόμματός του σε νέο ριζοσπαστικό φορέα -κεντρικό κυβερνητικό άξονα της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης.

Η καθυστέρηση βάθυνε από τις μεθοδεύσεις της παλιάς κομματικής γραφειοκρατίας, που παρεμπόδισε τη διεύρυνση και υπεραμύνθηκε της παρωχημένης «αριστερής και τιποτε άλλο» ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι κινήσεις του Τσίπρα στην εσωκομματική σκακιέρα προ εβδομάδων, έδειξαν ότι είναι αποφασισμένος να επιβάλει τις επιλογές του και να ετοιμάσει εγκαίρως τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠροοδευτικήΣυμμαχία για τη νέα εκλογική αναμέτρηση. Όπως είπε δεν την επιζητεί εδώ και τώρα , αλλά θα εμφανισθεί με νέο κόμμα και νέο κυβερνητικό πρόγραμμα, όταν προκύψει.

Η αποφασιστικότητα Τσίπρα έστρεψε εναντίον του προσωπικά τα πυρά των παραγόντων που οργανώνουν την αναχαίτισή του: αν δεν ανακοπεί η μετεξέλιξή να φθαρεί ο ίδιος.

Ανασυρθήκαν παλαιές υποθέσεις για συνεργάτες του που δεν βαρύνονται με κάτι επιλήψιμο, ούτε υπάρχει νομική εμπλοκή τους , αλλά έκαναν λάθη που τους στοχοποίησαν.

Αυτή η επίθεση συνδυάσθηκε – στο επίπεδο των ΜΜΕ αλλά και των κυβερνητικών ανακοινώσεων – με την αξιοποίηση του φαινομένου έξαρσης προσωπικών φιλοδοξιών και εκκαθάρισης λογαριασμών που μαστίζει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κομματικά στελέχη πρώτης γραμμής είτε έδωσαν αφορμή για τη δημιουργία κλίματος αμφισβήτησης του Τσίπρα, είτε αμφισβήτησαν πράγματι στην πράξη το εγχείρημα της διεύρυνσης που προωθεί.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευθέτησε τη σχέση του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο χωρίς να απεμπολήσει τα προνόμιά του: ως επικεφαλής κόμματος με προβεβλημένο στέλεχος του. Το ίδιο έκανε με τον πρώην γραμματέα Πάνο Σκουρλέτη.

Αμφότεροι μετακινήθηκαν στη Βουλή, με ρόλους πολιτικής μάχης στην πρώτη γραμμή. Με τον Γιάννη Ραγκούση δίπλα τους -ως κοινοβουλευτική επικύρωση της επιλογής για το διευρυμένο νέο ΣΥΡΙΖΑ .

Ταυτόχρονα ανέθεσε ρόλους κυματοθραυστών στην Όλγα Γεροβασίλη και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, που- ως γραμματείς της Κ.Ο και της ΚΕ αντιστοίχως- έχουν την εποπτεία στη Βουλή και τον κομματικό μηχανισμό.

Ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός, διακρίνοντας ότι αρχίζει πρόωρα νέος ανίερος πόλεμος εναντίον του με σύνθημα «ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ delenda est , ή έστω ο Τσίπρας», παίρνει θέση μάχης.

Αξιοποίησε την παρασπονδία Κοντονή για να δείξει ότι πλέον «δεν παίζει» και με κάθε ευκαιρία στέλνει το μήνυμα που έστελνε συνήθως ο Ανδρέας Παπανδρέου στους δικούς του δελφίνους: «να πάρουν τις ομάδες τους και να έλθουν».

(Ο Γιώργος Λακόπουλος είναι δημοσιογράφος- συγγραφέας)

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR