Ο Σταύρος Κοντονής στο δρόμο των Μπουλούκων (;) – Κρίμα…

Του Γ. Λακόπουλου

Αν ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ  Σταύρος Κοντονής θέλει να του αναγνωρίζεται εφεξής  η ευπρέπεια που διεκδικεί για τον εαυτό του, θα  πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η συμπεριφορά   του απέναντι στο κόμμα του συνιστά όνειδος για πολιτικό. Και να κάνει κάτι για να τη διορθώσει.

 Η απομάκρυνσή του υπήρξε αναπόφευκτη και θα συνέβαινε σε κάθε κόμμα.  Όχι μόνο για τη συγκυρία στην οποία επέλεξε να διατυπώσει επικρίσεις – περσινά ξινά σταφύλια.

 Κυρίως γιατί νομικά απεδείχθη άσχετος: οι ισχυρισμοί του για τον Ποινικό Κώδικα κρίθηκαν από κάθε πλευρά ως αβάσιμοι.

 Απλώς χρησιμοποιήθηκαν για να προβληθεί από τη Δεξιά – και ιδίως τη Δεξιά της -ο  ισχυρισμός για εύνοια…του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Χρυσή Αυγή. Δεν μπορεί να μην το είχε υπόψη του ότι θα συμβεί.

Χρησιμοποιήθηκε η παρέμβασή του για να μην έλθουν ξανά στο προσκήνιο  οι εκλεκτικές συγγένειες της ΝΔ με τους Χρυσαυγίτες.  Αξιοποίησαν όσα ανακριβή είπε ο Κοντονής για να σκεπάσουν τις πομπές τους. Τους έδωσε πάτημα – με ανακρίβειες- να ξεπλυθουν. Να συνδεει το Τσιπρα με η Χρυση Αυγή – ποιος ;-ο Αδωνις.

Θα μπορούσε να αποδοθεί σε λάθος, λόγω πικρίας ενδεχομένως, του πρώην υπουργού, αν ο ίδιος δεν έδινε μια συνέχεια που το κανει χειρότερο. Είπε επί λέξει. «Αποδέχομαι τη διαγραφή μου. Αυτή είναι η ποιότητά τους και έτσι έχουν μάθει να λειτουργούν».

Προφανώς έχει χάσει τον έλεγχο των λόγων του. Όχι γιατί «αποδέχεται τη διαγραφή του», σαν να μπορούσε να κάνει και αλλιώς.

Αλλά γιατί συμπεριφέρεται ελεεινά απέναντι στον πρώην Πρωθυπουργό που τον έβαλε στην κυβέρνησή του; Μπορεί να διαφωνεί ή και να καταγγέλλει. Αλλά όχι  και «αυτή είναι η ποιότητα τους».

Ποιων ακριβώς; Για τον Τσίπρα μιλάει. Δεν τον διέγραψαν όλοι οι Συριζαίοι. Το έκανε ο επικεφαλής του κόμματος  -όπως είχε κάθε δικαίωμα.  Και με λόγους που όλοι βρήκαν βάσιμους.  Όλοι. Δεν συμπεριφέρονται έτσι τα στελέχη…

Του Τσίπρα «αυτή είναι η ποιότητα» λοιπόν;  Είναι άλλη από αυτή που τον έβαζε δυο φορές στην κυβέρνηση; Ωραία ηθική.

Συγκρούσεις, αποχωρήσεις και διαγραφές υπήρξαν και θα υπάρχουν στα κόμματα. Το δίκιο των θιγομένων κρίνεται από πολλούς παράγοντες. Αλλά του ήθος τους κρίνεται από τους ίδιους.

Ο Κοντονής το απολάκτισε για τον εαυτό του στρεφόμενος κατά του πρώην πρωθυπουργού με ανοίκειο τρόπο, αφού πριν έβλαψε το κόμμα του έστω και άθελά του.

 Τι περίμενε δηλαδή να του συμβεί όταν τώρα θυμήθηκε να επικρίνει -και πρακτικά να συκοφαντήσει- εκ των υστέρων τον διάδοχό του στο υπουργείο Δικαιοσύνης,  κατά τρόπο που ισοδυναμούσε  με πισώπλατη βολή στο κόμμα του και σωσίβιο στη ΝΔ;

Έκανε λάθος και το πλήρωσε. Αν σταματούσε εκεί, θα είχε  διατηρήσει κάποιες συμπάθειες. Αλλά το τερμάτισε με εκφράσεις όπως: « Η διαγραφή του έγινε με εκφράσεις Πασοκική έμπνευσης. Θυμίζει δεκαετία ’80 και τα “ο ένας κατέβηκε από το τρένο”. Εκφράσεις από το παρελθόν. Δεν αντλούν κάτι από το μέλλον, αλλά από το παρελθόν».

Παραβλέποντας ότι είναι πλέον ελεγχόμενος και οχι κατήγορος , θεωρεί ότι ίδιος έρχεται από το μέλλον;  Κάθε άλλο: μένει εκτεθειμένος σε υπόνοιες ότι πήρε το δρόμο «πούσαι νιότη που μου έλεγες μούλεγες πως θα γινόμουν άλλος”. Είναι πλεον κακό υπόδειγμα πολιτικού.

Έγινε εκών- άκων δεκανίκι της ΝΔ στη δύσκολη στιγμή της και τη διευκόλυνε να σπιλώσει το κόμμα του. Αν θεωρεί ότι μπορεί να είναι υπερήφανος γι’ αυτό,  μάλλον έκαναν λάθος εκείνοι που τον εμπιστεύτηκαν στο παρελθόν.

 Αν ο Κοντονής δεν βρει ένα τρόπο στις επόμενες μέρες να αποκαταστήσει  τη βλάβη, θα του μείνει το στίγμα.  Σαν ένα ακόμη απολωλός πρόβατο. Και θα είναι κρίμα για τον ίδιο.